Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Γ. Μπουτάρης: Οι γνώσεις του Τιμονιέ είναι πολύτιμες για τον δήμο Θεσσαλονίκης


Εθιμοτυπική συνάντηση είχε σήμερα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τον απερχόμενο γενικό πρόξενο της Γαλλίας, Κριστιάν Τιμονιέ. Κατά τη διάρκεια της ο πρόξενος παρέδωσε στον δήμαρχο αναμνηστικό δίπλωμα για την καλή συνεργασία και τη διάδοση του πνεύματος ελληνογαλλικής φίλιας.
Ο κ. Μπουτάρης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην άριστη επικοινωνία, στη δημιουργική συνεργασία και στη φιλική σχέση που ανέπτυξε με τον πρόξενο κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Δεν έχουμε κάνει όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά πάντα υπάρχει καιρός. Με τον κ. Τιμονιέ ο οποίος πηγαίνει τώρα στη Νάπολη της Ιταλίας θα έχουμε μόνιμη και συστηματική επικοινωνία διότι η εμπειρία του, οι γνώσεις του και οι ευαισθησίες του είναι πολύτιμες για το δήμο της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Από τη μεριά του ο κ. Τιμονιέ ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στη Θεσσαλονίκη τόνισε τα φιλικά του αισθήματα προς την πόλη και τους ανθρώπους της.
«Θα θυμάμαι πάντα τη στιγμή που με ένα φτυάρι φυτέψαμε μαζί με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη μία ελιά στο πάρκο της Γαλλίας που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. Ένα αιωνόβιο δένδρο το οποίο θα απεικονίζει την πραγματική διάσταση στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε ο κ. Τιμονιέ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής ύφεσης η ελληνική κοινωνία, δημιουργούνται οι ζυμώσεις και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν προς το καλύτερο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη επιχειρηματιών εταιρίας κατασκευής και εμπορίας κουφωμάτων



Συνελήφθησαν σήμερα πρωινές ώρες δύο διαχειριστές και εκπρόσωποι επιχείρησης κατασκευής και εμπορίας κουφωμάτων για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 18.627,83 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δ. Θεσσαλονίκης: «Αψυχολόγητη ενέργεια» η έξωση των ΕΔΙΑ και ΣΕΚΒΕ



Την έκπληξή του εκφράζει με ανακοίνωση ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ειδοποίηση που απέστειλε η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προς το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κ. Μακεδονίας, καλώντας τους δύο φορείς να εγκαταλείψουν το διατηρητέο κτίριο, όπου στεγάζονται, στην οδό Θεοφίλου 13.
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητεί με έγγραφό της την έξωση από το διατηρητέο κτίριο στην Άνω Πόλη του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας, που στεγάζονται εκεί από το 1998 επιτελώντας το πολιτιστικό και ιστορικό τους έργο.
Οι φορείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως «καταληψίες» και κοινοί παραβάτες του νόμου, όταν μάλιστα ασκούν δραστηριότητα η οποία  άπτεται της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, συντελεί στη διάσωση της πνευματικής παράδοσης και στη διεύρυνση των πολιτιστικών δράσεων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Μετά από αυτήν την παντελώς αψυχολόγητη ενέργεια -ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές- ο δήμος πρόκειται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το εν λόγω οίκημα να περιέλθει κατά χρήση στην κατοχή του».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Διανομή τροφίμων σε απόρους στην Άνω πόλη




Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συλλογή τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης που καταβάλλει η 3η δημοτική κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής, στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής για τη μερική ανακούφιση των άπορων κατοίκων της Άνω Πόλης.
Ήδη έχει συγκεντρωθεί προς διάθεση για τις ανάγκες των καταγεγραμμένων απόρων σημαντική ποσότητα τροφίμων. Η συγκεκριμένη δράση επαναλαμβάνεται κάθε τρείς μήνες περίπου στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης του δήμου Θεσσαλονίκης προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα




Νέους αιφνιδιαστικούς ελέγχους και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων σε μπαράκια και καφετέριες στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη, μικτά κλιμάκια των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης συνεπικουρούμενοι από συνεργεία της καθαριότητας, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και απόσπασμα ανδρών της ΕΛΑΣ, χωρισμένοι σε τρία διαφορετικά κλιμάκια διενήργησαν ταυτόχρονο έλεγχο και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων σε τρεις επιβαρημένες περιοχές του κέντρου της πόλης, στη Λεωφόρο Νίκης και στους άξονες των οδών Βενιζέλου-Ίωνος Δραγούμη και Μητροπόλεως-Καρόλου Ντηλ.
Η αιφνιδιαστική έφοδος για τον έλεγχο τραπεζοκαθισμάτων ήταν η έκτη που διενεργήθηκε εντός 15ημέρου. Επανεξετάστηκαν καταστήματα που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του δήμου στις προηγούμενης εξορμήσεις και διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις για αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου και παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας της άδειας μουσικής.
Σε όλες τις περιπτώσεις κατασχέθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα (τραπέζια, καρέκλες, σκαμπό και σταντ) που διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν εκτός του χώρου που ορίζει η σχετική άδεια του καταστήματος.  
 Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας τις θέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης επανειλημμένα έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες να κατανοήσουν το πρόβλημα και να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τα τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διέλευση του κοινού (πεζούς, ΑμεΑ, κλπ) από τους κοινόχρηστους χώρους.
«Η δημοτική αρχή θα βάλει τέλος σε τέτοιου είδους νοοτροπίες και πρακτικές. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να παρακωλύεται η ελεύθερη χρήση-προσπέλαση των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα ή από μόνιμα εμπόδια ή εγκαταστάσεις των καταστημάτων τους», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, σημειώνοντας ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και οι κατασχέσεις των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων θα συνεχιστούν προκείμενου να επικρατήσει η ευταξία και η ευνομία στην πόλη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: «Μια Βαλίτσα Μουσική» στο δημοτικό θέατρο Κήπου



Με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Βαλίτσα Μουσική» που θα παρουσιάσει το Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 21:15, στο δημοτικό θέατρο Κήπου το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Καβάλας ολοκληρώνονται οι 30ες γιορτές ανοιχτού θεάτρου που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρής Αμπαζής, τις διασκευές των τραγουδιών ο Κρίστοφερ Μπάκα και ο Γιάννης Κανάκης, τα σκηνικά ο Γιώργος Μαστοράκης και ο Γιάννης Σταυρίδης και την επιμέλεια κίνησης η Τζένη Αργυρίου.
Παίζουν και τραγουδούν η Μαριάννα Κεσσόγλου, ο Ναπολέων Κουκουζίκας και η μικρή Έλλη Κανάκη. Παίρνουν μέρος οι μουσικοί Κρίστοφερ Μπάκα, Γιάννης Κανάκης, Νατάσσα Αλεξίου, Γιώργος Καραθανάσης και Πάνος Καραθανάσης.

Λίγα λόγια για το έργο:
Το σκηνικό είναι ένα πάρκο στο οποίο έχει καταλήξει μια τραγουδίστρια που μόλις απολύθηκε από το θέατρο στο οποίο εργαζόταν για πολλά χρόνια. Η μοναδική της περιουσία είναι πλέον μόνο μια βαλίτσα με αντικείμενα, παρτιτούρες, κοστούμια και αφίσες από παραστάσεις στις οποίες είχε συμμετάσχει στο παρελθόν. Μέσα στην απόγνωση της, ανοίγει τη βαλίτσα της και ανακαλεί μνήμες που την ωθούν να τραγουδήσει μόνη στο πάρκο και να αναβιώσει στιγμές από τα μιούζικαλ. Ένας μυστηριώδης ρακοσυλλέκτης τη βοηθάει να εξοικειωθεί με τη συνθήκη του πάρκου. Το φυσικό τοπίο του πάρκου γίνεται η νέα της σκηνή και συνειδητοποιεί ότι σε οποιαδήποτε συνθήκη κι αν βρίσκεται δε θα πάψει ποτέ να τραγουδάει. Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τα γνωστά σε όλους τραγούδια σε συνθήκη αντίθετη από αυτή με την οποία είναι συνδεδεμένα στη συνείδηση του κόσμου (τη χλιδή του Broadway). Η 9χρονη Έλλη Κανάκη, που εμφανίζεται ως ανάμνηση της παιδικής ηλικίας της τραγουδίστριας, είναι η έκπληξη της παράστασης.
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 10 ευρώ (κανονικό) και στα 5 ευρώ (παιδικό, μαθητικό, ανέργων).

Ταμείο δημοτικού θεάτρου Κήπου, τηλέφωνο 2310 256775
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Θεσσαλονίκη στο φεστιβάλ του Άρδα



Έμπρακτη στήριξη και θερμή ανταπόκριση εισέπραξε η αποστολή των εκπροσώπων της «Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» με επικεφαλής τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας, δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ελευθεριάδη, στην 18η συνάντηση νέων «Άρδας 2012» που ολοκληρώθηκε στον ποταμό Άρδα τη Δευτέρα 30 Ιουλίου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμο Ορεστιάδας, η δημοτική κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και η περιφερειακή ενότητα Έβρου.
Η ομάδα των εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης κατά τη διαδρομή της προς την περιοχή του Άρδα, πραγματοποίησε συναντήσεις με δημάρχους και αντιδημάρχους των δήμων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Ορεστιάδας στους οποίους επέδωσε ευχαριστήρια επιστολή της αντιδημάρχου Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Θεσσαλονίκης κας Πασχαλίδου Μαρίας, τους ενημέρωσε για το σχεδιασμό  του προγράμματος δράσεων του «2014» και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στο συνολικό πρόγραμμα μέσω των νεανικών φορέων της περιοχής τους.
Στις πέντε μέρες της 18ης συνάντησης νέων στον ποταμό Άρδα, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για τους θεματικούς άξονες, σύμφωνα με τους οποίους θα δομηθεί το πρόγραμμα της «Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» για τις ομάδες επεξεργασίας των προτάσεων και τις διαδικασίες ανάδειξης της συμμετοχής των νέων στην υλοποίηση του θεσμού. Παράλληλα οργανώθηκαν συζητήσεις για τα σημερινά προβλήματα της νεολαίας και δημιουργικά εργαστήρια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση έδειξαν οι  καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα συναυλιών του Άρδα (Γιάννης Χαρούλης, Παύλος Παυλίδης και Bmovies, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Κούτρας, Κωνσταντίνα και Locomondo). 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Πανηγύρι Σωτήρος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς


Ο δήμος Καλαμαριάς τιμώντας κατά παράδοση εδώ και χρόνια τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διοργανώνει διήμερο πανηγύρι στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, την Κυριακή και Δευτέρα 5 και 6 Αυγούστου.
Μετά την περιφορά της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στις 7 το απόγευμα και τον Εσπερινό που θα ακολουθήσει, την παραμονή της μεγάλης γιορτής η πλατεία θα πλημμυρίσει από ήχους της ποντιακής λύρας και θα αναβιώσει το Ποντιακό πανηγύρι που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ανασύρει μνήμες από την  πατρίδα και θα δώσει την ευκαιρία στους νεώτερους να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης των παλιότερων γενεών.
Την Κυριακή στις 9 το βράδυ θα χορέψουν τα χορευτικά των ποντιακών συλλόγων Καλαμαριάς «Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς», «Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς ο Προμηθέας», «Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς» και «Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος οι Μίθριοι».
Τη Δευτέρα στις 9.30 η βραδιά θα ξεκινήσει με ομιλία του δημάρχου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος θα αναφερθεί στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν στην Καλαμαριά, καθώς και στο σχεδιασμό τη διοργάνωση και υλοποίηση δράσεων για τους πολίτες σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον τόπο μας και θα κλείσει με το μεγάλο ποντιακό γλέντι που έχουν ετοιμάσει  όλα τα συγκροτήματα της Καλαμαριάς που θα χορέψουν σε ενιαίο πρόγραμμα. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Ζητάνε την ακύρωση της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας



Έκκληση στα μέλη του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης να ξεκινήσουν τις διαδικασίες της ακύρωσης του έργου του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία απευθύνει το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων.
Με αφορμή τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα αυτό, το δίκτυο την χαρακτηρίζει προσχηματική και ζητά από τον πρόεδρο του συνδέσμου να επιδείξει θάρρος ώστε να μην πραγματοποιηθεί τελικά το έργο.
Επιπλέον αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι σήμερα ορισμένες παράμετροι και μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία ζητά απαντήσεις και από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τάσο Κονακλίδη, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της επιτροπής.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μετρήσεις των υπερβάσεων του ορίου ενημέρωσης του κοινού για το όζον στον πλησιέστερο σταθμό που υπάρχει στην περιοχή της Ευκαρπίας, εκείνον του Κορδελιού, η επιβάρυνση της δυτικής Θεσσαλονίκης από τη βιομηχανική δραστηριότητα, η μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης, η απουσία επιδημιολογικών μελετών για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των πολιτών και οι κίνδυνοι από το πλαίσιο αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των εργαζομένων της ΑΤΕ



Στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους 13 συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι στην ΑΤΕ, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας και τη μεταφορά του υγιούς μέρους της στην τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενους από την Βέροια και την Κατερίνη. Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι προτίθενται γύρω στις 11.00 να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Τσιμισκή με Ι. Δραγούμη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com