Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Αυξημένες τιμές όζοντος και πάλι στη Θεσσαλονίκη


Αυξημένες τιμές όζοντος μετρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις τελευταίες τρεις μέρες μετρήθηκαν στο σταθμό μέτρησης Ελευθερίου – Κορδελιού τιμές που έφτασαν τα 197 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που το όριο ενημέρωσης του κοινού ανέρχεται στα 180 μικρογραμμάρια.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, πάντως, επισημαίνουν ότι πρόκειται για δευτερογενή ρύπο που ευνοείται από τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Συνιστούν στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και μικρά παιδιά) να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Να σημειωθεί πάντως, ότι οι τιμές που μετρήθηκαν τις τελευταίες μέρες δεν έχουν υπερβεί τα όρια του συναγερμού, που ορίζεται στα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στην περίπτωση που το υπερβούν, προβλέπεται να ληφθούν από την Περιφέρεια συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Τηλεσκόπια στο ΑΠΘ για την παρατήρηση της «διάβασης» της Αφροδίτης

Οι λάτρεις της παρατήρησης αστρονομικών φαινομένων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα σπάνιο φαινόμενο αύριο τα ξημερώματα (Τετάρτη 6 Ιουνίου), την «διάβαση» της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, θα στηθούν ειδικά τηλεσκόπια και μία κάμερα με οθόνη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το αστρονομικό φαινόμενο που θα επαναληφθεί και πάλι μετά από 105 χρόνια (το 2117).
Το φαινόμενο διάβασης της Αφροδίτης πάνω από τον ηλιακό δίσκο, θα δημιουργήσει μία ιδιότυπη έκλειψη –σαν μία μαύρη κηλίδα να περνά μπροστά από τον Ήλιο– που όμως θα είναι κατά πολύ μικρότερη της έκλειψης της Σελήνης, αφού η διάμετρος της Αφροδίτης είναι 32 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και η απόστασή της από τη Γη μεγαλύτερη της Σελήνης. Η διάβαση θα διαρκέσει συνολικά έξι ώρες και τριάντα λεπτά (από τις 1:10 έως τις 7:38), αλλά από την Ελλάδα θα είναι ορατή κατά τα τελευταία στάδια και μόνο για μιάμιση ώρα, κατά την ανατολή του Ήλιου (από τις 6:03 έως τις 7:38).
Η λαμπερή Αφροδίτη διέρχεται ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο κάθε περίπου 560 ημέρες, ωστόσο η διέλευσή της ακριβώς πάνω στον ηλιακό δίσκο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Θεωρείται δίδυμη αδελφή της Γης, επειδή έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, αλλά οι θερμοκρασία στον γειτονικό αυτό πλανήτη φτάνει τους 400 βαθμούς, λόγω της πυκνής της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Οι αστρονόμοι συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να παρατηρήσουν το φαινόμενο μόνο με τη χρήση κατάλληλων φίλτρων. Η εκδήλωση στον Πύργο της Παιδαγωγικής θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν 35χρονο Ρουμάνο για μια γυναίκα

Σε λόγους ερωτικής αντιζηλίας αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, ο τραυματισμός με πιστόλι 35χρονου Ρουμάνου, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά από τρεις συμπατριώτες του στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Το θύμα φιλοξενείτο από 26χρονη, επίσης υπηκόου Ρουμανίας, όταν γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ, εισέβαλλαν στο σπίτι τής γυναίκας οι τρεις άνδρες. Οι τελευταίοι λογομάχησαν με τον 35χρονο κι ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε στο χέρι και στη μέση. Οι δράστες στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, ενώ το θύμα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου νοσηλεύεται. Από την Αστυνομία διενεργείται προανάκριση.