Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση σωματεμπορίας σε βάρος 23χρονης αλλοδαπής



Δικογραφία σχηματίστηκε από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών (2 άνδρες-2 γυναίκες) και δύο ημεδαπών, για «σωματεμπορία από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση».
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, έπειτα από καταγγελία 23χρονης αλλοδαπής, 31χρονη ομοεθνής της, εκμεταλλευόμενη την ευάλωτη οικονομική κατάσταση της πρώτης, την έπεισε να έρθει στην Ελλάδα για εργασία. Αλλοδαπός συνεργός της 31χρονης μετέφερε την παθούσα στη χώρα μας μέσω μη ελεγχόμενης μεθοριακής διάβασης το Φεβρουάριο του 2010 και την προώθησαν στην πορνεία.
Τέλη του Ιουλίου του 2010 η 23χρονη ήρθε στη Θεσσαλονίκη όπου υπό το καθεστώς της απειλής συνέχιζε να εκδίδεται επ’ αμοιβή έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και κατέθετε σε τραπεζικό λογαριασμό της 31χρονης το χρηματικό ποσό των 200-250 ευρώ περίπου εβδομαδιαίως.
Στην 21χρονη γνωστοποιήθηκαν όλες οι περί προστασίας και παροχής βοήθειας διατάξεις και φιλοξενήθηκε προσωρινά σε μονάδα αρωγής.
Η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://www.lpyrgos.blogspot.gr/

Μετρό: Μέχρι τέλους 2012 η εγκατάσταση αναδόχου στην Καλαμαριά



Μέχρι το τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει η εγκατάσταση αναδόχου στο έργο επέκτασης του Mετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών των τεσσάρων υποψηφίων, που εκδήλωσαν δεσμευτικό ενδιαφέρον για την ανάληψη της εργολαβίας.
Με τη λήξη της δεύτερης παράτασης που είχε δοθεί από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην προθεσμία εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος, κατέθεσαν προσφορές και οι τέσσερις εταιρείες ή κοινοπραξίες που είχαν προεπιλεγεί κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
1)ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – IMPREGILO – SELI – ANSALDO STS,
2)ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ,
3)ΤΕΡΝΑ ΑΕ– ALPINE BAU GMBH – FCC CONSTRUCCION SA και
4)J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT SA.
Οι προσφορές θα αξιολογηθούν στο επόμενο διάστημα, ώστε να επιλεγεί ο επικρατέστερος υποψήφιος που εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί στο εργοτάξιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η επέκταση προς Καλαμαριά είναι η πρώτη επέκταση της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επέκταση θα προσθέσει ανατολικά του βασικού κορμού πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής.
Πρόκειται για επένδυση συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 518 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ενώ το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Η επέκταση αυτή υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 63.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Πόλεις για Ποδηλάτες»



Τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Πόλεις για Ποδηλάτες» (Cities for Cyclists) με σκοπό την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης ενέκρινε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο.
Με τη συμμετοχή αυτή ο δήμος θα μπορεί να μοιράζεται  χρήσιμες πρακτικές με τα άλλα ευρωπαϊκά μέλη για την ποδηλατική κουλτούρα μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το ποδήλατο (Εuropean Cyclists’ Federation).
Επίσης ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί  να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο «Cities for Cyclist workshop» (εργαστήριο -πόλεις για ποδηλάτες), να ενημερώνεται για τις δυνατότητες συμμετοχής σε προγράμματα και χρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου και να συμμετέχει δωρεάν στο ετήσιο συνέδριο «Velo-City» που διεξάγεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και έχει ως αποκλειστικό θέμα το ποδήλατο.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης



Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Νέοι Επιβάτες στο νομό Θεσσαλονίκης. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://www.lpyrgos.blogspot.gr/

Συνδέσεις νέων αγωγών ύδρευσης αύριο στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη



Εργασίες για συνδέσεις νέων αγωγών του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη θα γίνουν αύριο, Τρίτη 10 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 16:00 σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης. Θα υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης στις οδούς Μαραθώνος, Βελισσαρίου, Μακεδονίας, Προφήτη Ηλία και σε όλες τις παρακείμενες σε αυτές οδούς του δήμου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr

Δωρεάν διανομή λαχανικών στο δήμο Καλαμαριάς



Δωρεάν ποσότητα εφτά τόνων τομάτας θα διατεθεί σήμερα στο χώρο του γηπέδου του Απόλλων Καλαμαριάς επί της οδού Παπάγου από τις 9:30 το πρωί μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Η διανομή αυτή γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του δήμου Καλαμαριάς με τον κ. Βασίλειο Ασβεστόπουλο, την ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς 1926 και την ομάδα παραγωγών από την Ιεράπετρα Κρήτης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί του δήμου για το καλοκαίρι



Κλειστοί θα παραμείνουν σύμφωνα με ανακοίνωση οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας από την Πέμπτη 26 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: 27 τόνοι οπωροκηπευτικών σε 2.400 άπορες οικογένειες

Τηλεφώνημα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έλαβαν τις τελευταίες μέρες δύο χιλιάδες τετρακόσιες άπορες οικογένειες, προκειμένου να προσέλθουν σήμερα στην αποθήκη 15 στο λιμάνι για να παραλάβουν πακέτο με οπωροκηπευτικά, τα οποία δώρισαν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας. Η προσέλευση ήταν μεγάλη καθώς διανεμήθηκαν 27 τόνοι ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να προσέλθουν και μεμονωμένα άτομα από άλλες περιοχές, τα οποία όμως δεν ήταν στη λίστα των δικαιούχων που συνέταξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και έτσι δεν παρέλαβαν τελικά τρόφιμα.
 «Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είναι καλοδεχούμενη και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά όμως εκείνο που χρειάζεται είναι οικονομική βοήθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και τους λογαριασμούς που καταφθάνουν καθημερινά», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Ασπασία Λούβαρη, άνεργη που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε δουλειά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σταυρούλα Νικολάου που τονίζει ότι «από δουλειά δεν υπάρχει τίποτε», ενώ τα δύο της παιδιά είναι επίσης άνεργα και δεν γνωρίζει πόσο ακόμη θα μπορεί να πληρώνει το νοίκι του σπιτιού όπου κατοικεί.
Πρωτοβουλία είτε από την πολιτεία, είτε από τους δήμους, είτε από κοινωνικούς φορείς προκειμένου να οργανώσουν δράσεις προώθησης ανέργων στην εργασία ζητάει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Παντέκος. «Η διανομή τροφίμων είναι πολύ καλή κίνηση, όμως ο κόσμος χρειάζεται εργασία. Εγώ είμαι άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο και παρόλο που έχω κάνει αιτήσεις παντού, δεν κατάφερα να βρω δουλειά. Η ανάγκη για εργασία είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους ανέργους που πλησιάζουν στη σύνταξη και πλήττονται περισσότερο από την έλλειψη εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά. Εκτός, όμως, από τρόφιμα υπάρχει ανάγκη και για ρουχισμό, όπως αναφέρει η κ. Μαριώ – Ελισσάβετ. «Ζούμε με τριακόσια ευρώ και ευχόμασταν να μην καταλήγαμε σε αυτές τις πόρτες. Όμως οι άποροι έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη όχι μόνο από τρόφιμα αλλά και από ρούχα», αναφέρει.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθούν να βοηθήσουν είτε μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, είτε από τις τράπεζες ρούχων και τροφίμων είτε από άλλες δράσεις. «Μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους απόρους, έχουμε συντάξει λίστες δικαιούχων στις οποίες έχουν καταγραφεί όλοι όσοι έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, ξέραμε με ποιους θα επικοινωνήσουμε ώστε να γίνει και η σημερινή διανομή», εξηγεί η διευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, Ιωάννα Ματζάρη. Τονίζει δε ότι η σημερινή προσπάθεια υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά των τροφίμων από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ανατολή», από την Ιεράπετρα της Κρήτης. Τον περασμένο μήνα αντίστοιχες διανομές είχαν πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και την Αθήνα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com