Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Τον Οκτώβριο κληρώνει για τη ΔΕΘ


Εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο μέρος της χρηματοοικονομικής μελέτης για το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο του οποίου θα προτείνονται οι τρόποι χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση στη Σίνδο και την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΔΕΘ ΑΕ), Τάσος Τζήκας, για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των δύο επενδύσεων (σ.σ. συνολικού ύψους 340-420 εκατ. ευρώ), θα μπορούσαν ενδεχομένως ν΄ αξιοποιηθούν -μεταξύ άλλων- κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και πόροι του «πράσινου ταμείου» (π.χ.,για την ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου). 

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς το παρόν εξετάζονται και η τελική μορφή τους εκτιμάται ότι θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί προς το τέλος του επόμενου μήνα. «Η τελική απόφαση και για το εκθεσιακό κέντρο πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ γρήγορα, ενόψει και της προγραμματισμένης συγχώνευσης ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ (Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου)», διευκρίνισε ο κ. Τζήκας.
 
Το πρώτο και δεύτερο μέρος της μελέτης, που αφορούν αντίστοιχα το χρηματοοικονομικό σκέλος της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο και της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραδόθηκαν και παρουσιάστηκαν -με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ- στους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη προσδιορίζει το κόστος της μετεγκατάστασης στη Σίνδο στα 280-300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζει ότι εκείνο της ανάπλασης θα ξεκινάει από 60 εκατ. για ένα σύγχρονο «μικρομεσαίο» εκθεσιακό κέντρο και θα φτάνει μέχρι τα 120 εκατ., εάν υλοποιηθεί στο σύνολό του και το σχέδιο δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου. 

Οι σχετικές με το εκθεσιακό κέντρο εξελίξεις εκτιμάται ότι παρακολουθούνται στενά και από υποψηφίους στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκθεσιακός φορέας της Γαλλίας, «GL Events». Ο γαλλικός φορέας επιβεβαίωσε προ ημερών το ήδη από την άνοιξη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του για τη συνδιαχείριση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του προς τη διοίκηση της HELEXPO. 

Στο μεταξύ, «πάρα πολύ σύντομα», ενδεχομένως ακόμη και εντός των αμέσως επόμενων ημερών του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο συγχώνευσης – κατάργησης 213 νομικών προσώπων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ (σ.σ. για την οποία, πάντως, εκδηλώνονται αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές, σε ό,τι αφορά το σκέλος του ΟΠΕ), όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Πάρις Μαυρίδης. 

Πολύ σύντομα αναμένει την εν λόγω θεσμική παρέμβαση και ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Θεόδωρος Σουμπάσης. Όπως επισήμανε, το προσωπικό του συμπέρασμα από όσα διημείφθησαν στη διάρκεια των συναντήσεων στην 77η ΔΕΘ είναι αφενός ότι υπάρχει προβληματισμός των τοπικών φορέων για το τί μέλλει γενέσθαι με τις συγχωνεύσεις, ιδίως ενόψει του σχεδίου νόμου και, αφετέρου, ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια μοναδική ευκαιρία «να πάρει στα χέρια της» κάποιες αποφάσεις, που
αφορούν το μέλλον της.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Καλαμαριά: Αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι


Τις αντιδράσεις του δήμου και των κατοίκων της Καλαμαριάς έχει προκαλέσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης σε περιοχή – "φιλέτο" μπροστά στη θάλασσα, στο Καραμπουρνάκι και ειδικότερα από τον Ναυτικό Όμιλό μέχρι το Κυβερνείο.

Ο δήμος διεκδικεί τις εν λόγω εκτάσεις για χρήσεις πρασίνου ενώ προτίθεται να παραχωρήσει σε αντάλλαγμα άλλες εκτάσεις στους ιδιοκτήτες. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, κληρονόμοι προσφύγων στους οποίους παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα το 1922, εδώ και χρόνια κάνουν προσπάθειες για την εκμετάλλευσή τους. 

Σήμερα στο συγκεκριμένο σημείο έκανε την εμφάνισή της μια μπουλντόζα που ξεκίνησε να σκάβει, ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους βρέθηκαν ορισμένα κεραμεικά, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας ώστε να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω εργασίες. 

Επιπλέον, οι κάτοικοι έχουν υποβάλλει στα δικαστήρια αίτηση αναίρεσης κατά της άδειας που έλαβαν οι ιδιοκτήτες από την πολεοδομία του δήμου. «Η οικοδομική άδεια δόθηκε στους ιδιοκτήτες ενός οικοπέδου, οι οποίοι νωρίτερα είχαν προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν», επισημαίνει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και τονίζει ότι η πολεοδομία του δήμου συμμορφώθηκε με την απόφαση αυτή καθώς δεν θα μπορούσε να παρανομήσει. 

Ωστόσο, κατά τον δήμαρχο, «εξακολουθεί να ισχύει η θέση του δήμου κατά της οικοδόμησης της παραλιακής ζώνης και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με νόμιμο τρόπο να αποτραπεί η οικοδόμηση». Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού που προβλέπει χρήσεις πρασίνου στην περιοχή ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
«Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης ενώ το θέμα δεν προχωρά χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και του δήμου» εξηγεί η κάτοικος Φανή Καζαντζή και προσθέτει: «καθώς τα οικόπεδα αυτά δεν χτίστηκαν όταν παραχωρήθηκαν στους πρόσφυγες, ο δήμος ζητά να του δοθούν ώστε να μην στερηθεί η περιοχή το παραλιακό της μέτωπο».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Επιφυλάξεις για την τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ


Επιφυλάξεις για την τριπλή συγχώνευση των εταιριών ΔΕΘ και HELEXPO και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα παρουσιάζει κενά σε οικονομοτεχνικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσει αρχικά η συγχώνευση ΔΕΘ και Helexpo, οι οποίες είναι αδερφές εταιρείες και υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να αναζητηθεί έτερο επιχειρησιακό σχέδιο που θα αφορά τη συγχώνευση και του ΟΠΕ με τις δύο εταιρείες. 

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ακόμη ουσιαστική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την ενίσχυση του ρόλου των επιμελητηρίων, όπως αυτή εκφράστηκε δια στόματος του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και για τη συχνότερη επαφή του πρωθυπουργού (μία φορά το μήνα) με εκπροσώπους των επιμελητηρίων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Καλαμαριά: Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού στις εκδηλώσεις "Παρά θιν' αλός"


Με αφιέρωμα στην ιστορία του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης συνεχίζεται απόψε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Παρά θιν' αλός" του δήμου Καλαμαριάς.

Στις 9 το βράδυ, στο δασάκι του Κόδρα, οι λάτρεις του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν τα σημαντικότερα τραγούδια που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού, ενώ θα υπάρχουν κι αναφορές στην πορεία του με κείμενα και προβολή ντοκουμέντων.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού ξεκίνησε ως διαγωνισμός ελαφρού τραγουδιού το 1959 υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και οι τρεις πρώτες διοργανώσεις του διεξήχθησαν στην Αθήνα. Το 1962 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον διεξάγεται με τη συνδιοργάνωση του Ε.Ι.Ρ. (μετέπειτα Ε.Ρ.Τ.) και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ η αρίθμησή του ξεκινά εκ νέου από το 1962. Η πορεία του διακόπηκε το 1997 έπειτα από 36 συνεχείς διοργανώσεις, ενώ ανασυστάθηκε το 2005. Ωστόσο, το 2009 σταμάτησε να διεξάγεται. Ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με το Φεστιβάλ ήταν αυτό του Άλκη Στέα, που παρουσίασε συνολικά 20 διοργανώσεις.

Στο αποψινό αφιέρωμα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Νικολούδης, Κώστας Πρατσινάκης, Κατερίνα Σιάπαντα και Ανθή Τατσιούλη, σε ενορχήστρωση του Κώστα Ματσίγκου. Την επιμέλεια- παρουσίαση του προγράμματος έχει ο Γιάννης Τσολακίδης.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι πέντε ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ξεκινούν την Παρασκευή τα «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2012»


Με ρόκ συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «SHOTGUNZ» ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2012» την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, για τους λάτρεις του είδους με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για την πρώτη μουσική εκδήλωση από μια σειρά συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, παραδοσιακών χορών και πολλών άλλων πολιτιστικών δρώμενων που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για τρεις εβδομάδες, έως 3 Οκτωβρίου 2012, στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 – Τζουμαγιάς 1), με ώρα έναρξης 19:00.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, οι οποίες όλες είναι ελεύθερες για το κοινό,περιλαμβάνονται και σκακιστικοί αγώνες, συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «μανδολινάτας», εκδηλώσεις λόγου, βραδιές με ροκ, έντεχνη και λαϊκή μουσική, κ.ά.

Το πρόγραμμα:

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Παρασκευή 14/9/2012
Συναυλία με νεανικό ρόκ συγκρότημα «SHOTGUNZ»

Σάββατο 15/9/2012
Μουσική βραδιά έντεχνου – λαϊκού τραγουδιού με το συγκρότημα «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ»

Παρασκευή 21/9/2012
Μουσική βραδιά με το νεανικό ρόκ συγκρότημα «KAZOO»

Παρασκευή 28/9/2012
Μουσική εκδήλωση «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Μουσική βραδιά με την ορχήστρα «Μανδολινάτα»

Σάββατο 29/9/2012
Μουσική βραδιά αφιέρωμα στο «Νίκο Γκάτσο»
Με τους Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτρη Κεχαγιά και Σάκη Κοντονικόλα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Δευτέρα 17/9/2012
Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα της ΔΗΚΕΤ από τον Σύλλογο Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Τετάρτη 19/9/2012
Θεατρική Παράσταση «Ο γάμος του καραγκιόζη» από το θέατρο ΑΡΜΑ

Σάββατο 22/9/2012
Ποντιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Τριανδρίας

Κυριακή 23/9/2012
Παιδικές θεατρικές παραστάσεις δημοτικών σχολείων Τριανδρίας, παραδοσιακό θέατρο σκιών από την ομάδα ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης γιατρός»

Δευτέρα 24/9/2012
Βραδιά αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από τις χορωδίες Πολύπετρου Δήμου Παιονίας, Αγίου Ιωάννη Ρώσου, Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Τετάρτη 26/9/2012
Παραδοσιακοί χοροί από την Μακεδονία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο

Κυριακή 30/9/2012
Βραδιά «ΜΑΡΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ»
Με τη συμμετοχή των χορωδιών: 1. Τριανδρίας 2. Βαφοπουλείου 3.Παγχαλκιδιωτών 4. Ροδολιβιωτών

Τετάρτη 3/10/2012
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Πολιτιστικό Κέντρο Τριανδρίας, 20 χρόνια λειτουργίας και πολιτιστικής προσφοράς

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Κυριακή 16/9/2012 Ώρα 10:30
Σκακιστική Εκδήλωση από τους Συλλόγους: Όμιλος Σκακιστών Τριανδρίας και Σκακιστική Παρέμβαση Τριανδρίας Θεσσαλονίκης

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Καραγιαννίδης


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο δημοσιογράφος Μιχάλης Καραγιαννίδης. Με ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του άξιου, όπως τονίζει, συναδέλφου, κάνοντας λόγο για βαριά απώλεια στη δημοσιογραφική οικογένεια της Μακεδονίας- Θράκης. Ο Μιχάλης Καραγιαννίδης γεννήθηκε το 1934 στην Τριάδα Σερρών. Στο δημοσιογραφικό χώρο εντάχθηκε πολύ νωρίς κι εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελληνικός Βορράς», «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 11:30 το πρωί από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com