Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις επόμενες ημέρες προχωρούν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) και θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ.

Την ερχόμενη Τρίτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ για τις 12 και 13 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων.

Η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας πραγματοποίησε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων – μελών της ΠΟΕ – ΟΤΑ στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα οι μειώσεις μισθών, εφάπαξ και συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο ΟΤΑ


Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί για τρεις ώρες οι εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, με αίτημα την συνέχιση του έργου κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης δεν δεχόταν σκουπίδια.

Οι εργαζόμενοι στον σύνδεσμο με την κινητοποίηση αυτή επιδιώκουν να προασπίσουν τη συνέχιση του έργου που έχει διακοπεί και να αναδείξουν τη σημασία του για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή. Παράλληλα, προειδοποιούν για τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων την μορφή των οποίων αναμένεται να προσδιορίσουν την ερχόμενη Τρίτη.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Καλαμαριά: Εγκαινιάζεται αύριο το «Πεδίο Δράσης Κόδρα»


«Ζωή» στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά δίνει για 12η συνεχή χρονιά το «Πεδίο Δράσης», μία συνάντηση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός».

Τα εγκαίνια του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ, με ξεναγήσεις στις εκθέσεις και jazz συναυλία – αφιέρωμα στον Σάκη Παπαδημητρίου στο Δασάκι. Για τις επόμενες δέκα ημέρες 70 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, αλλά και ισάριθμοι εθελοντές συμμετέχουν με τα έργα και τις ιδέες τους στις δράσεις του φετινού «Πεδίου», που αντλούν τη θεματική τους από τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης.

Το συνολικό εκθεσιακό πρόγραμμα του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» επικεντρώνεται σε όψεις της ελεύθερης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει εφτά εκθέσεις, ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» καθώς και δράσεις στους δρόμους της πόλης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε τρεις από τις δέκα επιχειρήσεις


Περίπου οι τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν βάλει λουκέτο όπως προκύπτει από τη μελέτη των χωρο-κοινωνικών επιπτώσεων οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία και εγκατάσταση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, του Ινστιτούτου Ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το 27% των επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές. Όπως ήταν αναμενόμενο και από την εμπειρική παρατήρηση, από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων/ επαγγελματικών στεγών, οι 1.399 είναι κλειστές. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει με τον πλέον ευκρινή τρόπο τις σοβαρές αναδιαρθρώσεις των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε κλείσιμο επιχειρήσεων, είτε μεταβολές στη φυσιογνωμία της «αγοράς».

Το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά αφού πλέον περιορίζεται στο κομμάτι Αριστοτέλους- Αγίας Σοφίας/ Τσιμισκή- Προξένου Κορομηλά. Αυτό όμως που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η έντονη διχοτόμηση ως προς τις συγκεντρώσεις των κλειστών καταστημάτων ανατολικά και δυτικά της πλατείας Αριστοτέλους. Δηλαδή το δυτικό τμήμα της αγοράς με κέντρο τη πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάζει πολύ σημαντική συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ανατολικό. Τον Μάρτιο του 2012 το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους έφτανε το 27%, ενώ έξι μήνες μετά το ίδιο ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 24% (ένα χρόνο πριν το ίδιο ποσοστό μετά βίας ξεπερνούσε το 19%).

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της καταγραφής είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού των επαγγελματικών χώρων σε αρκετούς εμπορικούς δρόμους. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν να «χωρίσουν» στα δύο, ή και στα τρία, πρώην ενιαίους επαγγελματικούς χώρους με πολλά τετραγωνικά ώστε να είναι πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα η ενοικίασή τους. Αυτή η τάση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη ερμηνεία της μείωσης των ποσοστών των λουκέτων. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις η βελτίωση της εικόνας δεν σημαίνει μείωση των λουκέτων σε απόλυτους αριθμούς, αλλά δημιουργία νέων επαγγελματικών χώρων μέσω της κατάτμησης. Π.χ. Στην Βασ. Όλγας η πτώση του ποσοστού των λουκέτων από 19,6% τον Μάρτιο του 2011, σε 18,8% στη τωρινή καταγραφή, αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς σε μείωση των κλειστών καταστημάτων από 89 σε 87.

Εξαιρώντας την περίπτωση πολύ πιο δραματικών οικονομικών εξελίξεων στο μέλλον, η ανάλυση των στοιχείων έως σήμερα προβλέπει ότι τα ποσοστά των λουκέτων για τα επόμενα εξάμηνα θα κυμαίνονται οριακά στα ίδια επίπεδα, ενώ για συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει ή και ξεπεράσει το ανώτατο όριο θα μπορούσε να προβλεφθεί βελτίωση. Δηλαδή, ο μαρασμός μία εμπορικής περιοχής θα μειώσει τα ενοίκια και, έστω και προσωρινά, νέες επιχειρήσεις θα εγκαθίστανται κυρίως ως απάντηση στην ανεργία.

Δρόμοι με ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων 



Μεγάλη επιδείνωση παρουσιάζει η οδός Τσιμισκή όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων άγγιξε το 20,4%, ενώ τον Μάρτιο ήταν 13,7% και πριν από έναν χρόνο ανερχόταν μόλις στο 11,6%. Ενδεχομένως, η αύξηση των λουκέτων στην Τσιμισκή να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων δεν παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις στον συγκεκριμένο δρόμο και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την υψηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζουν, όπως και στην καταγραφή του Μαρτίου 2012, οι δρόμοι Κασσάνδρου (42,4%), Αγίας Σοφίας (34,2%), Βενιζέλου (25,1%), και Ίωνος Δραγούμη (27,5%). Η σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους είναι απογοητευτική, καθώς τα ποσοστά των λουκέτων έχουν ανέβει και στους τέσσερεις δρόμους κατά μέσο όρο οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Στους εμπορικούς δρόμους Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές αγορές» εμφανίζονται όπως και στην προηγούμενη καταγραφή τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων της τάξεως του 19% και 17,2 % αντίστοιχα. Ελαφρώς διαφορετική εξέλιξη παρουσιάζουν οι δύο δρόμοι, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με την Προξένου Κορομηλά να κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα (αύξηση της αναλογίας κλειστών 0,7 μονάδες) και τη Μητροπόλεως να παρουσιάζει στατιστικά ασήμαντη βελτίωση (μείωση της αναλογίας των κλειστών μειώθηκε κατά 0,9 μονάδες).

Επιπλέον, από την Εγνατία και πάνω δηλαδή η οδός Κασσάνδρου και η Ελ. Βενιζέλου, η Αγίας Σοφίας, η Ίωνος Δραγούμη σε αυτό το ύψος, η εμπορική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει ένα δραματικό αριθμό λουκέτων που συνθέτει την εικόνα ενός τοπίου οικονομικής καταστροφής.

Επίσης, στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης παρατηρείται και το φαινόμενο της μεταβολής της δραστηριότητας παραδοσιακών εμπορικών δρόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταβολή της βιοτεχνικής φυσιογνωμίας σε δρόμους ψυχαγωγικού χαρακτήρα (καφετέριες, εστιατόρια). Αυτή η μεταβολή αν και φαινομενικά προκαλεί τη συγκέντρωση των υποψηφίων καταναλωτών πλησίον του εμπορικού κέντρου, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι τονώνει την αγοραστική κίνηση. Αντίθετα και μακροπρόσθεσμα, τέτοιες εξελίξεις οι οποίες δεν υπηρετούν κανένα κεντρικό σχεδιασμό ανάπτυξης συντελούν ταχύτατα στην παρακμή του εμπορικού κέντρου, επισημαίνεται στην έρευνα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην 77η ΔΕΘ


Όπως κάθε χρόνο από το 1994, έτσι και φέτος η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει τη χαρά να συμμετέχει στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ από το Σάββατο 8 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου 14 με σύσσωμη την ομάδα εθελοντών της, ενώ συγχρόνως θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες παροχής Α’ Βοηθειών καθ’ όλη τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης, όπως επίσης και στις μουσικές συναυλίες.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και happenings, η ΕΟΔ θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο περίπτερο της, για να τους ενημερώσει για τη δράση της και να τους δώσει την ευκαιρία να κερδίσουν πλούσια δώρα.

Συγκεκριμένα, από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει δωρεάν σε κλήρωση δώρων, ενώ όσοι επισκεφθούν το περίπτερο της Ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν δωρεάν στην εκδήλωση «Πάρε Θέση», κάνοντας μία εκπαιδευτική βόλτα στην περιοχή της παλιάς παραλίας Θεσσαλονίκης με το διασωστικό σκάφος της Ομάδας.

Επιπλέον, στο περίπτερο της Ομάδας θα υπάρχει εγκατεστημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ αναρριχητική πίστα, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοινό με καθοδήγηση των εθελοντών της ΕΟΔ. Video Wall αλλά και φωτογραφίες θα παρουσιάζουν τη διαχρονική δράση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εικόνες κατοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων μπροστά στον ΕΟΠΥΥ


Εικόνες από την κατοχή «ζωντάνεψαν» το πρωί μπροστά στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη Θεσσαλονίκη, όπου συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις παροχές υγείας και τις συντάξεις.

Αφού έστησαν ένα καζάνι πάνω σε μία φιάλη γκαζιού, μαγείρεψαν και μοιράστηκαν το κατσαμάκι, έναν χυλό από καλαμποκάλευρο που το έτρωγαν στην κατοχή.

«Είναι η πέμπτη φορά που μας κόβουν τις συντάξεις. Ήρθαμε σήμερα συμβολικά εδώ να κάνουμε αυτό το κατοχικό έδεσμα, γιατί εκεί μας οδηγούν. Φάρμακα μας κόβουν, συντάξεις μας κόβουν, γιατρούς δεν έχουμε, δεν πάει άλλο. Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Το επόμενο βήμα είναι να μας αφαιρέσουν και τη ζωή μας. Θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι είναι κόστος. Το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε, θεωρούν ότι ζούμε πολλά χρόνια και θέλουν να μας αφαιρέσουν και τη ζωή ακόμα», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι στην προχθεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων τους αποκάλεσε τραμπούκους και ψεύτες. «Να δείτε μόνο τι γίνεται το πρωί εδώ στον ΕΟΠΥΥ. Οι συνταξιούχοι πληρώνουν εξολοκλήρου για τα φάρμακα και έρχονται στον ΕΟΠΥΥ με τις αποδείξεις να πάρουν τα λεφτά τους. Σε 29 νομούς της χώρας δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους από την προηγούμενη φορά του Ιουνίου», προσθέτει ο κ. Σαλονικιός.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χρ. Μάτης: Ζητά ενημέρωση για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου


Να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για το πως έχει διαμορφωθεί το ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο της υπεξαίρεσης ενόψει και της εκδίκασης της υπόθεσης στις 19 Σεπτεμβρίου ζητά από τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο ο δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων, Χρήστος Μάτης.

«Το δημοτικό συμβούλιο μας και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις του δήμου για την υπεξαίρεση μαμούθ που έχει τραυματίσει και πλήξει το κύρος του», αναφέρει στην επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ο Χρήστος Μάτης. «Η διαλεύκανση της υπόθεσης της υπεξαίρεσης αποτελεί ζήτημα τιμής για όλους όσους εμπλεκόμαστε στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων της πόλης», καταλήγει σ’ αυτήν.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Έξω από τον ΕΟΠΠΥ κατασκήνωσαν συνταξιούχοι


Συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη κατασκήνωσαν έξω από το υποκατάστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έστησαν τσουκάλι για να μαγειρέψουν σούπα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν. Διαμαρτύρονται για τις επικείμενες περικοπές στις ήδη πενιχρές συντάξεις τους -που δεν φθάνουν να καλύψουν βασικές ανάγκες-, τις ελλείψεις στα φάρμακα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Θ. Καράογλου - Κ. Τζαβάρα

Κ. Τζαβάρας: «Η κρίση μπορεί να είναι δυστυχία, μπορεί όμως να αποδειχθεί και ευκαιρία για τον πολιτισμό» 


Για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, συζήτησαν στη συνάντηση τους στο Διοικητήριο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι το ΥΜΑΘ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο σχεδιασμό κύκλου εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας στις οποίες θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Στις 26,27 και 28 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γιορτάζουν. Το ενδιαφέρον μας είναι δεδομένο και να είστε σίγουροι πως το υπουργείο Πολιτισμού θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των Θεσσαλονικέων να γιορτάσουν με λαμπρότητα αυτήν τη σπουδαία επέτειο» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας. 


«Εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε ο Κ. Τζαβάρας την απορρόφηση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ από τους πολιτιστικούς χώρους

«Εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε την απορρόφηση στη μεγαλύτερη δυνατή αναλογία των κονδυλίων των ΕΣΠΑ από τους πολιτιστικούς χώρους, εν όψει μάλιστα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

«Η κρίση μπορεί να είναι δυστυχία, μπορεί όμως να αποδειχθεί και ευκαιρία για τον πολιτισμό. Έχω δει ανθρώπους στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να εργάζονται με αυτοθυσία, συχνά και εκτός ωραρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε ερώτηση του για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα μουσεία της χώρας λόγω και της οικονομικής κρίσης, από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού που πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις σε πολιτιστικές μονάδες ανά τη χώρα, είναι να ενημερωθεί για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ καθώς –όπως δήλωσε- «θεωρώ ως βασική προτεραιότητα το να παρακολουθήσουμε αυτά τα έργα και εν όψει των συνθηκών που περνάμε να απορροφήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αναλογία τα προσφερόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα. Αυτό θεωρώ πως είναι εθνική προτεραιότητα». «Επιχειρώ να φέρω νέο πνεύμα. Τα πράγματα τα ποιοτικοποιώ δεν τα ποσοτικοποιώ. Εσείς θέτετε τους αριθμούς εγώ την ποιότητα. Τους αριθμούς θα τους βρούμε. Αυτό που δεν μπορούμε να βρούμε είναι τα ποιοτικά μεγέθη. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Ερχόταν ο υπουργός ως «Αι- Βασίλης» που έδινε λεφτά – γεγονός που δεν έχει οδηγήσει παρά στον εκθεσιακό πολιτισμό. Εκτός από τα έργα του ΕΣΠΑ και άλλα σημαντικά έργα που έχουν γίνει τι έχει προκύψει απ αυτό τον εκθεσιακό πολιτισμό; Έρχονταν κάποιοι, έδιναν λεφτά, έρχονταν στην πόλη κάποια συγκροτήματα , αλλά που είναι ι οι υποδομές μας;

Ο κ. Τζαβάρας συναντήθηκε με τη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Ανδρονίκη Τσιλιπάκου και ξεναγήθηκε στους χώρους του βραβευμένου μουσείου της πόλης ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο του Λευκού Πύργου. Αύριο νωρίς το πρωί ο κ. Τζαβάρας θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στις 11 π.μ. θα μετάσχει σε σύσκεψη που συγκαλεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα τον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

«Νοιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορώ με την ιδιότητα του υπουργού να ενισχύσω τον αγώνα για την ανάδειξη του πολιτισμικού προσώπου της Θεσσαλονίκης. Συνδυάζω την επίσκεψη με την υποχρέωση που έχω ως επικεφαλής του ΥΠΠΟ να συνεννοηθώ με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές της Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουμε στον εορτασμό της 100ετηρίδας από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη ελπίσω να μιλήσουμε για την ιστορική σημασία της ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό με αποτέλεσμα από τότε μέχρι σήμερα ακτινοβολεί τον πολιτισμό της».

Αύριο το απόγευμα ο κ. Τζαβάρας θα επισκεφθεί τους Αρχαιολογικούς Χώρους στη Βεργίνα και στην Πέλλα όπου θα συναντηθεί με την Προϊσταμένη της ΙΖ’ ΕΠΚΑ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ενώ την Παρασκευή – Τρίτη μέρα της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη- θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μουσικής και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com