Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Σε έξωση ενοικιαστή για χρέη προχωρά ο κεντρικός δήμος


Στην έξωση του ενοικιαστή του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται ως εστιατόριο πολυτελείας, αναψυκτήριο και χώρος στάθμευσης, το παλιό "Interni", προχωρά η διοίκηση του κεντρικού δήμου. 

Θεσσαλονίκη: Εξετάζεται νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων


Ένα νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων σχεδιάζει να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης. Πρόκειται για το σύστημα πλάγιας φόρτωσης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η αποκομιδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι 10 συλληφθέντες στις πρώην εστίες των ΤΕΙ


Ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των δέκα ατόμων τα οποία συνελήφθησαν στη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, για την εκκένωση των κατειλημμένων εστιών "Δέλτα" του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην Εγνατία οδό.

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα συνεργασίας του δήμου με την Αγία Πετρούπολη


Πρόγραμμα συνεργασίας για τα έτη 2013 - 2015 πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Kυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η συνεργασία θα αφορά θέματα οικονομίας και αστικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής, επιστήμης και εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας. Υπενθυμίζεται πως φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την αδελφοποίηση των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Πετρούπολης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ποδηλατοκίνηση σε όλη τη Θεσσαλονίκη


Εκπαιδευτικά παιχνίδια, περιηγήσεις σε διαδρομές στην πόλη και άλλες δράσεις προβλέπονται σε πρόγραμμα για τη διάδοση της ποδηλατοκίνησης, που διοργανώνει το γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, από σήμερα μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα κοινόχρηστα ποδήλατα που διαθέτει το ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις του Greenwave Festival (13 - 16 Σεπτεμβρίου) και της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16 - 22 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ποδηλατική περιήγηση στους ποδηλατόδρομους της πόλης. Η εκκίνηση θα γίνει από το χώρο του Greenwave Festival (στο χώρο των πρώην αναψυκτηρίων απέναντι από τη ΧΑΝΘ), δίπλα στο Θέατρο Κήπου.

Εξάλλου, από σήμερα μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα ποδήλατα του ΑΠΘ για να συμμετάσχουν σε χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και καταγραφής των χαρακτηριστικών τους (χρόνος κίνησης, βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας).

Από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνει αξιολόγηση των ποδηλατικών διαδρομών (εντός και εκτός ποδηλατόδρομου), που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη και του επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής, τόσο από τις αρμόδιες αρχές όσο και από τις τυπικές και άτυπες ποδηλατικές ομάδες της πόλης. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί έρευνα ικανοποίησης ποδηλατών σε σχέση με τα υπάρχοντα μέτρα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, τα ποδήλατα του ΑΠΘ θα είναι διαθέσιμα στην Αγίας Σοφίας για δωρεάν βόλτες στην πόλη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο.


Πεζοδρομήσεις

Στο μεταξύ, η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών έχει φέτος κεντρικό, συντονιστικό ρόλο στη μεγάλη, ετήσια γιορτή των πεζών και των ήπιων μέσων κυκλοφορίας, που δεν είναι άλλη από την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας. Ετσι, σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και το ΣΑΣΘ αποφασίστηκαν πεζοδρομήσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου με το 2ο Φόρουμ Κινητικότητας που διοργανώνεται από το ΣΑΣΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστούν: την Τετάρτη με γιορτή πεζόδρομου στην οδό Αγίων Αναργύρων της 3ης δημοτικής κοινότητας και με πεζοδρόμηση της οδού Αρχαιοτήτων στην ίδια δημοτική κοινότητα, την Πέμπτη με εξόρμηση μαθητών στα πεζοδρόμια της Τριανδρίας και με απογευματινή (5 - 10) πεζοδρόμηση της οδού Ανατολικής Θράκης στην 4η δημοτική κοινότητα, την Παρασκευή με απογευματινή (5 – 10) πεζοδρόμηση των οδών Ζαμπελίου και Καρακάση στην 5η δημοτική κοινότητα, όπου θα παίξουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, θα γίνει παρουσίαση κοσμημάτων από το εργαστήρι της 5ης δημοτικής κοινότητας, επίδειξη γκράφιτι και η εκδήλωση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη διατροφή τους».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το επόμενο Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, με ολοήμερο αποκλεισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των ταξί από το ιστορικό κέντρο στην 1η δημοτική κοινότητα. Μέσα στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη, Λεωφόρο Νίκης, Νικολάου Γερμανού και Αγγελάκη θα κινούνται μόνο τα λεωφορεία και θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μια σχολική τάξη του '50 «αναβιώνει» στο Πεδίον του Αρεως


Μία σχολική τάξη των δεκαετιών 1950 και 1960 θα «αναβιώσει» στο παζάρι παλαιών αντικειμένων που διοργανώνεται την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Πεδίον του Αρεως (απέναντι από την ΕΤ3), στη Θεσσαλονίκη.

Τέσσερα παλιά ξύλινα θρανία, σχολικές ποδιές που φορούσαν τα παιδιά δημοτικού, τσαντούλες, αναγνωστικά, τετράδια, ακόμη και οι πλάκες που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν, είναι μερικά από τα αντικείμενα της έκθεσης που θα στηθεί με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Oλα τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του παλαιοπώλη Ιωάννη Βαβάτση, ο οποίος διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σχολικών ειδών στην Ελλάδα. 

«Συλλέγω ό,τι αντικείμενο έχει σχέση με το παιδί εδώ και 20 χρόνια και η συλλογή μου καλύπτει το παιδί από τη γέννησή του μέχρι τα γυμνασιακά του χρόνια. Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο παζάρι την Κυριακή αποτελούν τμήμα της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στην Τούμπα», τονίζει ο κ. Βαβάτσης.

Σε όλη τη διάρκεια του παζαριού, την Κυριακή, ο εκδοτικός οίκος «Σύγχρονοι Ορίζοντες» θα μοιράζει στους επισκέπτες βιβλία που τυπώθηκαν ειδικά για την εκδήλωση και συγκεκριμένα, την ιστορία από τη σειρά βιβλίων του «Μικρού Νικόλα» με τίτλο «Το σχολείο ξαναρχίζει» και την ιστορία «Η πρώτη μέρα στο σχολείο», από το βιβλίο «Ζήτω το μεγάλο σχολείο», που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Το παζάρι θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com