Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΑΠΘ: Διημερίδα ελληνο-κυπριακής ερευνητικής συνεργασίας

Συνάντηση πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων ΑΠΘ – Πανεπιστημίου Κύπρου


Οι δυνατότητες διεύρυνσης της ακαδημαϊκής συνεργασίας και η από κοινού προετοιμασία για συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το αντικείμενο της διήμερης συνάντησης πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών και ακαδημαϊκών των δύο Πανεπιστημίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια ερευνητικής συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων η οποία έχει πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να συμβάλουν στην ανάπτυξη μέσα από την έρευνα και την καινοτομία και ταυτόχρονα να βάλουν φρένο στην ερευνητική «αιμορραγία» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τη «διαρροή» νέων, αξιόλογων ερευνητών στο εξωτερικό (brain drain).

«Η οικονομική κρίση και τα συνακόλουθα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα πανεπιστήμια μας αναγκάζουν σε συστράτευση δυνάμεων. Με τη συνέργια επιδιώκουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Στη διάρκεια της διημερίδας θα παρουσιαστεί η ερευνητική δραστηριότητα των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενώ θα συσταθούν ομάδες εργασίες ανά θεματική ενότητα για την προετοιμασία των προτάσεων.

Από κυπριακής πλευράς θα συμμετάσχουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Αθανάσιος Γαγάτσης, οι κοσμήτορες των σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πολυτεχνικής και Φιλοσοφικής, καθώς και οι αναπληρωτές κοσμήτορες των σχολών Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Αντίστοιχα, από πλευράς ΑΠΘ θα συμμετάσχουν οι πρυτανικές αρχές, οι κοσμήτορες της Φιλοσοφικής, της Πολυτεχνικής, της Παιδαγωγικής, της ΝΟΠΕ και της σχολής Θετικών Επιστημών, οι πρόεδροι ή αναπληρωτές πρόεδροι 19 τμημάτων των αντίστοιχων σχολών, καθώς επίσης οι πρόεδροι του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, του κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, του κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων και του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ.

Σε μια προσπάθεια σύνδεσης της ερευνητικής δραστηριότητας με την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι φορείς της πόλης.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ.


Πρόγραμμα Συνάντησης

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νεάπολη-Συκιές: Με το έργο «Ενός λεπτού σιγή» κλείνουν αύριο τα «Μερκούρεια 2012»


Με μουσική και θέατρο ολοκληρώνεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η εβδομάδα, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Η πρώτη πρόκληση έρχεται από το δημοτικό θέατρο Συκεών το οποίο αύριο, Πέμπτη, κλείνει τα «Μερκούρεια 2012» με την παράσταση «Ενός λεπτού σιγή», η οποία αποτελεί μια ευαίσθητη θεατρική απόδοση ποιημάτων παλαιών και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Την επομένη, η Σοφία Εμφιετζή και η παρέα της αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στον κόσμο της μουσικής υπό τη συντροφιά της πανσελήνου. Η συναυλία, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Θεοτοκίων 2012» θα δοθεί στα Πεύκα και συγκεκριμένα στο πάρκο Πυλώνες (Ακρόπολη).


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 59χρονου για παράνομο οίκο ανοχής


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι 59χρονος ο οποίος εμπλέκεται σε παράνομο οίκο ανοχής, ενώ αναζητείται η 47χρονη ιδιοκτήτρια του οικήματος από αστυνομικούς του τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε 33χρονη να εκδίδεται σε παράνομο οίκο ανοχής επί της οδού Μοναστηρίου, χωρίς να είναι εφοδιασμένη με σχετική άδεια εγκατάστασης και χρήσης του ανωτέρω οικήματος, χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, ενώ δεν είχε εξεταστεί και από αρμόδια υγειονομική αρχή.

Επιπρόσθετα, εντός του παράνομου οίκου ανοχής συνελήφθη 59χρονος ο οποίος διευκόλυνε την κατ’ επάγγελμα ασέλγεια της 33χρονης επιτηρώντας τον εξωτερικό χώρο της προαναφερόμενης οικίας για την αποφυγή πιθανού ελέγχου, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα στιλέτο.

Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος της 47χρονης ιδιοκτήτριας του οικήματος η οποία παραχώρησε το εν λόγω οίκημα στην 33χρονη για να χρησιμοποιηθεί ως οίκος ανοχής παρόλο που δεν πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό κατ’ επάγγελμα την ασέλγεια μεταξύ άλλων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ σε βάρος της 33χρονης συντάχθηκε Έκθεση Αρχής.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο βιομηχάνων επιχείρησης κατεψυγμένων προϊόντων


Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη 2 βιομήχανοι επιχείρησης κατεψυγμένων προϊόντων για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 56χρονο πρόεδρο της εταιρίας και τον 54χρονο διευθύνων σύμβουλο της. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: 25η Επετειακή Διημερίδα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης

Τις εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση ξενόγλωσσου και εκπαιδευτικού βιβλίου


Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών Βόρειας Ελλάδας – PALSO, οργανώνει επετειακή, εκπαιδευτική Διημερίδα για καθηγητές ξένων γλωσσών, ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ, γονείς και μαθητές.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης θα φιλοξενήσει εισηγήσεις από διάφορα επιστημονικά πεδία, καθώς και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών.

Την έναρξη της εκδήλωσης έχουν κληθεί να κάνουν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μεταξύ των εισηγητών θα παρευρίσκονται οι Γιάννης Μέγας, συγγραφέας, Κατερίνα Κίτση, επίκουρη καθηγήτρια τομέας Αγγλικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Σωτηρίου, εκπαιδευτικός αγγλικής, μέλος της ομάδας Αγγλικής για το Ψηφιακό Σχολείο, Αναστασία Ροθώνη, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική ψυχολόγος, Albertos Azaria, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές από το χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Επίσης, θα συμμετέχουν φορείς πιστοποίησης και ξένα μορφωτικά Ινστιτούτα όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ελληνοαμερικανική ένωση, London Exams (Edexcel –PTE Exams), MSU – Anatolia College, κτλ. Τις εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση ξενόγλωσσου και εκπαιδευτικού βιβλίου, multimedia και εποπτικού υλικού.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace από τις 10.00-18.00 με την είσοδο για το κοινό ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της διημερίδας μπορείτε να βρείτε στο site www.palsothes.gr.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κλειστοί οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Καλαμαριάς την Πέμπτη


Κλειστές θα παραμείνουν, την Πέμπτη, όλες οι υπηρεσίες των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου και Καλαμαριάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, η δημοτική αρχή ζητά την άμεση καταβολή της Τακτικής Επιχορήγησης σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και την καταβολή των μειωμένων ΚΑΠ για την περίοδο 1.1.2011 έως 31.8.2012 όπως αυτοί προσδιορίζονται με τα νέα δεδομένα της πρόσφατης απογραφής.

Ο δήμος Καλαμαριάς αποφάσισε την κινητοποίηση αυτή «μετά τη σημαντική μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60% την τελευταία τριετία, και κατά 55% μείωση της επιχορήγησης για την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας έτσι τους δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΑΠΘ: Η Σύγκλητος ενέκρινε τα πεπραγμένα της Εταιρίας Αξιοποίησης Περιουσίας

Συνάντηση αύριο του Κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη


Ομόφωνα ενέκρινε η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον απολογισμό της Εταιρίας για την Αξιοποίηση και Διαχείριση της Περιουσίας του πανεπιστημίου για το 2011, σε σημερινή της συνεδρίαση. Αποφάνθηκε ακόμη ότι όσα περί υπέρογκων και προκλητικών δαπανών της Εταιρίας είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης Οικονομικών, καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων -αυτών που ανήκουν στο ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Υποστήριξε ότι η διαχείρισή τους γίνεται με λάθος τρόπο, που δεν επιφέρει όφελος στο πανεπιστήμιο. Ο ίδιος διαφώνησε με την απαλλαγή του Δ.Σ. από τις ευθύνες διαχείρισης της Εταιρίας κατά την προηγούμενη χρονιά, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας, καθηγητής Ιωάννης Παντής, χάρισε ένα iPhone σε ηθοποιό το οποίο είχε χρεώσει στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ΕΔΕ, εντός του πανεπιστημίου για μία σειρά άλλων παρατυπιών.

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στον απολογισμό της Εταιρίας για την Αξιοποίηση και Διαχείριση της Περιουσίας, περιλαμβάνονται υπέρογκες και προκλητικές, όπως χαρακτηρίστηκαν, δαπάνες όπως (π.χ. η διάθεση 1,3 εκατ. ευρώ στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση Καλάνδρας Χαλκιδικής, που είχε ανακαινιστεί πρόσφατα, τα 180.322 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες», 30.000 ευρώ για ανακαίνιση της τουαλέτας της πρυτανείας κ.α.), τη στιγμή που μένουν απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, φυσικού αερίου, αλλά και υπάλληλοι, η Σύγκλητος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για «στοχευμένη επίθεση που έχει στόχο να βλάψει την εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου».

Συνάντηση Κ. Αρβανιτόπουλου με τον Γ. Μυλόπουλο για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με δαπάνες του ΑΠΘ

Με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλο, θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να του ζητήσει εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στο οποίο γίνεται λόγος για «πάρτι σπατάλης 8,3 εκατ. ευρώ» στο ΑΠΘ.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, πολλές από τις οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημιουργούν ερωτηματικά».

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους. Γι' αυτό τον λόγο κάλεσα τον Πρύτανη του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μυλόπουλο αύριο στο Υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, για να λάμψει η αλήθεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στη λίστα του δημοσιεύματος υπάρχει δαπάνη ύψους 180 χιλιάδων ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς αναλυτική αναφορά των δραστηριοτήτων, και δαπάνη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδικής, της οποίας οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν λίγα χρόνια. Η λίστα συνεχίζεται και με άλλες δαπάνες, όπως για νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο έχει νομική υπηρεσία, τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ και πληρωμή διοικητικών προστίμων. Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται δαπάνη ύψους, σχεδόν, 30 χιλιάδων ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη και δαπάνες υπέρογκων ποσών για την προμήθεια των υπολογιστών της πρυτανείας, την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», τον σχεδιασμό και ηλεκτροφωτισμό του ΑΠΘ κ.ά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα επιχείρηση «σκούπα» του δήμου για παράνομα τραπεζοκαθίσματα


Επιχείρηση «σκούπα» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα ξημερώματα οι υπηρεσίες του δήμου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και την απελευθέρωση του κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνεται παράνομα.

Ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, συνεπικουρούμενοι από συνεργεία καθαριότητας, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και απόσπασμα ανδρών της ΕΛΑΣ, χωρισμένοι σε τέσσερα κλιμάκια, διενήργησαν ελέγχους και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων.

Την αιφνιδιαστική έφοδο σε κεντρικά σημεία της πόλης συντόνιζαν οι αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα και Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συκιές: Λήστεψαν 31χρονη μέσα στο σπίτι της


Θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι της έπεσε το πρωί γυναίκα, 31 ετών, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστος δράστης αφού παραβίασε την κύρια είσοδο του διαμερίσματος όπου διαμένει η γυναίκα, στον πρώτο όροφο οικοδομής επί της οδού Μακεδονομάχων, εισήλθε στο εσωτερικό του όπου με την απειλή κατσαβιδιού άρπαξε το πορτοφόλι της -που περιείχε άγνωστο έως τώρα χρηματικό ποσό- και διέφυγε. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΑΠΘ: Περίπου 30.000 ευρώ για την... τουαλέτα του πρύτανη


Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χρήματα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του, η διοίκηση της οποίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, που είναι ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη Γενική Συνέλευση. Πολλά μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Πολλές από τις δαπάνες, όπως τις παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος» προκαλούν ποικίλα ερωτήματα για τη διαχείριση των χρημάτων εκ μέρους της εταιρείας:

- Δαπανήθηκαν 180.322,57 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

- Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρεία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ αντιστοίχως. Δηλαδή εκτός από την κρατική επιχορήγηση έλαβαν και μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον από τα ταμεία της Εταιρείας.

- 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδική αν και οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια.

- 430.189 ευρώ δόθηκαν για τον σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

- 22.656 ευρώ για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ.

- 56.560 ευρώ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας.

- 250.000 για τη λειτουργία των κυλικείων που σήμερα λειτουργούν με την ευθύνη της Εταιρείας.

- 68.462 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, αν και το Πανεπιστήμιο διαθέτει νομική υπηρεσία. Ωστόσο τις υποθέσεις τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία.

- 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ.

- 19.797 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα του Πανεπιστημίου.

- 24.185 ευρώ για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή τα πρόστιμα που υποβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η Εταιρεία.

- Ο σχεδιασμός και ο ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισαν 244.738 ευρώ.

- Η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ ανήλθε στα 526.375 ευρώ, ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ.

Πέρα από όλες αυτές τις δαπάνες, εντυπωσιακό είναι το ποσό που δόθηκε για την... ανακούφιση του πρύτανη, καθώς η ανακαίνιση της τουαλέτας της πρυτανείας κόστισε 29.348 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας καθώς δεν πληρώνονται!

Από τα αποθεματικά της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ κυρίως σε ανούσιες δαπάνες. Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».


Πηγή: real.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Καθηγητής βιντεοσκοπούσε κρυφά τους μαθητές!

Στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παιδική πορνογραφία


Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος ότι καθηγητής γυμνασίου που είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για παιδική πορνογραφία είχε τοποθετήσει μέσα στη σχολική αίθουσα κρυφή κάμερα και βιντεοσκοπούσε μαθητές! Οπως ανακοινώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρέθηκαν βίντεο παιδικής πορνογραφίας, με πρωτότυπες βιντεοσκοπήσεις εφήβων μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας.

«Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2010 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 42χρονος καθηγητής γυμνασίου, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια τα οποία περιείχαν πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

Μετά από συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε σε εργαστηριακή εξέταση που διενεργήθηκε, η ύπαρξη πλήθους αρχείων εικόνων και βίντεο παιδικής πορνογραφίας, καθώς και πρωτότυπες βιντεοσκοπήσεις εφήβων, πιθανόν μαθητριών, μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές «οι βιντεοσκοπήσεις αυτές, οι οποίες ανέρχονται στις 80 είχαν γίνει μέσω υπολογιστή ενώ φέρεται ότι κάμερα είχε τοποθετηθεί σε τέτοια σημεία της αίθουσας, ώστε να είναι δυνατή η λήψη απόκρυφων σημείων του σώματος των μαθητών».

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης αλλά και της έρευνας που συνεχίζεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποβλήθηκαν άμεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα πτέρυγα για το 4ο Δημοτικό Σχολείο


Νέα πτέρυγα αποκτά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στην οδό Δελφών 150. Το έργο, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή.

Η μελέτη, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, προβλέπει, εκτός από την ανέγερση της νέας πτέρυγας, την αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου στη συμβολή των οδών Δελφών - Γ. Κατσάλη - Ανωνύμου – Γαρέφη. Το νέο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο, ενώ διαθέτει δύο κλιμακοστάσια και έναν ανελκυστήρα.

Μετά και την προσθήκη της νέας πτέρυγας, συνολικά το κτίριο πρόκειται να στεγάσει πέντε νέες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ξένων γλωσσών, δύο εργαστήρια, βιβλιοθήκη, ιατρείο, κουζίνα, τραπεζαρία, αίθουσα συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, γραφείο διευθυντή, γραμματεία, γραφείο καθηγητών, αρχείο, χώρους υγιεινής μαθητών και καθηγητών.

Στις εργασίες που θα γίνουν στο ήδη υπάρχον κτίριο, προκειμένου να αναβαθμιστεί, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις σύμφωνα με τη στατική μελέτη, γενικές εργασίες και επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, μονώσεις, ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εργασίες, εσωτερική και εξωτερική βαφή, αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων, κατασκευή ράμπας ΑμΕΑ στην κεντρική είσοδο, πλήρη ανακατασκευή των χώρων υγιεινής, αντικατάσταση ψευδοροφής και στεγάστρων των δύο εισόδων, αποκατάσταση δαπέδων και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, σωληνώσεων, σωμάτων καλοριφέρ και γενική ανακατασκευή λεβητοστασίου. Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι σε όλες τις δημοτικές κοινότητες να καταργηθούν οι διπλοβάρδιες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχεδιάζουμε, στο πλαίσιο του εφικτού, να προστεθούν όπου χρειάζεται νέα σχολεία με σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια να αποκτήσουν άνετους χώρους», είπε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού


Εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος της δημοτικής ενότητας Ευόσμου διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου από τις 9.00 - 13.00 στην πλατεία δημαρχείου Ευόσμου από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα στο 2012 από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος στη δημοτική ενότητα Ευόσμου.

«Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος της δημοτικής ενότητας Ευόσμου. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης, πράξη ζωής για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη το αίμα. Γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται!» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης.

«Προχωράμε σταθερά και συντονισμένα οργανώνοντας με την υποστήριξη των δημοτών μας τη λειτουργία της Τράπεζας Αίματος στη δημοτική ενότητα Ευόσμου. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια όλους τους πολίτες γιατί η αιμοδοσία αποτελεί τη σημαντικότερη προσφορά προς το συνάνθρωπο», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος θεμάτων Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com