Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Την Παρασκευή η αυλαία των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης


Υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του «Θεσσαλονίκη 2012» ανοίγει επίσημα την Παρασκευή 31 Αυγούστου στην πλατεία Αριστοτέλους στις 21.00, η αυλαία των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Με μια ανοιχτή δωρεάν συναυλία η  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί εντυπωσιακά και σε πλήρη σύνθεση την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας 12 κορυφαία έργα του διεθνούς ρεπερτορίου και γιορτάζει με την πόλη κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, που συμμετέχει κι αυτό στην εκδήλωση, εμφανιζόμενο για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα. Την ΚΟΘ διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Αλέξανδρος Μυράτ. Έργα που θα παρουσιαστούν στο κοινό είναι των Suppe, Mozart, Rossini, Offenbach, Chabrier, Bach, Strauss, Elgar, Khachaturian, Pachelbel και Stravinsky.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα μουσεία της πόλης με αφορμή την έναρξη του εορτασμού 2012 . Συγκεκριμένα, το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθριο Μουσείου) συμμετέχει στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης «Μουσικές στα μνημεία και τα μουσεία της πόλης» και σε συνεργασία με το art café του μουσείου Terra Antiqua, οργανώνει στον αίθριο του χώρο, συναυλία με το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο οι STRINGLESS.

 Το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει με μια συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη με τους Ανδρέα Καρακότα και Plaza Ensemble με έντεχνη μουσική ελλήνων συνθετών. Στην Πλατεία της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς  θα πραγματοποιηθεί το  Πικ νίκ Urban Festival με συναυλίες και θερινό σινεμά σε συνεργασία και με το Πειραματικό Εργαστήριο Μελέτης και Έρευνας για την Πολιτική, την Οικονομία και τον Πολιτισμό «Parenthesis».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σύμπραξη δήμου-ΕΚΘ για την απασχόληση


Η συστηματική και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) όχι μόνο σε εργασιακά θέματα, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την πόλη, βρέθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος απαντώντας στην αναφορά του πρόεδρου του ΕΚΘ σχετικά με το έντονο πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, επιβάλλεται ο συντονισμός όλων των δυνάμεων και ιδιαίτερα οι –από κοινού- δράσεις και  προσπάθειες του δήμου και του ΕΚΘ για την αντιμετώπισή του. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα, συζητήθηκε η πρόθεση του δήμου για τη σύσταση και λειτουργία «Γραφείου Προώθησης της Απασχόλησης, της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων» στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, συμφωνήθηκε η καθοριστική συμμετοχή και ο ενεργός ρόλος που επιβάλλεται να διαδραματίσει το ΕΚΘ στην πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και άλλους τοπικούς εργοδοτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς για τη σύνδεση της κατάρτισης και της απασχόλησης.

Επιπλέον, με αφορμή την εκκρεμότητα της απώλειας σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας εξαιτίας της αποχώρησης της Siemens από τη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο και η προοπτική επανεγκατάστασης της γερμανικής εταιρίας στην περιοχή.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Μέτρα πολιτικής προστασίας για το Σέιχ Σου και τη Χαλκιδική


Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές της Βόρειας Ελλάδας για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης πυρκαγιών, καθώς ο χάρτης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δείχνει στο «κόκκινο» για τη σημερινή μέρα και μάλιστα στη θέση 5 (ακραίος κίνδυνος) της σχετικής κλίμακας όλο το χώρο του δασαρχείου Θεσσαλονίκης και όλο το νομό Χαλκιδικής και στη θέση 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) τους υπόλοιπους νομούς στη Β. Ελλάδα.

Με απόφασή της, η μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου (από μερική που υπήρχε κατά τις βραδινές ώρες) από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο το πρωί, οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τη θερμοκρασία και τους ανέμους. Από το πρωί, περιπολούν εθελοντικές ομάδες των δήμων, σε βάρδιες, με ειδικά οχήματα και εξοπλισμό, επιβλέποντας την περιοχή.

Η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε εγρήγορση, μετά τη σύσκεψη που έγινε σε επίπεδο στελεχών Κεντρικής Μακεδονίας της υπηρεσίας και αποφασίστηκε ετοιμότητα, ανάκληση ρεπό, ενίσχυση στα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αντίστοιχη συνεδρίαση έγινε και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

«Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, η πυροσβεστική, οι εθελοντές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται βαθμολογία 5 και για το λόγο αυτό έχουμε ειδοποιήσει κάθε σχετικό φορέα να έχει στη διάθεσή του τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, χάρτες περιοχής, υδροφόρες κ.ά.» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κωνσταντίνος Κοκολάκης.

«Έχουμε επίσης ειδοποιήσει τους δημάρχους που έχουν χωματερές να τοποθετήσουν κοντά υδροφόρες, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην απασχοληθεί η πυροσβεστική. Από τον κόσμο ζητούμε μόνο να προσέχει, να αποφύγει λάθη που είναι γνωστά και που συνήθως προκαλούν πυρκαγιές, όπως π.χ. το πέταγμα του τσιγάρου κ.ά.» Στην κλίμακα 5, πέραν της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ακόμη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Μαγνησία (Βόλος, Δ. Ζαγοράς, Δ. Νοτίου Πηλίου, Δ. Ρήγα Φεραίου), οι Σποράδες, ο Δ. Αγιάς Λαρίσης και η Εύβοια (κεντρικοί και βόρεια και δήμος Χαλκιδέων).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη της υπεξαίρεσης


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Στις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης της μαύρης τρύπας στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση του οικονομικού σκανδάλου στο δήμο Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ξεκίνησε. Με το «καλημέρα» του νέου δικαστικού έτους, στις 19 Σεπτεμβρίου, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο και η δικαιοσύνη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και να αποφανθεί για την υπεξαίρεση - μαμούθ στα ταμεία του δήμου, η οποία σύμφωνα με το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας φτάνει στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως εκτιμάται από νομικούς κύκλους τα περιθώρια αναβολής της υπόθεσης είναι πολύ μικρά καθώς συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης για δύο από τους εμπλεκόμενους, τον πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη καθώς και τον Μιχάλη Λεμούσια πρώην γενικό γραμματέα του δήμου και στενό συνεργάτη επί χρόνια του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν αναμένεται να επιδιωχθεί η αναβολή και για το λόγο ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση θα εκδικαστεί από την ίδια σύνθεση δικαστών που κληρώθηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αν συνυπολογιστεί και η πάγια εκπεφρασμένη επιθυμία του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, να κριθεί από τις δικαστικές αρχές όσο το δυνατόν ταχύτερα το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, θεωρείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει κανονικά η εκδίκαση της υπόθεσης στις 19 Σεπτεμβρίου παρά η αναβολή της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση στο εδώλιο του Τριεμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα βρεθούν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως ο «πρωταγωνιστής του σκανδάλου», ο Μιχάλης Λεμούσιας και οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Αθανάσαρος, Αναστάσιος Γερογιάννης και Μιχάλης Ζορπίδης. Στη θέση του κατηγορούμενου θα καθίσουν και 12 διοικητικοί υπάλληλοι και στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης μαμούθ. Οι βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία υπεξαίρεση, της πλαστογραφίας καθώς και ηθικής αυτουργία και συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.

Έγγραφα από την έρευνα για την υπεξαίρεση-μαμούθ
στο δήμο Θεσσαλονίκης
Παράλληλα την ίδια ημερομηνία, στις 19 Σεπτεμβρίου θα συνεκδικαστεί ουσιαστικά και η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και αφορά στην παράνομη νομιμοποίηση χρηματικού ποσού πάνω από 3.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι το διάστημα από τον Ιανουάριο του 1998 έως και το Δεκέμβριο του 2008 οι αδικαιολόγητες οικογενειακές καταθέσεις προσδιορίστηκαν στο ποσό των 2.074.053 ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό που φέρεται ότι νομιμοποίησε παράνομα μέσω του ΟΠΑΠ είναι, σύμφωνα με το βούλευμα, 1.065.554 ευρώ.

Αντίθετα οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος του Β. Παπαγεωργόπουλου, του Μ.Λεμούσια, του Μ.Ζορπίδη και του πρώην προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να προσδιοριστούν και να εκδικαστούν σε άλλες ημερομηνίες. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων αλλά και των συζύγων τους φέρεται ότι βρέθηκαν «πλεονάσματα» ύψους 1.040.000 ευρώ για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, περίπου 800.000 για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, περίπου 6.000.000 ευρώ για τον Μιχάλη Ζορπίδη και 160.000 ευρώ για τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com