Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Παραδίδεται με πιστοποιητικό ποιότητας αύριο η Παιδική Χαρά Τσιαπανού


Παραδίδεται αύριο Πέμπτη στις 9.00 το πρωί, παρουσία του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, για χρήση στους δημότες η Παιδική Χαρά Τσιαπάνου που βρίσκεται στην 4η Δημοτική Κοινότητα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο της χορήγησης Πιστοποιητικού Ποιότητας και Ασφάλειας στις 23 Παιδικές Χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τέσσερις Παιδικές Χαρές, (Παιδική Χαρά Τσιαπάνου προϋπολογισμού 86.000 ευρώ, Παιδική Χαρά στην πλατεία Ναυαρίνου προϋπολογισμού 92.000 ευρώ, Παιδική Χαρά Χειμάρας προϋπολογισμού 120.400 ευρώ και Παιδική Χαρά μεταξύ των οδών Δημητρακοπούλου-Χαιρώνειας προϋπολογισμού 86.000 ευρώ) εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του δήμου  Θεσσαλονίκης του έτους 2012 και χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η Παιδική Χαρά Τσιαπάνου, διαθέτει Πιστοποιητικό Ποιότητας και ασφάλειας που διασφαλίζει ότι πληροί όλες τις νέες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία της χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών. Έχει έκταση 545 τμ, εντάσσεται στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιαπάνου και Τσάμη. Τα υπάρχοντα παιχνίδια αντικαταστάθηκαν με καινούρια που φέρουν πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ο χώρος παιχνιδιού χωρίστηκε σε δύο περιοχές ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που αφορά. Επιπλέον στους χώρους παιχνιδιού τοποθετήθηκαν ελαστικές πλάκες ασφαλείας  διαστάσεων 50x50x4 και 6,5 εκ. στα σημεία που απαιτείται λόγω μεγαλύτερου ύψους πτώσης, σε χρώμα  πράσινο. Η παιδική χαρά περιφράσσεται με νέα μεταλλική περίφραξη ενώ η υπάρχουσα βρύση παραμένει.

«Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης: «o πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή τους με την αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων παιχνιδιών και δαπέδων, με τη δημιουργία περιφράξεων, φωτίζοντας το χώρο, βελτιώνοντας το πράσινο και τοποθετώντας παγκάκια, καθώς και κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων. Ο δεύτερος στόχος είναι να αποκτήσουν ταυτότητα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα με την εφαρμογή χρήσεων ανακύκλωσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με σεβασμό προς το περιβάλλον».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συνάντηση Γ. Μπουτάρη με τον δήμαρχο της Άγκυρας

Θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επικαιρότητας στο επίκεντρο της συζήτησης


Τον δήμαρχο του κεντρικού δήμου της τουρκικής πρωτεύουσας (Cankaya), Μπουλέντ Τανίκ και τον πρώην δήμαρχο της τουρκικής πόλης Ντιντιμ, Μεχμέτ Σουσαλάν, υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, βρέθηκαν θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επικαιρότητας όπως οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης το ενδεχόμενο της ανάπτυξης τουριστικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των τριών πόλεων.

Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε τους Τούρκους συναδέλφους του για θέματα της αρμοδιότητας του και για το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο του Καλλικράτη που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Επίσης, στο πλαίσιο των εκπεφρασμένων θέσεων της δημοτικής Αρχής για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης ανέφερε τη βούληση των αρχών και των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης για συνεργασία και κοινή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τις πολιτιστικές δράσεις και τον τουρισμό. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην άριστη επικοινωνία που ανάπτυξε το τελευταίο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης με τις προξενικές αρχές της Τουρκίας και στις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής με στόχο την προσέλκυση τουριστών από τη γειτονική χώρα.

Στα κοινά πολιτιστικά στοιχεία που μπορούν να ενώσουν αντί να διχάσουν τους δύο λαούς, αναφέρθηκε ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου της Άγκυρας Μπουλέντ Τανίκ, σημειώνοντας την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «μεσογειακή οικονομική κρίση». Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συμμετοχή σε κοινές πολιτιστικές δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών πόλεων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» έβαλαν 1250 επιχειρήσεις το πρώτο 8μηνο του 2012


Χίλιες διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έβαλαν «λουκέτο» από την αρχή του έτους έως και τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ).

Οι ατομικές επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι ο πιο «αδύναμος κρίκος», καθώς 998 απ’ αυτές έπαυσαν τη λειτουργία τους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 2012. Η εικόνα που παρουσιάζει η βιοτεχνική κοινότητα αποτελεί μία συνέχεια του 2011, οπότε κατά το αντίστοιχο διάστημα (1η Ιανουαρίου έως 22 Αυγούστου) διεγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ 1269 επιχειρήσεις.

«Οι προβλέψεις για το μέλλον του βιοτεχνικού κόσμου της πόλης είναι δυσοίωνες. Ο ιδιωτικός τομέας έχει στραγγίξει, δεν έχει άλλες αντοχές. Την τελευταία διετία ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει έναν άνισο αγώνα ενάντια στην ύφεση, στην εξοντωτική φορολογία και στην έλλειψη ρευστότητας», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΘ, το παζλ της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί, συμπληρώνει το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο 465 επιχειρήσεις ενεγράφησαν στα μητρώα του ΒΕΘ, όταν ένα χρόνο πριν έναρξη έκαναν 522.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι


Μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, η προσωπικότητα του οποίου έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη μουσική δημιουργία των μετέπειτα γενεών συνθετών και τραγουδοποιών, αλλά και στις ψυχές πολλών ανθρώπων, περιλαμβάνει το αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 31 Αυγούστου.

Η συναυλία επιχειρεί μία μουσική επαναπροσέγγιση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι ειδωμένα μέσα από το ενορχηστρωτικό πρίσμα του Plaza Ensemble και την ερμηνευτική άποψη του Ανδρέα Καρακότα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανικές διασκευές και τραγούδια από τους κύκλους: «Μεγάλος ερωτικός», «Ματωμένος γάμος» και «Τα τραγούδια της αμαρτίας». 

Η συναυλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικη Πανσέληνος» και «Μουσικές στα Μνημεία και τα Μουσεία της Πόλης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, θα δοθεί στο αίθριο του μουσείου από τις 21:00. 

Από το μουσείο ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η περιοδική έκθεση «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Τρίκογλου», θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νεάπολη: Σύλληψη τοξικομανούς για τρεις ληστείες σε φαρμακεία


Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε άνδρας, ηλικίας 31 ετών, που λήστεψε χθες το μεσημέρι φαρμακείο στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης απ’ όπου με την απειλή μαχαιριού άρπαξε ναρκωτικά χάπια και μικρό χρηματικό ποσό.

Όπως προέκυψε, πρόκειται για τοξικομανή που με τον ίδιο τρόπο είχε διαπράξει πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο άλλες δύο ληστείες σε φαρμακείο στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας ναρκωτικά χάπια και δύο κινητά τηλέφωνα. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: 37χρονη μαχαίρωσε 28χρονη


Τα αίτια αιματηρού επεισοδίου με μία 28χρονη τραυματία από επίθεση 37χρονης ερευνούν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Το επεισόδιο συνέβη χθες το απόγευμα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Η 37χρονη, για άγνωστους λόγους, επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι 28χρονη, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης κι όπως διαπιστώθηκε υπέστη επιπόλαιο τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα. Η 37χρονη συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο γυναίκες, που έχουν μεταξύ τους συγγένεια εξ αγχιστείας, είναι χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, ενώ η δράστιδα είχε νοσηλευτεί κατά καιρούς σε ψυχιατρική κλινική.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανάδειξη των μνημείων του δήμου Βόλβης



Το Κάστρο της Ρεντίνας και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου είναι ενδεικτικά δυο από τα αξιοθέατα και μνημεία του δήμου Βόλβης που πρόκειται να χαρτογραφηθούν και να προβληθούν μέσα από ειδική δράση που ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, με προϋπολογισμό 28.000 ευρώ.

Στόχος είναι η καταγραφή των τοπικών χαρακτηριστικών, η ανάδειξη και η προβολή τους μέσω ενός εύχρηστου πληροφοριακού συστήματος και η εναρμονισμένη με το περιβάλλον πληροφοριακή σήμανση τους.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία χάρτη που θα αποτυπώνει μεταξύ άλλων αρχαία ευρήματα, βυζαντινές εκκλησίες, το πλούσιο οικοσύστημα των εκβολών του Ρήχιου ποταμού, της λίμνης Βόλβης κλπ. Επιπλέον, θα περιλαμβάνονται περιηγητικές διαδρομές περιμετρικά των λιμνών και των παραδοσιακών οικισμών, οδικό δίκτυο, χαρτογράφηση οικισμών, καθώς και ψηφιοποίηση των αντίστοιχων χαρτών και αναπαράσταση του χάρτη σε τρισδιάστατη μορφή.

Μέσω ειδικών πινακίδων και σταντ που θα εναρμονίζονται στο περιβάλλον θα παρέχονται πληροφορίες σε δημότες και επισκέπτες. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com