Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Παρέμβαση εισαγγελέα για λαθραία ανασκαφή στο ΑΠΘ


Παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η υπόθεση λαθρανασκαφής σε εξωτερικό χώρο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Η εισαγγελέας, Ιωάννα Ζωγράφου, παρήγγειλε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας από το τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν μέχρι τώρα από την δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ασφάλεια, αλλά και από δημοσιεύματα του τύπου. Στη διαδικασία θα καταθέσουν ως μάρτυρες όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, ενώ η εισαγγελία ζητά να λάβει γνώση και του πορίσματος της ΕΔΕ που διενεργείται από το ΑΠΘ.

Θεσσαλονίκη: Επίσχεση εργασίας των έκτακτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν την Πέμπτη 31 Μαΐου τα μέλη του συλλόγου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή γενική τους συνέλευση. Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι όλες οι εργασίες του ΤΕΙ (εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., αξιολόγηση κ.α.) πραγματοποιούνται κανονικά, εκτός από τις πληρωμές των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και ζητά από την διοίκηση του ΤΕΙ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ. Τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η εξεταστική.




Λύση στο θέμα των απορριμμάτων αναζητά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Τεχνογνωσία και εμπειρία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναζητά σε πόλεις του εξωτερικού –όπως είναι η Βιέννη, το Βερολίνο και το Αμβούργο– η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη, που κατά γενική ομολογία είναι άθλια.
«Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Έχουμε 500 άτομα μόνιμο προσωπικό. Θα πρέπει όμως δούμε πως λειτουργούν οι ξένοι και να μάθουμε τη δουλειά», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή τις αντιδράσεις κατά της απόφασης να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση των επισκευών των απορριμματοφόρων σε ιδιωτικά συνεργεία.
Ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς αναφέρθηκε από την πλευρά του στους διαγωνισμούς στους οποίους προχωρά ο δήμος: τον πρώτο διαγωνισμό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για την επισκευή των οχημάτων, τον δεύτερο (400.000 ευρώ) για τη μεταφορά των απορριμματοφόρων σε ιδιωτικά συνεργεία και τον τρίτο (700.000 ευρώ) για την προμήθεια ανταλλακτικών. «Θέλουμε να εξυγιάνουμε την κατάσταση. Μόνο αν αναζωογονηθεί η υπηρεσία της μηχανολογίας θα μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα της καθαριότητας. Ειδάλλως θα καταρρεύσει η υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Παππάς προσθέτοντας: «έχουμε απάντηση για το άμεσο και σχεδιασμό για το αύριο. Να αναστήσουμε μία υπηρεσία που ήταν νεκρή».
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ημέρα που θα διενεργηθεί ο επίμαχος πρώτος διαγωνισμός. Για το λόγο αυτό, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε στην προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού Θεσσαλονίκης από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Ρύθμιση των οφειλών του κεντρικού δήμου προς την εφορία για την υπόθεση της υπεξαίρεσης

Στη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και την οριστική διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων, που προέρχονται από την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, προχώρησε η διοίκηση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, η διοίκηση του δήμου θα κληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 να πληρώσει την αρχική οφειλή των 7,1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο με τις προσαυξήσεις έφτανε τα 22 εκατ. ευρώ. «Θα έχουμε επαφές με την εφορία για να διακανονιστεί και να πληρωθεί το ποσό. Με τον τρόπο αυτό να κλείσει η λυπηρή ιστορία του δήμου», δήλωσε ο κ. Καπόν, προσθέτοντας: «Τα χρήματα αυτά εκλάπησαν και τώρα καλείται να τα ξανά πληρώσει ο δήμος».
Παράλληλα ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πως ορκωτοί λογιστές ερευνούν την υπόθεση πλαστογραφίας παραστατικών του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αποκαλύφθηκε στα κοιμητήρια της πόλης καθώς και το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύλληψη πέντε ιδιοκτητών ενεχυροδανειστηρίων


«Σαφάρι» ελέγχων σε ενεχυροδανειστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο μικτά κλιμάκια της ασφάλειας και του ΣΔΟΕ. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τους ελέγχους συνελήφθησαν πέντε ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Συνολικά βεβαιώθηκαν δέκα παραβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν τη φορολογική νομοθεσία. Διαπιστώθηκαν, ακόμη, αδικήματα που σχετίζονται με την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και την αρχαιοκαπηλία.

Γ. Μπουτάρης: Νέο «όχι» στην παραχώρηση της Αριστοτέλους για προεκλογικές συγκεντρώσεις

Στην απόφαση να μην παραχωρηθεί η πλατεία Αριστοτέλους για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, εμμένει κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε εκ νέου την άποψή του ότι η πλατεία Αριστοτέλους δεν θα παραχωρείται για πολιτικές συγκεντρώσεις, παρά μόνο για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.