Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Τη βελτίωση δομικά υποβαθμισμένων περιοχών επιχειρεί ο δήμος



«Ζωή» σε άκτιστα οικόπεδα, ακάλυπτους χώρους, υπολείμματα αστικής γης, μικρές υποβαθμισμένες πλατείες, αδιαμόρφωτους πεζόδρομους, εγκαταλειμμένες διόδους πρόσβασης ή αδιέξοδα, ακόμη και όψεις δημόσιων και δημοτικών κτιρίων επιχειρεί να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από συντονισμένες παρεμβάσεις σε διάσπαρτους χώρους.
Εκείνο που αναζητά είναι ιδέες για το πώς θα μπορούσαν τα παραπάνω σημεία της πόλης να αναπλαστούν ώστε να αναζωογονήσουν τις γειτονιές της με περισσότερο νερό, σιντριβάνια, πράσινο και άλλες πρωτότυπες βιοκλιματικές λύσεις.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης καλείται την ερχόμενη Δευτέρα να εγκρίνει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με σκοπό την συγκέντρωση προτάσεων για «τη δημιουργία και ανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην αστική περιοχή του δήμου», σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρική Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
Ως ένα από τα παραδείγματα σημείων της πόλης που χρήζουν παρέμβασης, ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, αναφέρει την περιοχή της Αγίας Τριάδας κάτω από την οδό Παπαναστασίου.
«Πρόκειται για πυκνοδομημένη περιοχή με πολύ στενούς δρόμους, η οποία παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης», τονίζει, ενώ και για την περιοχή της οδού Αισώπου στη Β’ δημοτική κοινότητα επισημαίνει ότι «πλήθος εμπορικών χρήσεων έχουν «καταλάβει» το δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πεζοδρόμια. Θέλουμε να γυρίσουμε στην παλιά σημασία της γειτονιάς όπου συμβίωναν αρμονικά όλες οι χρήσεις, εμπορικές, ψυχαγωγικές, λειτουργικές και άλλες», εξηγεί και προσθέτει: «τα αστικά κέντρα δεν έχουν το περιθώριο να αναπτυχθούν άλλο. Συνεπώς πρέπει να αναβαθμίσουμε το χώρο που έχουμε».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμος αναζητά προτάσεις για τη διερεύνηση χωροθέτησης και σχεδιασμού του λεγόμενου «τοπόσημου» της πόλης σε σημεία του παραλιακού μετώπου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μια ενδεχόμενη πλωτή κατασκευή που θα συνδέεται με τη στεριά με έναν διάδρομο θα μπορεί να δίνει στον δημότη και τον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει την πόλη από τη θάλασσα, προσδίδοντας παράλληλα στη Θεσσαλονίκη ένα χαρακτηριστικό σήμα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ν. Ευκαρπία: Αναγκαία η συνέχιση της κατασκευής του ΣΜΑ


Την αναγκαιότητα της άμεσης επανέναρξης των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Νέα Ευκαρπία σημειώνει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών. Η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 4 χιλιάδες τόνους και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη στους δήμους της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήθηκε από την Πολιτεία και από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς να στηρίξουν αυτή τη σημαντική δημόσια επένδυση ώστε να προχωρήσει άμεσα η εξέλιξη των εργασιών και το σπουδαίο αυτό περιβαλλοντικό έργο να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν.
«Η μάχη οπισθοφυλακών και οι στείρες ιδεοληψίες πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα. Οι πεισματικές αντιδράσεις, που εξυπηρετούν συμφέροντα εργολαβικών εταιριών, οι οποίες θέλουν να κερδίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, έχουν αποδομηθεί από τον εξαντλητικό διάλογο πολλών ετών και τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Πρόκειται για κατασκευασμένους μύθους τα περί προσβολής του περιβάλλοντος, αφού οι πλέον αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές του έργου αποτελούν την εγγύηση μιας ασφαλούς επένδυσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ και δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του έργου το οποίο βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται «ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες», ενώ ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα του αποκλεισμού της «καύσης των απορριμμάτων», όπως επίσης και της «αξιοποίησής» τους από παρακείμενη βιομηχανία.
Αποκαλυπτικά, όμως, ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με τα οποία, εκτός των άλλων, με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων επέρχεται μείωση των εκπομπών ρύπων όπως διοξειδίου του άνθρακα κατά 4 χιλιάδες τόνους, ενώ το συνολικό όφελος για τους δήμους αγγίζει κατά έτος τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο για το δήμο Νεάπολης - Συκεών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θ. Κυζιρίδης, τα οφέλη που προκύπτουν από τον ανασχεδιασμό της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, ποσό που είτε μπορεί να διατεθεί σε άλλες δράσεις είτε να συμβάλλει στη μείωση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών.
Τέλος, υπέρ του έργου που διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του και δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας τάχθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κ. Ζέρβας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ιδιωτικοποιήσεων στην περίπτωση που αυτό ακυρωθεί λόγω των καταλήψεων.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος επιτροπής κατοίκων, Παναγιώτης Αβραμίδης, επέμενε στους κινδύνους από τη λειτουργία του σταθμού για το περιβάλλον και την περιοχή, θέση με την οποία συντάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ), Χ. Βέλλης, προτείνοντας αλλαγή χωροθέτησης. Κάτι τέτοιο όμως θα επέφερε κατάργηση και απένταξη του συγκεκριμένου έργου από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα την καταβολή μεγάλων κεφαλαίων λόγω της υποχρέωσης αποζημίωσης της αναδόχου εταιρίας, όπως τόνισε και ο κ. Γαλαμάτης, ποσό που θα μετακυλήσει στους δήμους και κατ’ επέκταση και στους δημότες.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θέρμη: 250 Θέσεις απασχόλησης σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα



Διακόσιες πενήντα θέσεις απασχόλησης προκηρύσσει το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) στο πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας αφορούν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει το Σάββατο 28 Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την αίτηση τους αυτοπροσώπως, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, καθώς και μέσω κάποιου εξουσιοδοτημένου από αυτούς πρόσωπο στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (Αφροδίτης 3 και Οδυσσέως, ΤΚ 54629, Θεσσαλονίκη).
Για περαιτέρω πληροφορίες καθώς και για την αναλυτική προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον αριθμό 2310.534322 (γραφεία ΚΜΟΠ) και στην ιστοσελίδα www.kmop.gr.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Περισσότερα συνέδρια από το... Μάαστριχτ φιλοξένησε το 2011 η Θεσσαλονίκη



Περισσότερα συνέδρια από το Μάαστριχ και τη Σεβίλλη φιλοξένησε το 2011 η Θεσσαλονίκη η οποία εξασφαλίζοντας 17 διοργανώσεις κατόρθωσε να αναρριχηθεί σε έναν χρόνο κατά 75 θέσεις στη λίστα συνεδριακών προορισμών του Διεθνούς Συνδέσμου Συνεδρίων (ICCA).
Συγκεκριμένα, πέρυσι κατατασσόταν 120ή μεταξύ σχεδόν 350 πόλεων, έναντι της 195ης θέσης που κατείχε το 2010. Σύμφωνα, εξάλλου, με την ετήσια έκθεση του ICCA για τη δεκαετία 2002-2011 η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης συνεδριακών προορισμών με 127 συνέδρια και η Αθήνα στην 35η με 55 διοργανώσεις.
Πάντως, οι σύνεδροι πιθανότατα δεν θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη αν δεν αναληφθεί δράση για τη βελτίωση της συνεδριακής υποδομής της και την ενεργοποίηση του γραφείου συνεδρίων και τουρισμού της, προκειμένου να αναπτυχθεί στρατηγική συστηματικής διεκδίκησης διεθνών συνεδρίων, όπως υπογραμμίζουν οι εταιρείες του κλάδου.
«Για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ελκυστικό συνεδριακό προορισμό, δεν χρειαζόμαστε μόνο μουσεία, καλές υποδομές και αστικές συγκοινωνίες. Χρειαζόμαστε πάνω από όλα συσπείρωση φορέων και πολιτική βούληση για να αποτρέπονται ενέργειες όπως αυτή της ακύρωσης του αεροπορικού δρομολογίου Θεσσαλονίκης – Ζυρίχης από τη Swiss. Καθώς το συγκεκριμένο δρομολόγιο συνέδεε μέσω Ζυρίχης τη Θεσσαλονίκη με ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επιτακτική η δραστηριοποίηση όλων μας», τονίζει η διευθύντρια της εταιρείας ARTION Conferences & Events, Βαλεντίνη Αμαραντίδου, που συμμετείχε ως εκθέτης στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Συνέδριο για Συνδέσμους και Ενώσεις (International & European Associations Congress) στις 15-17 Ιουλίου στο Λίβερπουλ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Με την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο η 77η ΔΕΘ



Την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο έχει η φετινή 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) η οποία θα εστιάσει τη θεματολογία της σε βασικά ζητήματα για την καθημερινότητα των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, αφορούν φθηνές λύσεις θέρμανσης-ψύξης και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, την υγραεριοκίνηση, αλλά και τη γεωργία σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν σε αυτή αναζητώντας οικονομική διέξοδο.
Αναλυτικότερα, στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΘ την οποία διοργανώνει η HELEXPO στις 8-16 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται τα θεματικά αφιερώματα ENERGYLAND για την ενέργεια και DOMISIS για τις κατασκευές και τα δομικά υλικά. Οι εκθέτες στα συγκεκριμένα αφιερώματα που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 100.
Πρακτικές και χειροπιαστές λύσεις σε όσους επιζητούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του ΙΧ αυτοκινήτου τους θα προτείνουν στους επισκέπτες οι συμμετέχοντες στο αφιέρωμα AUTOLAND που περιλαμβάνει τα ειδικά σαλόνια CAR & GAS και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τη γεωργία, στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος FARMA FAIR θα παρουσιάζονται όλες οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για αυτήν, για την κτηνοτροφία, καθώς και οι νέες τεχνολογίες στη διαδικασία παραγωγής αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Παράλληλα, οι νεαροί επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια με περιεχόμενο εμπνευσμένο από τις γεωργικές και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητές.
Στο αφιέρωμα FARMA FAIR, επίσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις προϊόντων και εξοπλισμών για την κτηνοτροφία, τη φυτική καλλιέργεια, τη μελισσοκομία, τη γαλακτοκομία, την ελαιοκομία, την καλλιέργεια σαλιγκαριών, καθώς και άλλων σύγχρονων καλλιεργειών και μεθόδων. Ακόμη, θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ζώα σε φυσικό περιβάλλον από την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ παρούσες θα είναι και εταιρείες του κλάδου με προϊόντα και υπηρεσίες για τα σύγχρονα αγροκτήματα.
Εκτός όμως από τα καθιερωμένα θεματικά αφιερώματα, η 77η ΔΕΘ εμπλουτίζεται φέτος και με νέα όπως το SPORTSWORLD με αντικείμενο τις δράσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αθλητισμού, το οποίο πλαισιώνεται από τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου και μίνι καλαθοσφαίρισης.
Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται φέτος και το e-Gaming, το μεγαλύτερο αφιέρωμα στην ελληνική αγορά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το e-Gaming αποτελεί μια μοναδική διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα όπου λαμβάνουν χώρα διαγωνισμοί στα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια της χρονιάς, ενώ την όλη εξέλιξη παρακολουθούν και χιλιάδες άτομα διαδικτυακά.
Στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ, επίσης, υλοποιούνται και τα αφιερώματα MODA CASA, GLOBAL EXCHANGE, INNOVATION & INVENTIONS, ΕΛΛΑΔΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, STATELAND και MUSIC EVENTS LIVE, με συναυλίες δημοφιλών Ελλήνων καλλιτεχνών.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στο ΑΠΘ


Νέα προκαταρκτική εξέταση, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, παρήγγειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στο επίκεντρο της νέας έρευνας βρίσκεται ο αντιπρύτανης Οικονομικών Γιάννης Παντής, ο οποίος φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό ένα κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα, με χρήματα του πανεπιστημίου, ενόψει της παρουσίασης στην τηλεόραση του μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, που κατασκεύασαν φοιτητές του ΑΠΘ. Ο κ. Παντής, από την πλευρά του, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, αρνήθηκε τα όσα καταγγέλλονται σε βάρος του.
Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, που θα διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από καταγγελίες ότι μέλη του πρυτανικού συμβουλίου παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης με χρήματα του ΑΠΘ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε 592 δενδρύλλια κάνναβης


Συνελήφθη τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 64χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κατερίνης.
Ειδικότερα, σε προαύλιο χώρο της οικίας του 64χρονου στο Βασιλούδι - Λαγκαδά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 592 δενδρύλλια κάνναβης τα οποία καλλιεργούσε σε δύο κατάλληλα διαμορφωμένα θερμοκήπια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/