Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Γ. Μπουτάρης: Εναλλακτικές μορφές κράτησης για τους χρήστες ναρκωτικών



Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη συναντήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο δημαρχείο χθες, Τετάρτη, παρουσία του υφυπουργού Κώστα Καραγκούνη.
Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής αυτής συνάντησης που έγινε σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του δικαστικού μεγάρου, των φυλακών Διαβατών και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), καθώς και θέματα σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής των τοξικομανών.
Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να εφαρμοστούν εναλλακτικές μορφές κράτησης και έκτισης ποινών για τους χρήστες ναρκωτικών στο πλαίσιο βελτίωσης της σωφρονιστικής μέριμνας από μέρους της πολιτείας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα στο κέντρο



Νυκτερινή επιχείρηση-σκούπα με εξονυχιστικούς ελέγχους και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε τις νυχτερινές ώρες χθες, Τετάρτη, από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης στα Λαδάδικα, στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και στις οδούς Βογατσικού και Αλεξάνδρου Σβώλου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και την απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνεται παράνομα.
Πρόκειται για την τρίτη εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχου και κατάσχεσης τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Νίκης τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της 11ης Ιουλίου και τη δεύτερη, της 17ης Ιουλίου που έγινε στον άξονα της οδού Καρόλου Ντηλ - Μητροπόλεως.
Συγκεκριμένα χθες, σε μια καταδρομική επιχείρηση ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης συνεπικουρούμενοι από συνεργεία Καθαριότητας σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και απόσπασμα ανδρών της ΕΛΑΣ, χωρισμένοι σε δύο διαφορετικά κλιμάκια διενήργησαν ταυτόχρονο έλεγχο και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων στις προαναφερθείσες επιβαρημένες περιοχές του κέντρου της πόλης.
Την αιφνιδιαστική έφοδο που εφαρμόστηκε ταυτοχρόνως σε όλα τα σημεία ελέγχου, συντόνιζαν οι αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα και Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.
Κατά τον έλεγχο στα καταστήματα διαπιστώθηκαν παραβάσεις αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας της άδειας μουσικής.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε δήλωση του τόνισε ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διέλευση του κοινού από τους κοινόχρηστους χώρους, ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες να κατανοήσουν το πρόβλημα και να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τα τραπεζοκαθίσματα».
Με επιστολή του στις 11 Ιουνίου προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, επεσήμανε ότι μετά από τις συνεχείς αναφορές κατοίκων του κέντρου της πόλης και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται παρακώλυση της ελεύθερης χρήσης-προσπέλασης των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα ή από μόνιμα εμπόδια ή εγκαταστάσεις των καταστημάτων τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Αλληλογνωριμία Ελλήνων και Τούρκων




Δωρεάν παράλληλα μαθήματα ελληνικών – τουρκικών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 18 Αυγούστου, Τούρκοι και Έλληνες στο πλαίσιο προγράμματος της νεοσύστατης μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΔΙΑΛΟΓΟΣ - Δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» με την υποστήριξη του Ικαριακού Κέντρου.
«Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία και έχοντας ως εργαλείο επικοινωνίας τη γλώσσα, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και μέσα από τη προσωπική επαφή να ξεπεράσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η δράση βασίζεται σε εθελοντική προσφορά γι’ αυτό και έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε έμπειρους καθηγητές τουρκικών ή ελληνικών, εφόσον το επιθυμούν, να βοηθήσουν εθελοντικά στην οργάνωση αυτού του προγράμματος», ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος και καθηγητής ελληνικών, Μιχάλης Καβουριάρης.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στα μαθήματα 10 άτομα από την Ελλάδα και 30 από την Τουρκία. Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά, εκτός Κυριακής, 16.00 - 19.00 στο ξενοδοχείο Ολύμπια το οποίο έχει παραχωρήσει αίθουσες γι’ αυτό το σκοπό. Θα δημιουργηθούν τάξεις για Τούρκους που μαθαίνουν ελληνικά και για Έλληνες που μαθαίνουν τουρκικά, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδαστών. Μετά τα μαθήματα οι μαθητές των δύο γλωσσικών ομάδων θα χωρίζονται σε ζευγάρια (ένας τουρκόφωνος – ένας ελληνόφωνος) ή σε ομάδες εργασίας (τουρκόφωνοι και ελληνόφωνοι μαζί) και θα συζητούν για απλά ή πιο πολύπλοκα θέματα που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας στο μισό της συνάντησης ελληνικά και στο άλλο μισό τουρκικά. Στα πλαίσια των μαθημάτων θα οργανωθούν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, συζητήσεις και διαλέξεις με ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες και από την Κύπρο.
«Η έλλειψη επαφών μεταξύ των πληθυσμών των δύο χωρών κάνει την επικοινωνία ανάμεσά μας πιο δύσκολη και τα τείχη των προκαταλήψεων πιο ψηλά. Η εκμάθηση της γλώσσας του άλλου, η ανάπτυξη προσωπικών επαφών με τα μέλη της άλλης εθνότητας που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα και η έρευνα των αντιλήψεων που έχει σχηματίσει κάθε ομάδα για την άλλη μέσα από τις εμπειρίες της, το σχολείο, την οικογένεια, τους φίλους, το στρατό, τον Τύπο, τη λογοτεχνία, την τηλεόραση και λοιπά, μπορούν να βοηθήσουν στο γκρέμισμα των προκαταλήψεων και στην ανάπτυξη μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού, ευθύνης και ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα του «άλλου». Το πρόγραμμα των παράλληλων μαθημάτων έρχεται να συμβάλλει στo μέτρo του δυνατού, στην ανάπτυξη των τριών παραμέτρων: την εκμάθηση της γλώσσας, την ανάπτυξη προσωπικών επαφών, την έρευνα των αντιλήψεων και προκαταλήψεων του «άλλου» για «εμάς» που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα βιώματα του», προσθέτει ο κ. Καβουριάρης.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα μαθήματα είχαν διοργανωθεί για πρώτη φορά από το Ικαριακό Κέντρο το 2009 στη Σάμο. Η επιτυχία εκείνων των μαθημάτων έδωσε στους διοργανωτές τους την ιδέα της συνέχισής τους αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.
«Θα θέλαμε να τα συνεχίσουμε μελλοντικά και σε μία άλλη μορφή, δηλαδή να τα διοργανώνουμε μια χρονιά στην Τουρκία και μία χρονιά στην Ελλάδα ή να γίνονται μία εβδομάδα στην Τουρκία και μία στην Ελλάδα ώστε να δίνεται στους μετέχοντες η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ο ένας τη χώρα του άλλου», δήλωσε ο κ. Καβουριάρης.
Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν με μόνη επιβάρυνση το κόστος εγγραφής (40 ευρώ/άτομο) με το οποίο θα καλυφθούν βασικές ανάγκες και διοικητικά έξοδα (αναλώσιμα, μέρος εισιτηρίων καθηγητών και εθελοντών κλπ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στο τηλέφωνο 22750-61140 ή να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.ikariancentre.com/?page_id=5072.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Παρίστανε τον πολιτικό μηχανικό και υποσχόταν τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων


Επιτήδειος κατηγορείται ότι εξαπάτησε έξι Θεσσαλονικείς, αποσπώντας συνολικά 3.600 ευρώ, με το επιχείρημα ότι ήταν δήθεν πολιτικός μηχανικός κι ότι θα αναλάμβανε να τακτοποιήσει τους ημιυπαίθριους χώρους των κατοικιών τους.
Πρόκειται για 38χρονο σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και πλαστογραφία. Όπως έγινε γνωστό, η δράση του διήρκεσε από το Φεβρουάριο έως το Δεκέμβριο του 2011, ενώ η «ταρίφα» του έφτανε τα 600 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Κενές κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες θέσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Κενές κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες θέσεις σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό των αιτήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα δομών έλαβαν ήδη έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών), ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.
«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν οι αρμόδιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και προσωπικό αλλά να κινηθούν τα επόμενα 24ωρα, λειτουργώντας και το Σαββατοκύριακο τις υπηρεσίες τους προκειμένου να ενημερώσουν τον πληθυσμό, απευθύνοντας έκκληση για υποβολή αιτήσεων με όλα τα δικαιολογητικά», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.
Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου Θεσσαλονίκης που όπως ανέφερε, «ενώ έτυχε της έγκρισης χρηματοδότησης κάποιων δομών για 500 θέσεις παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), είναι ζήτημα αν υποβληθούν συνολικά 150 αιτήσεις. Από αυτές 20 - 30 αναμένεται ότι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τελικά ο δήμος θα έχει τη χρηματοδότηση για τις 120 θέσεις και όχι για τις 500 που έχει τη δυνατότητα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, κάτι αντίστοιχο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί εκατοντάδες θέσεις και υπήρξε ετοιμότητα από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού, αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων.
Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων με βάση τα εισοδήματα του 2011 και όχι του 2010, όπως προβλέπει τροποποίηση της σχετικής προκήρυξης.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Δανιηλίδης κάλεσε τους δημάρχους να στείλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, που λήγει η αντίστοιχη προθεσμία, τα αιτήματά τους για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συνεχιζόμενες συγχρηματοδοτούμενες δομές (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΜΕΑ, ΚΗΦΗ και άλλες τέτοιες δομές).
Στο μεταξύ, σε συζήτηση που έγινε για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Ανέστης Πολυχρονίδης, έκαναν λόγο «για μη ισόρροπη πρόβλεψη δράσεων για ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη».
Ενστάσεις εξέφρασαν εξάλλου και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τη Χαλκιδική.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/