Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Αποφασίστηκε η δημιουργία «Μητροπολιτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης»



Με μία κοινή πρωτοποριακή σύμπραξη όμορων δήμων της Θεσσαλονίκης για την δημιουργία κοινού μουσικού σχήματος, ο δήμος Θεσσαλονίκης (Συμφωνική Ορχήστρα), ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και το δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού αποφάσισαν τη δημιουργία της «Μητροπολιτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης».
Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τον αρχικό πυρήνα της «Μητροπολιτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης», δίνοντας της ταυτόχρονα προοπτική ύπαρξης και εξέλιξης για τα επόμενα χρόνια.
Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και οι δημότες του αποκτούν συμφωνική ορχήστρα και το δημοτικό ωδείο Θεσσαλονίκης διαμέσου του δημοτικού Κέντρου Μουσικής και Χορού, εμπλουτίζει και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους σπουδαστές του.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, δήλωσε για την παραπάνω σύμπραξη τα εξής:
«Σήμερα κάνουμε άλλη μια τομή στο χώρο του πολιτισμού, μια κίνηση με πανελλήνια εμβέλεια, μια κίνηση που δείχνει πως πέρα από την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων, πράττουμε πραγματικά πρωτοπόρα και καινοτόμα. Κάνουμε μαζί οικονομίες κλίμακας σε πολιτιστικές δράσεις και μαζί δίνουμε ένα παράδειγμα διαδημοτικής αρμονικής συνεργασίας πέρα από παραταξιακές ή κομματικές αναφορές. Μοιραζόμαστε το κόστος λειτουργίας και καλώ και τους υπόλοιπους δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος, που για διάφορους λόγους ήταν διστακτικοί στο παρελθόν, να αγκαλιάσουν μαζί μας αυτήν την προσπάθεια και να συμπράξουν στη Μητροπολιτική Ορχήστρα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δόμνα Λειβαδούλου για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Τον Σεπτέμβριο συναυλία-αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο



Συναυλία-αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο με τίτλο «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Καυταντζόγλειο στάδιο με πρωτοβουλία των ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση των μελών που έχουν πρόβλημα διαβίωσης.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος που έφυγε τόσο ξαφνικά θα είναι παρόν στη μεγάλη αυτή συναυλία, αφού δημοφιλείς καλλιτέχνες (Στέλιος Διονυσίου, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Κότσιρας, Θάνος Μικρούτσικος, κ.α.) που θα εμφανιστούν στη σκηνή θα ερμηνεύσουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και τραγούδια από τις σπουδαιότερες δισκογραφικές δουλειές του.
«Τη μεγάλη αυτή λαϊκή συναυλία διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και τα έσοδα, μετά την εκκαθάριση των εξόδων παραγωγής, θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη των μελών των ΚΑΠΗ. Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε αποδεχθεί την πρόταση αυτή στις αρχές Απριλίου πιστεύοντας στο σκοπό της εκδήλωσης και θέλοντας να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην οικονομική ενίσχυση αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της πόλης, για τα προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει στις πλέον αδύναμες ομάδες της κοινωνίας. Δυστυχώς, ο αιφνίδιος θάνατός του σκόρπισε πόνο και ανέτρεψε τα συμφωνηθέντα. Τον λόγο του όμως που ήταν συμβόλαιο όλα τα χρόνια της σύντομης ζωής του και την εκπλήρωση της υπόσχεσής του αποδέχθηκαν να υλοποιήσουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίοι θα συμμετέχουν φιλικά και θα μοιραστούν ερμηνευτικά τα δικά του τραγούδια», δήλωσε ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος, Λάζαρος Ζαχαριάδης.
Εισιτήρια θα προπωλούνται από αύριο Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ν. Επιβάτες: Μουσική βραδιά στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Χρώμα Ροδιού»



Μουσική βραδιά με χορευτικά συγκροτήματα και τραγουδιστές από την Ελλάδα και τη Ρωσία διοργανώνεται αύριο Πέμπτη και ώρα 9 το βράδυ στην παραλία Νέων Επιβατών στο γήπεδο του Beach Volley.
Την εκδήλωση οργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με το φεστιβάλ «Χρώμα Ροδιού» της Ρωσίας, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του δήμου Θερμαϊκού.
Τα χορευτικά συγκροτήματα που θα συμμετέχουν είναι από την Ελλάδα και τη Ρωσία («Rapsodia», «Garmonia», «Το Πανθερμαϊκό Χαμόγελο», ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέοι Επιβάτες», κλπ.), ενώ θα γίνει και επίδειξη ενδυμάτων από τον οίκο μόδας «Sardana» από την Αυτόνομη Δημοκρατία Σακχα-Γιακουτια της Σιβηρίας.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Τον Σεπτέμβριο η επανεξέταση των παιδιών που βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης



Τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν τα πέντε παιδιά από παιδικό σταθμό του δήμου Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.
Όπως αναφέρει η παιδίατρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεανώ Γεωργακοπούλου, αυτή τη στιγμή τα παιδιά αυτά που ήρθαν σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο μέσω του ενήλικα που εκδήλωσε τη νόσο στον παιδικό σταθμό, λαμβάνουν αγωγή ώστε να μην εξελιχθεί το βακτηρίδιο σε νόσο. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται, δεν έχουν εκδηλώσει φυματίωση και εφόσον το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε συνδυασμό με την χημική προφύλαξη που δέχονται περιχαρακώσει το βακτηρίδιο, εκείνο δεν θα εξελιχθεί σε νόσο. «Σε κάθε περίπτωση, οι ακτινογραφίες των παιδιών ήταν πολύ καλές ενώ το θετικό είναι ότι το μικρόβιο δεν μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο», υπογραμμίζει η κ. Γεωργακοπούλου.
Αντίθετα, ο ενήλικας στον οποίο εκδηλώθηκε φυματίωση λαμβάνει αντιφυματική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.
Επιπλέον, έχουν ελεγχθεί όλο το προσωπικό και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά στον παιδικό σταθμό καθώς και τα ίδια τα παιδιά και η επανεκτίμησή τους θα γίνει τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί τακτική σύσκεψη στη διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της φυματίωσης. Πάντως, ο διευθυντής της διεύθυνσης Υγείας, Γιώργος Γιουφτσίδης, επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά το κρούσμα σε παιδικό σταθμό, έγιναν όσα προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες, ενώ αυτή τη στιγμή για τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο, η πλευρά των νοσοκομείων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Θεσσαλονίκη στο φεστιβάλ Άρδα του Έβρου



Η ομάδα εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης για τη «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» συμμετέχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Άρδα στον Έβρο, από 25 έως 30 Ιουλίου, παρέχοντας πληροφορίες για τον σχεδιασμό δράσεων της νεολαίας με επίκεντρο την ευρωπαϊκή προοπτική της πόλης.
Επικεφαλής της αποστολής του δήμου είναι ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ελευθεριάδης, ο οποίος με τα υπόλοιπα μέλη θα συναντηθεί με δημάρχους και στελέχη των δήμων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας.
Σήμερα Τετάρτη στις 21:00, στο Φεστιβάλ Άρδα,  πριν την έναρξη της κεντρικής συναυλίας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση της «Θεσσαλονίκης –Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο (info kiosk) όπου θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια και θα παρέχονται πληροφορίες για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, για τη διαδικασία υποβολής προτάσεων συμμετοχής στο πλαίσιο του θεσμού, καθώς και πληροφορίες για τον υπάρχοντα σχεδιασμό δράσεων από τα μέλη της ομάδας εργασίας.
Ειδικοί σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία θα οργανώσουν ημερίδες με παρουσιάσεις και συζητήσεις για τους άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία, ενώ εκπαιδευτές μη τυπικής μάθησης και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια, διαδραστικά παιχνίδια και θεματικά εργαστήρια για επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους νέους όπως, ανεργία, κοινωνική ένταξη, συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και άσκηση επιρροής του νεανικού λόγου στη διαμόρφωση πολιτικής για τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το φεστιβάλ Άρδα πραγματοποιείται στις όχθες του ομώνυμου  ποταμού εδώ και 18 χρόνια και συγκεντρώνει χιλιάδες νέων ανθρώπων που παρακολουθούν συναυλίες, εικαστικά δρώμενα, αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι μουσικές εκδηλώσεις γνωστών καλλιτεχνών όπως του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, της Ελένης Τσαλιγοπούλου, της Ελένης Βιτάλη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Κούτρα, του Χρήστου Μόραλη, του Γιάννη Χαρούλη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Μπάμπη Στόκα και άλλων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί σε σχολεία σε δύο δήμους



Βανδαλισμούς υπέστησαν χθες, Τρίτη, δύο σχολικά συγκροτήματα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς και ένα του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση των εκπαιδευτικών κοινοτήτων καθώς πρόκειται για επανάληψη θλιβερών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, στη δημοτική κοινότητα Μενεμένης άγνωστοι προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως της περιοχής Αγίου Νεκταρίου (Δενδροποτάμου).
Ειδικότερα, αφαίρεσαν την εξωτερική μεταλλική πόρτα εισόδου, όλες τις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων εντός του αύλειου χώρου του σχολείου, δύο σειρές κάγκελα, 52 παράθυρα αλουμινίου, ενώ κατέστρεψαν και 13 παράθυρα αλουμινίου, καθώς και υλικά από αποθήκη και διάφορα άλλα που ερευνάται η εξακρίβωσή τους.
Όσον αφορά το δήμο Νεάπολη-Συκεών, το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις νέες εγκαταστάσεις-προσθήκη του 1ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης, δίπλα στο οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης. Άγνωστοι κατά τις νυκτερινές ώρες εισέβαλαν σε αυτό και προκάλεσαν ζημιές σε εξοπλισμό της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
Αντιμέτωπη με τις άθλιες εικόνες και τα σημάδια βανδαλισμού ήρθε πρώτη η καθαρίστρια του σχολείου το πρωί της Δευτέρας, η οποία ειδοποίησε αμέσως τη διευθύντρια για να ενημερώσει στη συνέχεια τις δημοτικές αρχές και την αστυνομία. Να σημειωθεί ότι η νέα πτέρυγα του σχολείου, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε πρόσφατα και είναι η πρώτη χρονιά που λειτούργησε.


Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού γυμνασίου και λυκείου του πανεπιστημίου Μακεδονίας που λειτουργούν στο σχολικό συγκρότημα Νεάπολης (Στρεμπενιώτη). Το πρωί καθηγήτριες προσερχόμενες στο σχολείο είδαν το σχεδόν το σύνολο των τοίχων να είναι γραμμένοι με συνθήματα, ενώ βρέθηκαν σπασμένα πέντε τζάμια σε πόρτες και παράθυρα. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση και οργή προκάλεσε η καταστροφή με μπογιές της πινακίδας που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη ενός προσφάτως εκλιπόντα καθηγητή, ενώ μουτζουρώθηκαν και οι πινακίδες που αναφέρονταν στην «Ελληνική Δημοκρατία».
Από τις διευθύντριες των σχολείων ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια που έσπευσε για την καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή αποτυπωμάτων, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κατερίνα Τσουκαλά. Να σημειωθεί ότι το σχολικό αυτό συγκρότημα στο οποίο φιλοξενούνται επτά σχολεία και περίπου 2.000 μαθητές διαφορετικών ηλικιών και βαθμίδων εκπαίδευσης, έχει πέσει θύμα βανδαλισμών άλλες τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ πρόσφατη είναι και η κοινή καταγγελία των διευθυντών των μονάδων για τη δράση εξωσχολικών στοιχείων που απειλούν ακόμη και την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών.
«Δυστυχώς κάποιοι δεν γνωρίζουν τι θα πει σεβασμός στους χώρους όπου παρέχεται γνώση, όπου καλλιεργείται η παιδεία και η μόρφωση», σημειώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του δήμου ώστε το σχολείο να επανακτήσει την εικόνα που είχε προ των βανδαλισμών πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Οι παραπάνω δήμοι σε ανακοίνωση για τα γεγονότα αναφέρθηκαν και στην απουσία αστυνόμευσης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Οι δρομείς της Παγκόσμιας Πορείας για την Αρμονία στο δήμο Θερμαϊκού



Τους δρομείς της Παγκόσμιας Πορείας για την Αρμονία (World Harmony Run) θα καλωσορίσει σήμερα στον δήμο Θερμαϊκού το τμήμα Αθλητισμού των Δημοτικών, Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών Αθλητικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών Θερμαϊκού (ΔΗΠΠΑΚΥΘ).
Πρόκειται για μια εθελοντική λαμπαδηδρομία που διεξάγεται από οραματιστές της Παγκόσμιας Αρμονίας και επιζητεί τη συμμετοχή όλων για την προώθηση αυτού του ιδανικού. Εκπρόσωπος της πορείας είναι ο 9 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Καρλ Λούις.
Η επιτροπή της World Harmony Run δίνει την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, αθλητές και μη, νέοι και ηλικιωμένοι, να συμμετάσχουν στην πορεία που θα γίνει στο δήμο.
Πληροφορίες για την Παγκόσμια Πορεία Αρμονίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.worldharmonyrun.org.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη στη Σίνδο δραπέτης από φυλακές


Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην περιοχή της Σίνδου από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Εχεδώρου 42χρονος ομογενής, ο οποίος αναζητείτο από το Σάββατο 21 Ιουλίου ως δραπέτης από κατάστημα κράτησης φυλακών στο οποίο δεν επέστρεψε μετά από άδεια που είχε λάβει.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για διαρρήξεις διαμερισμάτων


Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για διαρρήξεις διαμερισμάτων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης και μια στην Χαλκιδική.
Συγκεκριμένα, ο δράστης το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο 2009 έως τον Ιούνιο του 2012 διέρρηξε πέντε διαμερίσματα, από το εσωτερικό των οποίων αφαίρεσε κοσμήματα, διάφορα χρηματικά ποσά και προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κρούσματα φυματίωσης σε παιδικό σταθμό του δήμου Θεσσαλονίκης


Στο στόχαστρο των υγειονομικών αρχών της Θεσσαλονίκης μπαίνουν τα κρούσματα φυματίωσης που καταγράφηκαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα στον παιδικό σταθμό «Μέγας Αλέξανδρος» του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα κρούσματα εκδηλώθηκαν σε έναν εργαζόμενο και σε 5 νήπια, και στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας θα αξιολογήσουν την κατάσταση σε σύσκεψη που συγκαλούν αύριο.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Γκιουλέκας ζήτησε να ενημερωθεί για τα κρούσματα φυματίωσης σε παιδικό σταθμό του δήμου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη μυστικότητα της διοίκησης γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα.
«Αυτοί που έπρεπε να ενημερωθούν, ενημερώθηκαν άμεσα. Είναι κρίμα να παίζουμε παιχνίδια και να προκαλούμε πανικό για λόγους μικροπολιτικής», απάντησε η διοίκηση του δήμου, ενώ σε χτεσινή ανακοίνωση, καταγράφονται ένα προς ένα τα βήματα που ακολουθήθηκαν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης αφού ενημερώθηκε για την εμφάνιση κρούσματος φυματίωσης σε δημοτικό παιδικό σταθμό, επικοινώνησε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Αντιφυματικό Κέντρο. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν εγγράφως από την παιδίατρο του σταθμού όλοι οι γονείς. Προγραμματίστηκε ο έλεγχος Mantoux (μαντού) σε όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους του σταθμού και υλοποιήθηκε, κατόπιν υπόδειξης του Αντιφυματικού Κέντρου, στις 26 Ιουνίου 2012», τονίζεται. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του δήμου, στις 27 Ιουνίου 2012 έγινε ενημέρωση των γονέων, στο χώρο του παιδικού σταθμού, από λοιμωξιολόγο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. «Σύμφωνα με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, για όσα από τα παιδιά το αποτέλεσμα του μαντού θα ήταν θετικό, υποδείχθηκε η παρακολούθησή τους από τους θεράποντες ιατρούς τους για τη λήψη ανάλογης θεραπευτικής αγωγής», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αμέσως μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων δόθηκαν οδηγίες εξετάσεων στους εργαζομένους και στους γονείς των παιδιών, προκειμένου να βρεθεί η αιτία των κρουσμάτων. Όπως εκτιμάται, το πιο πιθανό είναι η νόσος να μεταδόθηκε από εργαζόμενο ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα φυματίωσης πριν από περίπου ενάμιση μήνα και δεν έχει επιστρέψει στην εργασία του. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μετέδωσε την ασθένεια στα παιδιά προτού ο ίδιος εκδηλώσει συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, το Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί επανεξέταση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Πάντως, δεν κρίθηκε απαραίτητο να γίνει απολύμανση στους χώρους του σταθμού, ενώ το κλείσιμό του απορρίφθηκε, καθώς οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η μετάδοση μεταξύ των νηπίων δεν είναι δυνατή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πνευμονολόγους, παιδιάτρους και λοιμωξιολόγους, μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων στον παιδικό σταθμό, γίνονται έλεγχοι σε όλο το προσωπικό του και στο σύνολο των παιδιών ώστε να διαπιστωθεί αν και σε ποιους μεταδόθηκε η αρρώστια ή το μικρόβιο.
Ειδικό επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και στελέχη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα επανεξετάσουν την κατάσταση στη σύσκεψη που θα γίνει αύριο το πρωί. Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους αρμοδίους είναι αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς να υποβάλλονται συχνότερα, και όχι κάθε διετία, σε προληπτικές εξετάσεις. Το προσωπικό των παιδικών σταθμών υποχρεούται να υποβάλλεται σε ακτινογραφία θώρακος και εξέταση μαντού ανά δύο χρόνια, κάτι που ίσως αναθεωρηθεί, μετά την ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα αυξημένα περιστατικά.
Στην περίπτωση που κάποιος έχει θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση μαντού, τότε η διαδικασία που ακολουθείται είναι η παραπομπή του σε πνευμονολόγο. Ο γιατρός θα αποφανθεί αν ο ασθενής είναι σε θέση να μεταδώσει τη νόσο, ενώ παράλληλα θα χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: Agelioforos.gr


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com