Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη ανοικτές συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας


Πέντε ανοικτές συναυλίες θα δώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης στις δημοτικές κοινότητες. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μεθαύριο Πέμπτη 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Οι συναυλίες θα ξεκινούν στις 19:00. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Ψαλτόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

-Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 - 3η Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Στέργιου Πολυδώρου.
-Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012 - 5η Δημοτική Κοινότητα, Πάρκο Μηνά Πατρικίου (περιοχή Μαρτίου).
-Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 - 2η Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Κλαυδιανού (απέναντι από το υδραγωγείο).
-Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 - 1η Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Αριστοτέλους (μεταξύ Τσιμισκή και Ερμού).
-Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 – Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας, αύλειος χώρος του παλαιού 1ου Δημοτικού σχολείου Τριανδρίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη


Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πορεία με κατάληξη τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν το πρωί συνταξιούχοι του ΙΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις μικρές συντάξεις και τις περικοπές στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου.

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου τα μέλη του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα» θα πάρουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση συνταξιούχων όλων των ταμείων με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ,  ενώ θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Στους πολίτες ο δημόσιος χώρος στην οδό Μαρία Κάλλας

Εκτεταμένη αυτοψία του δήμου σε καταστήματα της οδού


Εκτεταμένη αυτοψία στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της οδού Μαρίας Κάλλας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί κλιμάκιο των αρμόδιων διευθύνσεων του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρόντες ήταν οι καταστηματάρχες καθώς και ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τα ειδικά συνεργεία του δήμου υπέδειξαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τις αυθαίρετες κατασκευές που πρέπει να απομακρυνθούν προκειμένου να αποδοθεί στους δημότες ο κοινόχρηστος χώρος που καταλείφθηκε αυθαίρετα.

«Η δημοτική Αρχή επιδιώκει και επιζητά να υπάρχει ομαλή συμβίωση των υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής που προσφέρουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την κατοικία, τον αθλητισμό και τις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταπατούνται οι χώροι πρασίνου, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες που είναι κοινόχρηστοι χώροι και πρέπει να είναι ελεύθεροι για χρήση από τους δημότες», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.


Επιπλέον, ανέφερε ότι στην περιοχή της οδού Μαρίας Κάλλας «οι δημόσιοι χώροι έχουν καταπατηθεί σε μεγάλο βαθμό και έκταση, με κύρια ευθύνη των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και των καταστηματαρχών με την πρωτοφανή και απαράδεκτη για αδικαιολόγητη ανοχή των υπεύθυνων αρχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια εκθέσεις της Πολεοδομίας που πιστοποιούν τις αυθαιρεσίες και επέβαλλαν πρόστιμα τα οποία ουδέποτε εισπράχθηκαν». 

Επίσης, πρόσθεσε ότι «Η παρούσα δημοτική Αρχή έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εξυγίανση της περιοχής, την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την απόδοση του στους πολίτες. Μετά από αίτημα των καταστηματαρχών το οποίο η δημοτική Αρχή επιδεικνύοντας πνεύμα συναίνεσης απεδέχθη μετατοπίστηκε για λίγες ημέρες η προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου επιχείρηση απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους να τις απομακρύνουν».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη



Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού θα εορτασθούν φέτος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι 68ες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, όπου θα τιμηθεί η μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944.

Στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν και ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς που θα ερμηνεύσει στην κεντρική συναυλία των εκδηλώσεων το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο Πέτρινο Σχολείο του Χορτιάτη και ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος θα είναι ο βασικός ομιλητής στο Επιμνημόσυνο Ιερατικό Τρισάγιο που θα γίνει την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου το πρωί στο μνημείο των θυμάτων.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία. Όχι με θρήνο αλλά με ζωντανή τη μνήμη, με πείσμα, με υπόσχεση. Για όσους μάτωσαν τα χώματα της πόλης μας και για όσους συνέχισαν να ζουν και να δημιουργούν σ’ αυτόν τον τόπο. Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα μεταφέρουν τη μνήμη. Με την ελπίδα να μη ζήσουν ποτέ ανάλογες στιγμές. Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Πουθενά δεν γράφτηκε πως 68 χρόνια πριν 149 άνθρωποι χάθηκαν μέσα στη φρίκη του πολέμου. Η ιστορία όμως είναι ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δε γράφεται ξεχνιέται», τονίζει σε μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη προς το Δημόσιο



Δύο επιχειρηματίες συνελήφθησαν χθες στη Θεσσαλονίκη για χρέη προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 63χρονο αντιπρόεδρο εταιρείας μεταφορών και έναν 44χρονο εταίρο επιχείρησης επεξεργασίας ξύλου.

Το ύψος οφειλής του 44χρονου ανέρχεται στο ποσό των 672.325,43 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 29 Οκτωβρίου του 2010 έως 28 Φεβρουαρίου του 2011, ενώ του 63χρονου σε 145.340,55 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 01 Μαΐου του 2011 έως 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Έστησαν «καρτέρι» σε 68χρονο και του άρπαξαν 30.000 ευρώ


«Καρτέρι» είχαν στήσει δύο άγνωστοι σε 68χρονο επιπλοποιό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δράστες περίμεναν τον 68χρονο στην είσοδο οικοδομής, επί της οδού Σιατίστης, όπου ο τελευταίος διατηρεί αποθηκευτικό χώρο. Μόλις ο 68χρονος βγήκε στο δρόμο περί τις 11.10 το πρωί, κινήθηκαν προς το μέρος του αρπάζοντάς την τσάντα του που -σύμφωνα με το θύμα- περιείχε 30.000 ευρώ και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με δίκυκλο. 


Οι δράστες εκτιμάται ότι παρακολουθούσαν τον 68χρονο, καθώς λίγο νωρίτερα είχε κάνει ανάληψη των παραπάνω χρημάτων από τραπεζικό κατάστημα. Από την αστυνομία διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Το φθινόπωρο η δημοπράτηση της δυτικής περιφερειακής


ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στα... χέρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες για την αναβάθμιση της δυτικής περιφερειακής οδού, ενός σημαντικότατου έργου για τη Θεσσαλονίκη.
Με το έργο θα καταργηθούν τα φανάρια, αφού οι έξι ισόπεδοι κόμβοι που υπάρχουν στην περιοχή θα ανισοπεδοποιηθούν.

«Προσδοκούμε ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν σύντομα, έτσι ώστε μέσα στο φθινόπωρο το έργο να δημοπρατηθεί», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Γιώργος Τσιτουρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της δυτικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης έχει προέγκριση και είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με 122 εκατ. ευρώ. «Ευελπιστούμε ότι την προσεχή άνοιξη μπορεί να υπάρχει ανάδοχος», υπογραμμίζει ο κ. Τσιτουρίδης.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί, επιτέλους, όπως όλοι οι αντίστοιχοι δρόμοι στην Ευρώπη. Θα είναι δηλαδή στο σύνολό της μία οδός ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς φανάρια. Την ίδια ώρα, πέρα από την αύξηση της ταχύτητας και της κυκλοφοριακής ικανότητας της περιφερειακής οδού, θα αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας του δρόμου, ο οποίος σήμερα είναι επικίνδυνος.
  
Τι περιλαμβάνει

Το έργο αναβάθμισης της δυτικής περιφερειακής οριοθετείται μεταξύ των κόμβων Κ5 (νοσοκομείο «Παπαγεωργίου») και Κ16 (Λαχαναγορά), σε μήκος περίπου οκτώ χιλιομέτρων. Διασχίζει τους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Παύλου Μελά, αλλά δεν περιλαμβάνει την ανισοπεδοποίηση του Κ16, που έχει δημοπρατηθεί για κατασκευή ως ανεξάρτητο έργο, με προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ και έχει ανάδοχο.

Οι έξι κόμβοι που θα ανισοπεδοποιηθούν είναι οι εξής: Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια), Μαιάνδρου (Εύοσμος), Ολυμπιάδος (Εύοσμος), Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη), Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως, 25ης Μαρτίου (Πολίχνη). Η εργολαβία θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή άνω διάβασης στην οδό Ολυμπιάδος (πράσινη γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Περιλαμβάνει, επίσης, την κατά τόπους αναμόρφωση του παράπλευρου οδικού δικτύου και των άλλων τοπικών συνδέσεων.

Πρόσθετο πλάτος

Το συνολικό πλάτος της αρτηρίας θα διατηρηθεί ως έχει, αλλά τοπικά, όπου απαιτηθεί, θα προστεθεί μια λωρίδα για την εξυπηρέτηση των στρεφουσών κινήσεων στους κόμβους. Το επιπλέον πλάτος που θα απαιτηθεί τοπικά μπορεί να εξασφαλιστεί κατά περίπτωση, με εκμετάλλευση της ζώνης μεταξύ αρτηρίας και παραδρόμων, του πλάτους της κεντρικής νησίδας στην περιοχή των κόμβων και με περιορισμένες απαλλοτριώσεις.

Η αναβάθμιση του δυτικού τμήματος της περιφερειακής οδού και η κατάργηση των φαναριών, πέραν των άμεσων κυκλοφοριακών στόχων, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής περιοχής της πόλης.

Σημειωτέον ότι κατά τη φάση κατασκευής δεν πρόκειται να κλείσει η περιφερειακή οδός, καθώς στις μελέτες υπάρχουν προβλέψεις, ώστε ο δρόμος να βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακή ασφυξία στη Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωσή του, δυόμισι χρόνια.
  
2 + 1 έργα

Στον προγραμματισμό της «Εγνατία Οδός ΑΕ» βρίσκονται ακόμη δύο έργα, με τα οποία θα ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της περιφερειακής οδού σε όλο της το μήκος. Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή μίας υπερυψωμένης αρτηρίας ταχείας κυκλοφορίας, ενώ το δεύτερο τη διαπλάτυνση της περιφερειακής οδού, από τα Κωνσταντινουπολίτικα μέχρι την Καλαμαριά. «Πακέτο» με αυτά τα δύο θα προωθηθεί ένα ακόμη έργο, με το οποίο θα διαπλατυνθεί κατά μία λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας το τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από τον Κ12 (Καλαμαριά), μέχρι τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση των κατοίκων της Ροτόντας στο δημοτικό συμβούλιο για την υποβάθμιση της περιοχής


Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησαν κάτοικοι της Ροτόντας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της παραβατικότητας και την υποβάθμιση της περιοχής.

Όπως τόνισαν, η περιοχή του μνημείου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι καταχωρημένο στον κατάλογο της UNESCO κινδυνεύει με «γκετοποίηση», λόγω της αύξησης των φαινομένων εγκληματικότητας (διακίνηση ναρκωτικών, παραεμπόριο, κ.ά.), βίας, επαιτείας και αστικής υποβάθμισης, εξ αιτίας της δραστηριότητας παραβατικών και περιθωριακών στοιχείων.

«Χρειάζεται κοινή παρουσία του δήμου, της αστυνομίας και της εφορίας, γιατί πρόβλημα είναι πολυδαίδαλο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια συζητήθηκε το θέμα της παραβατικότητας στην πόλη και ειδικά στις περιοχές που είναι πιο έντονο (Ροτόντα, Β' Διαμέρισμα).

Υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με τις άλλες αρχές πρέπει να δημιουργηθεί «ένας μηχανισμός για να απομακρυνθούν οι παραβατικοί» και να έχουν αποτέλεσμα οι άλλες δράσεις του δήμου (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, κ.ά.).

«Επιτέλους η διοίκηση του δήμου πρέπει να πάψει να ρίχνει αλλού τις ευθύνες. Κάντε κάτι τώρα για τη Ροτόντα» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Κώστας Γκιουλέκας, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του μνημείου και τη θέση του στην "καρδιά" της πόλης, που αποτελούν εκτός των άλλων και σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα επεσήμανε ότι επίκειται συνάντηση με την αστυνομία για συζητηθεί και πάλι το θέμα για βρεθούν λύσεις.

Την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα υπογράμμισαν δημοτικοί σύμβουλοι, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του για να αποκατασταθεί αφενός το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και αφετέρου να αποφευχθεί μετάδοση του προβλήματος σε άλλη γειτονιά του κέντρου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com