Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και η υπηρεσία καθαριότητας

Αναστέλλει τη λειτουργία του αύριο και μεθαύριο ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στη κινητοποίηση που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και η υπηρεσία καθαριότητας, λόγω της ΔΕΘ.

«Η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης από το κράτος, όπως έχει επισημάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε όλους τους τόνους, όχι μόνο αποστερεί από τους δήμους κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά τους καταδικάζει σε αργό οικονομικό θάνατο, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν πραγματικό εξορθολογισμό στις λειτουργικές δαπάνες τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Κυνήγι χαμένου θησαυρού στο λιμάνι

Ένα κιβώτιο με έξι φιάλες κρασιών το έπαθλο

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βορειοελλαδικού αμπελώνα «ΒορΟινά» θα επαναληφθεί φέτος, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει με ενθουσιασμό πάνω από 50 άτομα, επί συνόλου 2000 επισκεπτών των «ΒορΟινών», όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκ μέρους των διοργανωτών. Οι κυνηγοί του θησαυρού έπρεπε τότε ν' απαντήσουν σε εννέα αλληλένδετες ερωτήσεις (για να φτάσουν στη δεύτερη έπρεπε προηγουμένως να έχουν απαντήσει στην πρώτη), περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στα εκθεσιακά σταντ οκτώ διαφορετικών οινοποιείων του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχη -φυσικά με άλλες ερωτήσεις- θα είναι η διαδικασία και φέτος, ενώ οι 10 πρώτοι, που θ' ακολουθήσουν επιτυχώς το νήμα μέχρι το τέλος, θα λάβουν ως έπαθλο ένα κιβώτιο με έξι φιάλες κρασιών.

Πάνω από 8000 επισκέπτες

Μέσω του διαγωνισμού, οι διοργανωτές «φρεσκάρισαν» τις γνώσεις των οινόφιλων γύρω από τα κρασιά, μέσα από ένα νοητό ταξίδι. Χιλιάδες είναι, όμως, οι φίλοι των κρασιών, που επιχειρούν και την πραγματική διαδρομή: στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, πάνω από 8.000 άτομα επισκέφθηκαν πέρυσι τα περισσότερα από 30 συμμετέχοντα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πόρτες των βορειοελλαδικών οινοποιείων ανοίγουν παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουν ...μέχρι το 2013.

Εργαστήρι γεύσης για παιδιά

Στο μεταξύ, πάνω από 30 οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα συμμετέχουν φέτος στα ΒορΟινά, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν -μεταξύ άλλων- λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους, σε νέες και παλαιωμένες ετικέτες, από τα κτήματα των συμμετεχόντων. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 18.00 μέχρι τις 23.00.

Οίνοι από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευσιγνωσίες. Στην έκθεση θα υπάρχουν ακόμη τα θεματικά περίπτερα, καθώς και χώρος προβολής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, για γευστική δοκιμή εδεσμάτων.

Παράλληλα, εκτός από το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών κρασιών για το κοινό. Θα υπάρχει περίπτερο γευστικής δοκιμής «Μουσταλευριάς», αλλά και ένα εργαστήρι γεύσης για παιδιά, αφιερωμένο στο σταφύλι, από κοινού με τη «Μαρμίτα» (ανοιχτό για παιδιά από πέντε ετών και άνω). Το αντίτιμο εισόδου στις εκδηλώσεις είναι 5 ευρώ, περιλαμβανομένου του κρασιού γευσιγνωσίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΟΑΣΘ: Νέα γραμμή το 68 ως ένδειξη τιμής


Νέα γραμμή εγκαινίασε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στα πλαίσια εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της. Η νέα γραμμή πραγματοποιείται ανά ώρα από δύο λεωφορεία και θα εκτελείται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αφετηρία της βρίσκεται στην Εγνατία οδό στο ύψος του αγάλματος του Ελ. Βενιζέλου και καταλήγει στο χωριό Γέφυρα, όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης από τους Τούρκους. «Συνεργαστήκαμε με τον καθηγητή του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο και τον διοικητή του πολεμικού μουσείου Θεσσαλονίκης και θέσαμε σε λειτουργία τη συγκεκριμένη γραμμή ως ένδειξη τιμής στην πόλη», σημειώνει ο πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα οι αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά


Κανονικά πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στα σχολεία της Θεσσαλονίκης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων και απεργιών δασκάλων και καθηγητών που κήρυξαν τα πανελλήνια συνδικαλιστικά τους όργανα. 

Ο περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, παρέστη σε αγιασμούς σε πέντε σχολεία στο κέντρο της πόλης, από όπου ανέφερε ότι η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους με ελάχιστα κενά στο μάθημα της πληροφορικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που όμως θα καλυφθούν άμεσα, αλλά και με όλους τους τίτλους βιβλίων μοιρασμένους σε όλους τους μαθητές. 

Διαμαρτυρία, πάντως, πραγματοποίησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων του δήμου Χορτιάτη στα δύο δημοτικά, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, όπου ανάρτησε πανώ και χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής στους αγιασμούς, ζητώντας την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποπεράτωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στα Μπουλουβάνια, που θα βάλει τέλος στη χρήση κοντέινερς αντί σχολικών αιθουσών. 

Οι δάσκαλοι προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία των διδασκαλικών συλλόγων τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης είναι καλυμμένα σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, ωστόσο, κενά παρατηρούνται σε ειδικότητες τόσο στα αναμορφωμένα προγράμματα του νέου σχολείου όσο και στα ολοήμερα. 

Οι δάσκαλοι κατήγγειλαν, εξάλλου, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά με υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές από τις περσινές δαπάνες, που αντιστοιχούν περίπου τα 1.000 – 1.500 ευρώ στην καθεμία, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, που ενδεχομένως δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του χειμώνα. Αύριο, δάσκαλοι και καθηγητές θα
πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 12.30, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΔΟΕ και της τρίωρης στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν καθηγητές, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, διοικητικοί και εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, μπροστά στο κτίριο διοίκησης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για αύριο ο Ενιαίος Σύλλογος μελών ΔΕΠ, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές στις αποδοχές τους έως και 30%. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να παραδώσουν στον υπουργό ψήφισμα με τις θέσεις τους. 

Αποχή από τις εξετάσεις αυτής της εβδομάδας (12-14/9) αποφάσισαν οι καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέλευσή τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Εκδήλωση στη ΔΕΘ: «Η γεωργική παραγωγή στην εποχή της γονιδιωματικής τεχνολογίας»


Στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και του έργου “AGRI-GENO-TRANS”, που υλοποιούν το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών και η Εθνική Ένωση «Ορεινού Γάλακτος» από το Σμόλιαν της Βουλγαρίας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο οργανώνει την εκδήλωση με θέμα «Η γεωργική παραγωγή στην εποχή της γονιδιωματικής τεχνολογίας» με ομιλητή τον Δρ. Mαδέση Παναγιώτη, ερευνητή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 12/9/2012 και ώρα 16:00, στην αίθουσα D’ του συνεδριακού κέντρου “Νικόλαος Γερμανός” (στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ).

Σκοπός του Έργου AGRI-GENO-TRANS είναι η διάδοση της τεχνογνωσίας που παράγεται από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στην Θεσσαλονίκη και η διάχυση της γνώσης στην διασυνοριακή περιοχή συνεργασίας μέσα από μία σειρά δράσεων μεταφοράς καινοτόμων τεχνολογιών. Βασικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η εφαρμογή της σύγχρονης γονιδιωματικής που πηγάζει μετά την πλήρη αλληλούχιση του συνόλου του DNA πολλών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των οικόσιτων ζώων καθώς και στα παραγόμενα από αυτά γαλακτοκομικά προϊόντα και στην παραγωγή γάλακτος.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του έργου (http://agri-geno-trans.eu) για περισσότερες πληροφορίες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση 90.000 ευρώ για ιατρικό λάθος


Αποζημίωση ύψους 90.000 ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει το νοσοκομείο «Παπανικολάου» για λάθη και παραλείψεις γιατρών κατά τη διάρκεια επέμβασης θυρεοειδεκτομής σε 57χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη μόνιμη βλάβη στις φωνητικές χορδές.

Η ίδια στην αγωγή που υπέβαλε υποστηρίζει ότι το 1993 διαγνώστηκε για πρώτη φορά ότι πάσχει από θυρεοειδή και το 1997 υποβλήθηκε σε επέμβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τιφλίδας. Τότε της αφαιρέθηκε ο θυρεοειδής αδένας εκτός έξι γραμμαρίων αυτού, με σκοπό ο αδένας να λειτουργήσει φυσιολογικά στο μέλλον. Το 2006 και ενώ η γυναίκα βρισκόταν στην Ελλάδα, ο υπολειμματικός αδένας άρχισε να διογκώνεται και έπειτα από ιατρική διάγνωση της συστήθηκε η χειρουργική αφαίρεσή του. Οπως αναφέρει η 57χρονη, από τις ενέργειες των γιατρών που ακολούθησαν υπέστη μόνιμες βλάβες στην υγεία της, καθώς φέρει μόνιμη τραχειοστομία και δεν μπορεί να μιλήσει και να αναπνεύσει φυσιολογικά εξαιτίας της κάκωσης των φωνητικών της χορδών.

Το νοσοκομείο

Από την πλευρά του το νοσοκομείο υποστήριξε ότι πριν από τη χειρουργική επέμβαση η ασθενής ενημερώθηκε ως προς τις πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ενδεχόμενο επηρεασμού του λαρυγγικού νεύρου. Ακόμη αναφέρει ότι υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για την ανάπτυξη καρκίνου και γι' αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η χειρουργική επέμβαση για την οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της η ασθενής. Οι υπεύθυνοι του νοσκομείου αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος των χειρουργών τόσο κατά την προετομασία όσο και κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης. Επίσης αναφέρει ότι και η μετεγχειρητική αντιμετώπιση της γυναίκας ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας της είναι σύμφωνες με τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Το σκεπτικό

Ωστόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, έκρινε ότι η 57χρονη υπέστη προσβολή της υγείας της από την «παράνομη συμπεριφορά των γιατρών του νοσοκομείου». Το δικαστήριο για τον καθορισμό της αποζημίωσης συνεκτίμησε την υπέρμετρη ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα με συνεχείς νοσηλείες και επεμβάσεις, τα συναισθήματα που της δημιούργησε η μόνιμη βλάβη της υγείας (ανασφάλεια - μειονεξία), τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης της υγείας της στις κοινωνικές επαφές λόγω της δυσχέρειας προφορικής επικοινωνίας, την ηλικία της (51 ετών) κατά την οποία υπέστη τη βλάβη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, είναι έκδηλη η ηθική βλάβη της 57χρονης, η οποία δικαιούται να λάβει αποζημίωση, εν όψει της βαρύτητας της σωματικής της αναπηρίας και των μηδενικών πιθανοτήτων βελτίωσης της υγείας της στο μέλλον.

Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com