Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι περισσότεροι τουρίστες επιθυμούν να επιστρέψουν στην πόλη

«Πιστή και ικανοποιημένη πελατεία» φαίνεται πως διαθέτει η Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Η έρευνα αποτυπώνει το βαθμό ικανοποίησης των πελατών κατά τη διαμονή τους στην πόλη.
Σύμφωνα με την έρευνα για το 2011, οι 9 στους 10 επισκέπτες επιθυμούν να ξαναβρεθούν στη Θεσσαλονίκη και θέλουν να τη συστήσουν στο φιλικό τους κύκλο. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η σταθερά υψηλή βαθμολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως επίσης των χώρων αναψυχής και εστίασης, καθώς και των καταστημάτων. Αντίθετα, αρνητική είναι η κριτική των τουριστών σε θέματα της οργανωμένης πολιτείας, όπως η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων και μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την ποιότητα των υποδομών του αεροδρομίου και του λιμανιού.
Η έρευνα διεξήχθη από την ΕΞΘ με τη συμβολή της εταιρίας «GBR Consulting», σε ένα δείγμα περίπου 800 πελατών ξενοδοχείων της πόλης όλων των κατηγοριών.
Το προφίλ του τουρίστα
Ο τουρίστας το 2011 έμεινε στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο 3,77 ημέρες, αντί των 4,49 ημερών το 2010, ενώ ξόδεψε ημερησίως 93,77 ευρώ αντί των 105,11 ευρώ το 2010. Σε αναλογία το ποσοστό των Ελλήνων τουριστών είναι 59%, αντί 41% των ξένων. Από αυτούς περίπου το 40% έχει έρθει στην πόλη περισσότερες από τέσσερις φορές. Το βασικό αξιοθέατο που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι ο Λευκός Πύργος και ακολουθούν η παραλία, ο Άγιος Δημήτριος και τα μουσεία.

«Δρόμους» στο Ισραήλ ανοίγουν ο κεντρικός δήμος και το ΑΠΘ

«Δρόμους» στο Ισραήλ αποφάσισαν να ανοίξουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μετά από συνάντηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, και του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, και τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Γιάννη Παντή.
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και του ΑΠΘ θα μεταβεί στο Ισραήλ, τον ερχόμενο Ιούλιο, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης φοιτητών από χώρες της Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η φιλοτέχνηση μνημείου του Ολοκαυτώματος από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ισραήλ, προκειμένου να τοποθετηθεί εντός του ΑΠΘ σε ανάμνηση της λειτουργίας εβραϊκών κοιμητηρίων στον ίδιο χώρο.

ΕΚΘ: Ζητάει την ακύρωση του νόμου περί μετενέργειας

Την ακύρωση του νόμου περί μετενέργειας ζητάει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), τονίζοντας ότι η κατάργησή της εντάσσεται στα μέτρα που αποσκοπούν στη «μεθοδευμένη κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων» από την κυβέρνηση κατ' εντολή της Τρόικας.
«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί η πράξη του υπουργικού συμβουλίου Ν 6/2012 για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που μοναδικό στόχο έχει τη γενικευμένη κατάργηση των όρων των ΣΣΕ», τονίζει η διοίκηση του ΕΚΘ. Υπενθυμίζει δε, ότι «η 14η Μαΐου δεν αποτελεί ημερομηνία ορόσημο καθολικής έναρξης ισχύος της μετενέργειας» και καλεί τους εργοδότες να προχωρήσουν άμεσα σε υπογραφές ΣΣΕ. «Τέλος, καλούμε τη νέα βουλή να πάρει πίσω τους νόμους που κατακερματίζουν τα εργασιακά κεκτημένα. Αν θέλουν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατάργηση των συγκεκριμένων νόμων, ακόμα και στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Παρασκευής 18 Μαΐου 2012», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έρωτας και σεξ… στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Φροντίστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία αλλά και τη σχέση σας με τον σύντροφό σας αν θέλετε να έχετε καλή σεξουαλική ζωή! Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκη όπου σήμερα το σεξ και ο έρωτας ήταν τα μοναδικά αντικείμενα συζήτησης. Όχι… στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ με θέμα «Έρωτας και Σεξουαλικότητα» φιλοδοξώντας να ρίξουν φως σε αγωνιώδη ερωτήματα για το σώμα και τη σεξουαλικότητα το ρόλο του έρωτα στην ψυχολογική υγεία αλλά και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξης του.
Η σχέση του ζευγαριού και η σεξουαλική (δυσ)λειτουργία βρίσκονται σε μια αμφίδρομη σχέση, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ψυχίατρος Λουκάς Αθανασιάδης αναφερόμενος στο θέμα της ψυχογενούς σεξουαλικής δυσλειτουργίας. «Η σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να προκαλείται από προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού ή αντίθετα τα σεξουαλικά προβλήματα να συμβάλουν σημαντικά στην εμφάνιση συζυγικής δυσαρμονίας. Φαίνεται ότι τα προβλήματα στη σχέση των συντρόφων είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ψυχογενούς σεξουαλικού προβλήματος. Ο θεραπευτικός σχεδιασμός επομένως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και προβλήματα από την σεξουαλική λειτουργία αλλά και από την σχέση των συντρόφων. Επίσης για να έχει κανείς καλή σεξουαλική υγεία θα πρέπει να φροντίζει αφενός την σωματική και ψυχική του υγεία και αφετέρου να προασπίζεται την σεξουαλικότητά του και να φροντίζει για την σχέση του με τον σύντροφο», εξήγησε ο κ Αθανασιάδης.

Χωρίς προβλήματα οι φοιτητικές εκλογές

Ομαλά ξεκίνησε από το πρωί η εκλογική διαδικασία στα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών και σπουδαστών στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους, εκτός από κάποιες μικροκαθυστερήσεις σε σχολές στο ΑΠΘ, λόγω ελλείψεων ψηφοδελτίων.
Μέχρι στιγμής η προσέλευση είναι μικρή και αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι, ωστόσο, η συμμετοχή στις φετινές εκλογές εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη, παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Το κλίμα ατονίας ήταν εμφανές και τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες δεν θύμιζαν σε τίποτα τις φοιτητικές εκλογές προηγούμενων ετών, καθώς πέρα από κάποια τραπεζάκια και αφίσες των παρατάξεων δεν υπήρξαν προεκλογικές ομιλίες, συγκεντρώσεις, μικροφωνικές εγκαταστάσεις.
Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. οπότε θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανά φοιτητικό σύλλογο θα ξεκινήσει το βράδυ από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τα αποτελέσματα στα δύο ΑΕΙ, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κοινή αποδοχή από τις παρατάξεις. Στη Θεσσαλονίκη, φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές η νέα παράταξη «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα», που δημιουργήθηκε από μέλη της ΠΑΣΠ.

Επίθεση κουκουλοφόρων σε οπαδούς του Άρη

Επίθεση από άγνωστους δέχθηκαν οπαδοί του Άρη έξω από το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε, οι δράστες, φορώντας κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς, ξύλινα κοντάρια, πέτρες, πυρσούς και μολότοφ σε οπαδούς του Άρη που εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν από λεωφορείο, επιστρέφοντας από την Τρίπολη, όπου είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα Κ-17 του Άρη και την αντίστοιχη του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε συμπλοκή, μικρής διάρκειας, και στην περιοχή επικράτησε προς στιγμήν πανδαιμόνιο.
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης αλλά ανακοινώθηκε μόλις σήμερα από τις αστυνομικές αρχές. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά ο οδηγός και ο συνοδηγός του λεωφορείου, ενώ στο σημείο βρέθηκαν δύο μεταλλικοί ράβδοι κι ένας μηχανισμός εκτόξευσης φωτοβολίδων. Οι δράστες της επίθεσης αναζητούνται.

Συνελήφθη 13χρονη πορτοφολού


Πορτοφολού, ηλικίας μόλις… 13 ετών, συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Μαζί με την 16χρονη αδελφή της και δύο ακόμη γυναίκες, 17 και 21 ετών, αφαιρούσαν μέσα σε αστικά λεωφορεία τα πορτοφόλια επιβατών, εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούσαν. Οι δράστιδες είναι βουλγαρικής καταγωγής. Κατηγορούνται ότι τον τελευταίο μήνα διέπραξαν με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον τέσσερις κλοπές μέσα σε αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Οι κοπέλες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.