Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Στο ΥΜΑΘ ο Κωστής Χατζηδάκης


Μήνυμα «περισυλλογής» και ενός «καινούργιου ξεκινήματος», με στόχο την «ανάκαμψη και τελικά την ανάπτυξη», όπου η Μακεδονία και η Θράκη θα έχουν «κεντρικό ρόλο» εξέπεμψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου στο ΥΜΑΘ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στην κατεύθυνση αυτή γίνεται προσπάθεια για τον «εκσυγχρονισμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ως «εξωστρεφούς» εμπορικού θεσμού, τονίζοντας ότι «η Έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν είναι ευκαιρία ούτε για πανηγύρια, ούτε για ακραίες κομματικές αντιπαραθέσεις».

«Η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Αγωνιζόμαστε να την ξεπεράσουμε όχι με «μαγικές» συνταγές αλλά με ρεαλισμό, μέσα από έναν ανηφορικό δρόμο που όμως πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ανάκαμψη και τελικά στην ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Με ειλικρίνεια πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο θεσμός της ΔΕΘ έχει εδώ και χρόνια πολλά προβλήματα. Επιδίωξή μας είναι να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα με εκσυγχρονισμό του θεσμού, βασιζόμενοι και σε όσα συμβαίνουν σε αντίστοιχες εκθέσεις στο εξωτερικό. Για μας η Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι ευκαιρία ούτε για πανηγύρια ούτε για ακραίες κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ένας εμπορικός θεσμός, θεσμός που πρέπει να σχετίζεται με την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και θα προσπαθήσουμε να τον βάλουμε ξανά στις σωστές του βάσεις».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το μήνυμα που εκπέμπουμε φέτος, είναι ένα μήνυμα περισυλλογής και ενός καινούργιου ξεκινήματος» στο οποίο «τόσο η ΔΕΘ όσο και το ΥΜΑΘ θα έχουν κεντρικό ρόλο». «Θέλουμε η Μακεδονία και η Θράκη να μην είναι ξεχασμένη Ελλάδα αλλά μια περιοχή της πατρίδας μας, όπου οι εξελίξεις στην οικονομία και στην παραγωγική μηχανή θα είναι θετικές και ελπιδοφόρες», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου επεσήμανε τις νέες «σημαντικές και αποφασιστικές», όπως είπε, αρμοδιότητες, που αποκτά «βήμα - βήμα» το ΥΜΑΘ, «μετά την ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων που είχε το παλιό υπουργείο μέχρι την ημέρα της κατάργησης του στις 7.10.2009» και πρόσθεσε: «Φιλοδοξούμε η Μακεδονία και η Θράκη να είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που γίνεται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το σήμερα και αγωνιζόμαστε και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη Ελλάδα χωρίς οικονομικά προβλήματα, όπου οι Έλληνες πολίτες πραγματικά θα ευημερούν».

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε στο ΥΜΑΘ και με τις διοικήσεις της Helexpo και της ΔΕΘ και στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα Επιμελητήρια (ΕΒΕΘ, ΕΕΘ, ΒΕΘ) και τον Εμπορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης θα έχει κλειστές συσκέψεις σε ξενοδοχείο της πόλης με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων (ΣΒΒΕ) και των εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΒΕΘ: Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με... μέτρο επιθυμούν οι επιχειρηματίες


Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, αλλά με μέτρο, φαίνεται ότι επιθυμούν οι επιχειρηματίες- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του φορέα, μέσω του συστήματος PrimoQ της Palmos Analysis.

Συγκεκριμένα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 66%) συμφωνούν, γενικά, με τη λειτουργία των καταστημάτων τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ) και το 60% λέει «ναι» στο να παραμένουν ανοιχτά πέντε έως επτά Κυριακές ετησίως (σε περιόδους μεγάλης δυνητικής εμπορικότητας, όπως μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων κτλ).

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 71%) οι ερωτηθέντες διαφωνούν με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης όλες τις Κυριακές του έτους, ποσοστό που είναι ακόμη υψηλότερο στην περίπτωση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στο κέντρο της πόλης.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε με αφορμή τον πρόσφατο διάλογο μεταξύ φορέων της πόλης για λειτουργία της αγοράς ενόψει της ΔΕΘ, διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα από 31 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2012, σε 212 επιχειρήσεις– μέλη ΕΒΕΘ (σ.σ. το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις χονδρεμπορίου σε ποσοστό 55%, λιανεμπορίου κατά 36%, υπηρεσιών 29% και μεταποίησης σε ποσοστό 16%). Το 77% των επιχειρήσεων απασχολεί επιπλέον προσωπικό εκτός των ιδιοκτητών και μελών της οικογένειας.

Διαφορά απόψεων μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων»

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των επιχειρήσεων γενικά συμφωνεί για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου τις δύο Κυριακές, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και μόλις το 29% λέει «όχι». Σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται στις απαντήσεις που δίνουν οι μικρές (1-10 εργαζόμενοι) και οι μεγαλύτερες (άνω των 10 εργαζόμενοι) επιχειρήσεις λιανεμπορίου: οι πρώτες τοποθετούνται αρνητικά (53% «όχι» - 45% «ναι»), ενώ οι δεύτερες θετικά (81% «ναι» - 19% «όχι»). Στο ίδιο ερώτημα, οι καθαρά οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αρνητικές (63% «όχι» - 31% «ναι»), ενώ οι μεγαλύτερες θετικές (58% «ναι» - 41% «όχι»).

Η έρευνα ανέδειξε ακόμη τα εξής:
  • Το 60% των επιχειρήσεων (σ.σ. για τις επιχειρήσεις του κέντρου το συγκεκριμένο ποσοστό είναι 48% και για τις λιανεμπορικές του νομού 51%) λέει «ναι» και το 35% «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων πέντε έως επτά Κυριακές.
  • Το 78% των επιχειρήσεων ειδικά του κέντρου και το 77% όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου εντός του νομού διαφωνούν στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Αντίθετη άποψη έχει μόλις το 23%.

Σημαντική για τον τουρισμό η λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές


Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών (το 64%) θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό το άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάποιες Κυριακές του έτους, για την ενίσχυση του τουρισμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών. Το 14% το θεωρεί «λίγο» σημαντικό και μόλις το 19% δεν το θεωρεί «καθόλου» σημαντικό. Επιπλέον, οι περισσότεροι (το 65%) πιστεύουν πως το άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάποιες Κυριακές του έτους θα ενισχύσει τον τζίρο τους.

Περίπου επτά στους 10 (ποσοστό 69%) θεωρούν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάποιες Κυριακές του έτους θα βοηθούσε («ναι» και «μάλλον ναι») τους εκτός Θεσσαλονίκης κατοίκους να επισκεφθούν την πόλη, για να κάνουν τις αγορές τους.

Αποθαρρυντικός παράγοντας το κόστος υπερωριών

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν σήμερα τις επιχειρήσεις γενικά (λιανεμπορίου, χονδρεμπορίου, υπηρεσιών, μεταποιητικές) να κρατούν τα καταστήματα του κέντρου ανοιχτά κάποιες Κυριακές του έτους (πολλαπλή επιλογή);
  • Το υψηλό κόστος υπερωριακής απασχόλησης το Σαββατοκύριακο (69%) 
  • Οι αντιδράσεις των υπαλλήλων (47%) 
  • Η πτώση του τζίρου λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή (42%) 
  • Η απροθυμία των ιδιοκτητών των καταστημάτων (30%) 
  • Η αντίδραση του καταναλωτικού κοινού (4%). 
  • Δεν πιστεύουν ότι οι Κυριακές θα αυξήσουν τον τζίρο τους 
Επίσης, ειδικά οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ιεράρχησαν ώς εξής τους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες για τη λειτουργία των καταστημάτων τους κάποιες Κυριακές ανά έτος:
  • Την περιορισμένη αναμενόμενη αύξηση τζίρου (αυτή την απάντηση έδωσε το 31%) 
  • Το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης (για το 29%) 
  • Την επιβάρυνση του χρόνου εργασίας των ιδιοκτητών της επιχείρησης (14%) 
  • Το κόστος πρόσληψης επιπλέον προσωπικού (9%) 
  • Τους φόβους επέκτασης του μέτρου για το σύνολο των Κυριακών του έτους (5%).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Ενισχυτική διδασκαλία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για μαθητές από το δήμο


Από τον Οκτώβριο αναμένεται η σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης μαθητών του δημοτικού, πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο να στηρίξει τις οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, καθώς στα κέντρα αυτά θα προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία, φύλαξη και δημιουργικές δραστηριότητες.

Σκοπός είναι να λειτουργήσει ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης σε κάθε μία από τις έξι δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα λειτουργούν καθημερινά, μετά την λήξη του σχολείου έως και τις 10.00 το βράδυ. Σε αυτά οι μαθητές θα μελετούν τα μαθήματα του σχολείου με την βοήθεια δασκάλων και παιδαγωγών και θα απασχολούνται σε δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

Μέσω διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε, ο δήμος αναμένεται να προσλάβει με το καθεστώς της πεντάμηνης απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας 19 άτομα (6 παιδαγωγούς, 6 γυμναστές, 2 εικαστικούς, 2 θεατρολόγους και 3 μουσικούς), που θα στελεχώσουν τα Κέντρα, τα οποία θα στεγαστούν σε σχολικά κτίρια.

«Στόχος μας είναι η στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία και τα παιδιά τους έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμος πρόκειται να οργανώσει προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα κέντρο ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές γυμνασίου και λυκείου στις έξι κοινότητες της Θεσσαλονίκης, όπου με τη εθελοντές καθηγητές θα διδάσκουν μαθηματικά, φυσική, χημεία, φιλολογικά μαθήματα. Μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας και άλλων μαθημάτων, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ήδη ο δήμος έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά στα προγράμματα. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία τους στο τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Στη ΔΕΘ θα καταλήξει το μπλοκ του Δικτύου συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Το «παρών» στο συλλαλητήριο θα δώσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας


Στη Διεθνή Έκθεση θα καταλήξει η πορεία του μπλοκ του Δικτύου των συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετά το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θα γίνει στις 6 αύριο το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό υπογράμμισαν εκπρόσωποι του Δικτύου σε συνέντευξη Τύπου και επισήμαναν ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός από την πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η οποία θα έχει κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καθώς μέχρι ενός σημείου η διαδρομή τους θα είναι κοινή.

Η προσυγκέντρωση του Δικτύου έχει οριστεί στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου και, στη συνέχεια, θα ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το «παρών» στο συλλαλητήριο θα δώσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματος.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου των συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς άσκησαν κριτική στις πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ότι «έχουν καεί» και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη σημερινή πρόκληση. Πρότειναν πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, ένα συνεκτικό σχέδιο πολύμορφων κινητοποιήσεων για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και τόνισαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για ένα νέο ταξικό αγωνιστικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Κοινωνική έκρηξη και βιαιότητα προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος


Όχι μόνον κοινωνική έκρηξη, αλλά και βιαιότητα που δεν έχουμε ξαναζήσει μέχρι τώρα, προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με τα μέτρα που έρχονται.

«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα περάσει με κοινωνική νηνεμία, είναι μακριά νυχτωμένος», δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ), Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

«Τα μέτρα λειτουργούν ως κοινωνική προβοκάτσια και είδαμε το πρωτοφανές, αστυνομικοί εναντίον αστυνομικών», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν είναι τρελός ο Έλληνας μισθωτός και συνταξιούχος, αλλά δεν έχει άλλα να δώσει». Για την κυβέρνηση τόνισε ότι έπρεπε να επιστρέψει «ως απαράδεκτο» το e-mail της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έρχονται δεν θα είναι τα τελευταία.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, απάντησε: «Ορκίζεται ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι τα τελευταία ή θα μας πει μετά "ουδείς αναμάρτητος;"».

Το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (μετά το συλλαλητήριο θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης), είναι η αρχή των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων, σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΓΣΕΕ για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης ότι από το πρώτο μνημόνιο μέχρι τώρα έγιναν 25 γενικές απεργίες στην Ελλάδα, όταν στην Ισπανία έγιναν μόνο τρεις γενικές απεργίες σε δέκα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, διαμαρτυρήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός κανόνισε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκλείοντας από αυτήν το ΕΚΘ.

Ο γενικός γραμματεάς της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, μίλησε για «εκρηκτικό μίγμα» στην κοινωνία. Τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει την πολιτική του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, «κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα» και παρατήρησε: «Τι άλλαξε από τότε, πέρα από τα πρόσωπα που κυβερνούν; Γιατί συνεχίζεται αυτό το έγκλημα;».

Ο Ζώης Πεπές, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση», κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να μπει στην εμπροσθοφυλακή για την κατάργηση των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο Σάββας Ρομπόλης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή για πρώτη φορά η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Τόνισε επίσης ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν συνεχή επιδείνωση της εργασίας και της θέσης των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ τόνισε πως είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο κλείνουν και απαξιώνονται περίπου 60.000 επιχειρήσεις.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: 9η παρέμβαση του δήμου στη Βαλαωρίτου


Μπαράζ ελέγχων τραπεζοκαθισμάτων πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στην οδό Βαλαωρίτου και στους άξονες των οδών Βενιζέλου-Ίωνος Δραγούμη, Μητροπόλεως-Καρόλου Ντηλ, Λεωφ. Νίκης και Π. Μελά, υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την 9ο αιφνιδιαστικό έλεγχο σε μπαράκια και καφετέριες που πραγματοποιεί ο δήμος από τις αρχές του καλοκαιριού στο πλαίσιο της προσπάθειας για την διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και την απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνεται παράνομα.

Συγκεκριμένα, ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης συνεπικουρούμενοι από συνεργεία της Καθαριότητας, σε συνεργασία με τη δημοτική Αστυνομία και απόσπασμα ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. χωρισμένοι σε τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια διενήργησαν ταυτόχρονο έλεγχο και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων σε τρεις επιβαρημένες περιοχές του κέντρου της πόλης, στην οδό Βαλαωρίτου και στους άξονες των οδών Βενιζέλου-Ίωνος Δραγούμη, Μητροπόλεως-Καρόλου Ντηλ, Λεωφ. Νίκης και Π. Μελά.

Επανεξετάστηκαν καταστήματα που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στις προηγούμενες εξορμήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις για αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου και παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας της άδειας μουσικής.

Σε όλες τις περιπτώσεις κατασχέθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα (τραπέζια, καρέκλες, σκαμπό και σταντ) στην οδό Βαλαωρίτου που διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν εκτός του χώρου που ορίζει η σχετική άδεια του καταστήματος.

«Η Δημοτική Αρχή θα βάλει τέλος σε τέτοιου είδους νοοτροπίες και πρακτικές. Οι ιδιοκτήτες Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να παρακωλύεται η ελεύθερη χρήση-προσπέλαση των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα ή από μόνιμα εμπόδια ή εγκαταστάσεις των καταστημάτων τους», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, σημειώνοντας ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι κατασχέσεις των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων θα συνεχιστούν προκείμενου να επικρατήσει η ευταξία και η ευνομία στην πόλη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σύλληψη 25χρονου για κλοπές αυτοκινήτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη


Σε περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης «χτυπούσε» 25χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές αυτοκινήτων. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομίας, «ο δράστης φέρεται ότι από τον Οκτώβριο 2010 έως τον Αύγουστο του 2012, αφαίρεσε συνολικά τέσσερα αυτοκίνητα και διέρρηξε άλλο ένα από τις περιοχές της Σταυρούπολης και του Εύοσμου, ενώ αποπειράθηκε να αφαιρέσει άλλο ένα ΙΧ από την περιοχή της Πολίχνης». Σύμφωνα με την ίδια δικογραφία ο 25χρονος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, διέρρηξαν πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη περιοχή του Εύοσμου.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Ενημέρωση για την ανακύκλωση στα πλαίσια της ΔΕΘ


Ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση και την καθαριότητα στην πόλη διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ).

Από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου καθημερινά έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στις δύο πύλες εισόδου (ΧΑΝΘ και Σιντριβάνι) θα υπάρχουν ειδικά σταντ όπου θα μοιράζεται το νέο πληροφοριακό έντυπο της ανακύκλωσης. Θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων και οι επισκέπτες θα κερδίζουν συμβολικά δώρα.

Επιπλέον, την Κυριακή 9 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθούν ενημερωτικές προωθητικές ενέργειες στις εισόδους ΧΑΝΘ και Σιντριβάνι, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με παιχνίδια του λούνα παρκ της ανακύκλωσης, όπως ο τροχός της τύχης και οι κρίκοι. Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το λούνα παρκ της ανακύκλωσης και στον υπαίθριο χώρο ξεκούρασης των επισκεπτών μέσα στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κορδελιό: Λήστεψαν ταξιτζή χρησιμοποιώντας συσκευή tazer


Για ληστεία σε βάρος 45χρονου οδηγού ταξί στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν δύο ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι δύο δράστες προσποιούμενοι τους πελάτες επιβιβάστηκαν στο ταξί και ζήτησαν από τον οδηγό να τους μεταφέρει από την περιοχή του Εύοσμου στην περιοχή του Ελευθέριου Κορδελιού. Όταν έφτασαν στον προορισμό τους όμως, με τη χρήση συσκευής ηλεκτρικής εκκένωσης και σωματικής βίας, αφαίρεσαν από τον 45χρονο ένα κινητό τηλέφωνο, μικρό χρηματικό ποσό και διάφορα προσωπικά του έγγραφα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Μενεμένης, ενώ αναζητείται άλλος ένας συνεργός τους. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών το κέντρο το Σάββατο


Η διασπορά των αστυνομικών δυνάμεων είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν φέτος τα στελέχη της ΕΛΑΣ στο σχεδιασμό τους για τα μέτρα εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις, ενώ χτες το απόγευμα έγινε η κύρια σύσκεψη με επικεφαλής τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νίκο Παπαγιαννόπουλο. Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς είναι πως φέτος, για πρώτη φορά, οι βασικές πορείες θα καταλήξουν σε διαφορετικά σημεία, ΥΜΑ-Θ και ΔΕΘ, ενώ «πονοκέφαλο» αποτελεί και η πορεία των αντιεξουσιαστών, που, ως συνήθως, δεν έχει συγκεκριμένο δρομολόγιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 3.500 αστυνομικοί που θα λάβουν μέρος στα μέτρα για τη ΔΕΘ έχουν φτάσει πλέον στην πλειονότητά τους στη Θεσσαλονίκη και ήδη έχουν τοποθετηθεί στα πόστα τους. Παράλληλα, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ κινούνται σε ολόκληρη την πόλη πραγματοποιώντας ελέγχους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα -όπως είναι αναμενόμενο- δίνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Χτες έφτασε και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, που θα περιπολεί από αέρος, ενώ από νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα στηθούν στο ΥΜΑ-Θ, αλλά και στο ύψος του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης» οι μεταλλικοί φράχτες που είχαν χρησιμοποιηθεί και πέρσι.

«Ισχυρές δυνάμεις θα έχουμε όπου αναμένεται να καταλήξει πορεία. Ωστόσο, διμοιρίες θα υπάρχουν σε όλο το κέντρο της πόλης, με στόχο να είναι εύκολα μετακινούμενες, ώστε να μπορούν να φτάσουν όπου παρουσιαστεί ανάγκη», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛΑΣ.


Το ΠΑΜΕ

Οσον αφορά τις πορείες που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, το ΠΑΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ η κατάληξη της πορείας θα είναι η συμβολή των οδών Τσιμισκή με Δωδεκανήσου. Από εκεί θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία και θα μετακινηθούν προς το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο φεστιβάλ της ΚΝΕ.


Η ΓΣΕΕ

Επίσης, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ και εργατικά συνδικάτα έχουν δώσει ραντεβού την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου, με σκοπό από εκεί να κινηθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και να καταλήξουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο άγαλμα του Βενιζέλου είναι η αφετηρία και για τους διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς ΧΑΝΘ - ΔΕΘ. Επίσης, προβληματισμό προκαλεί στις αρχές και η πορεία των αντιεξουσιαστών, που έχουν απευθύνει κάλεσμα για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στην Καμάρα.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει προγραμματιστεί η ένστολη διαμαρτυρία των αστυνομικών στο Λευκό Πύργο.

Στους δρόμους, όμως, κατεβαίνουν το Σάββατο και οργανωμένοι φίλαθλοι του Ηρακλή. Οπως έγινε γνωστό, θα συγκεντρωθούν στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπολίτου Γενναδίου και Ιουστινιανού) μπροστά από τα γραφεία της Αυτόνομης Θύρας 10 (ΑΘ10) και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τη ΔΕΘ.

Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com