Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Προσδοκία για την αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Καναδά



Για την καθιέρωση τακτικών -απευθείας- πτήσεων της καναδικής εταιρίας «Air transat» από το Μόντρεαλ και το Τορόντο προς τη Θεσσαλονίκη από το 2013 και για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης στην αγορά της Βόρειας Αμερικής συζήτησε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με τον πρέσβη του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ (Robert W. Peck), τον εκπρόσωπο της καναδικής αεροπορικής εταιρίας, πρόεδρο της «Tour Greece» Βασίλη Σακελλάρη και τον επίτιμο πρόξενο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, Παντελή Πετμεζά, κατά τη συνάντηση τους σήμερα στο δημαρχείο.
Ο κ. Μπουτάρης στο πλαίσιο των εκπεφρασμένων θέσεων της δημοτικής αρχής για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης ανέφερε τη βούληση των αρχών και των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης για συνεργασία σε πρωτοβουλίες που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό και τόνισε ότι η απευθείας σύνδεση της πόλης με πόλεις του Καναδά είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και στην προνομιακή θέση της Θεσσαλονίκης σε σχέση με προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού όπως το Άγιον Όρος και η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου, καθώς επίσης και αρχαιολογικά μνημεία (Δίον, Πέλλα, κλπ). Επιπλέον σημείωσε τα χρονικά σημεία-σταθμούς στα επόμενα χρόνια για τη Θεσσαλονίκη (στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, στο 2013, έτος αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και στη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014).
Την προσδοκία του για την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης από τον Ιούνιο του 2013 με απευθείας πτήσεις από το Τορόντο και το Μόντρεαλ του Καναδά εξέφρασε ο εκπρόσωπος της καναδικής αεροπορικής εταιρίας «Air transat» και πρόεδρος της «Tour Greece» Βασίλης Σακελλάρης, επισημαίνοντας ότι το «τουριστικό πακέτο» της Θεσσαλονίκης με την κατάλληλη προβολή μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Καναδούς τουρίστες.
Από τη μεριά του ο Καναδός πρέσβης Ρόμπερτ Πεκ σημείωσε την αυξημένη ζήτηση για τον περιηγητικό, θρησκευτικό και τουριστικό προορισμό που μπορεί να προσφέρει η πόλη στην τουριστική αγορά της Βόρειας Αμερικής. Επίσης συμφώνησε στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στον τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην ανάπτυξη αεροπορικού δικτύου με υδροπλάνα για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου. 
Επιπλέον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2012 συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ελληνοκαναδική φιλία που να σηματοδοτεί τους δεσμούς της πόλης με το ομογενειακό στοιχείο της Βόρειας Αμερικής.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γ. Μπουτάρης: Να παραχωρηθεί το Γενί Τζαμί στους μουσουλμάνους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης


Στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί το Γενί Τζαμί στους μουσουλμάνους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, μία ημέρα το έτος για την προσευχή τους κατά την διάρκεια του Μπαϊραμιού και εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά προφανώς και το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση δεν αφορούσε το Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά το Γενί Τζαμί και ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα δοθεί χώρος λατρείας στους μουσουλμάνους στις 19 Αυγούστου.
«Δεν συζητάμε για το Αλατζα Ιμαρέτ, αλλά για το Γενί Τζαμί. Υπενθυμίζω ότι το Αλατζά Ιμαρέτ ήταν ορφανοτροφείο και ότι δεν υπήρξε ποτέ τζαμί. Αντίθετα, το Γενί Τζαμί ήταν ιδιαίτερος τόπος λατρείας και είχε σημασία για πολλούς λόγους γιατί ήταν τζαμί των Ντονμέδων, δηλαδή των εξισλαμισθέντων Εβραίων», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε  ότι οι συγκεκριμένες γιορτές που γίνονται τον Αύγουστο και το Φεβρουάριο αποτελούν για τους μουσουλμάνους μια ευκαιρία σύντομης τουριστικής εξόδου.
«Με αυτή τη λογική αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσευχηθούν μια ημέρα θα έχουμε πολλούς επισκέπτες που θα έρθουν να γιορτάσουν τη γιορτή τους και παράλληλα να κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δ. Θεσσαλονίκης: Να αλλάξει ο προσανατολισμός της τελετής των εγκαινίων της ΔΕΘ


Στην ανάγκη να αλλάξει ο προσανατολισμός της τελετής των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκρουσιακή κατάσταση που προκαλείται κάθε Σεπτέμβριο στην πόλη και να τεθούν βάσεις για μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη, αναφέρεται ο κεντρικός δήμος σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζει δε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης από πέρυσι κιόλας έχει διατυπώσει την άποψη ότι η ΔΕΘ δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για την ανακοίνωση κυβερνητικών εξαγγελιών και της κριτικής της αντιπολίτευσης αυτών των εξαγγελιών, αλλά η Βουλή των Ελλήνων.
«Η ΔΕΘ, και πόσο μάλλον τα εγκαίνια της, κάλλιστα μπορεί να είναι ευκαιρία για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου υψηλού κύρους και διεθνούς προσανατολισμού, με θέμα την ανάπτυξη και τις εξαγωγικές δραστηριότητες, που θα προσελκύει προσωπικότητες υψηλού βεληνεκούς, από την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού της χώρας», υποστηρίζει ο κεντρικός δήμος της πόλης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει για το εάν πρέπει ή όχι να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά της πόλης τα Σαββατοκύριακα της έκθεσης, η διοίκηση του δήμου επισημαίνει πως ο δήμαρχος έχει κατά επανάληψη τοποθετηθεί ότι η αγορά της πόλης πρέπει να δίνει αυτή την δυνατότητα στον επισκέπτη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του κόσμου που φιλοξενούν διεθνείς κλαδικές και γενικές εκθέσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συζήτηση με τους φορείς εκφράστηκε η άποψη ότι εάν συντρέχουν οι λόγοι, δηλαδή εάν τα εγκαίνια της ΔΕΘ προκαλέσουν επαρκή προσέλευση επισκεπτών, τότε θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά του κέντρου τα δύο αυτά Σαββατοκύριακα.
«Διατυπώθηκαν όμως αμφιβολίες κυρίως από τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ έχουν, εδώ και χρόνια, καταστεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που αποθαρρύνει τον επισκέπτη όσο και τον κάτοικο της Θεσσαλονίκης από το να συμμετέχει σε αυτό το γεγονός. Η τελική άποψη όπως διατυπώθηκε στο δελτίο τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης προφανώς δεν αποτελεί δεσμευτική απόφαση για κανένα.  Απλά εκφράζεται μια γενική ευχή και προτροπή προς όλους τους εμπλεκόμενους, κυβέρνηση, φορείς και κόμματα να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο  να ξαναδώσουμε στην πόλη την γιορτινή και εμπορική φυσιογνωμία αυτών των ημερών», επισημαίνει. 
Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης για την συνένωση της ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ, η ενδεχόμενη αυτή συνένωση κατά τον δήμο ορθώς τέθηκε στο τραπέζι, μια που ενδιαφέρει άμεσα την πόλη. Με πρωτοβουλία του δήμου το θέμα θα εξετασθεί στο προσεχές διάστημα διεξοδικότερα προκειμένου να θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να αναπτύξουν πλήρως τις απόψεις τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Μέτρα προστασίας κατά του καύσωνα



Κλιματιζόμενους χώρους στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)  και σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων  των πολιτών ενόψει επερχόμενου καύσωνα.
 «Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσβλέποντας στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων  και στην στήριξη των ευπαθών ομάδων, εξασφάλισε κλιματιζόμενους χώρους για τις ημέρες του καύσωνα, τόσο στα ΚΑΠΗ, όσο και σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κατόπιν έρευνας – υπόδειξης των κοινωνικών λειτουργών της υπηρεσίας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα.
Στο πλαίσιο της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, ο δήμος έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα ΚΑΠΗ που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού.
Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν τα εξής:
-ΚΑΠΗ Β΄ Δημ. Κοινότητα, Λαγκαδά 35 (1ος όροφος)
-ΚΑΠΗ Γ΄ Δημ. Κοινότητα, Χαρ. Μούσχου 9 (ισόγειο)
-ΚΑΠΗ Δ΄ Δημ. Κοινότητα, Γρ. Λαμπράκη 42 (ισόγειο)
-ΚΑΠΗ Ε΄ Δημ. Κοινότητα, Αλεξανδρείας 27 (ισόγειο)
-ΚΑΠΗ ΣΤ΄ Δημ. Κοινότητα, Στ. Νούκα 10 (ισόγειο)
Να σημειωθεί ότι οι αίθουσες των παραρτημάτων ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης παραμένουν ανοικτές από τις 7:00 έως τις 21:00 και το προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή και τα Σαββατοκύριακα εφόσον συντρέχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Eπιθεώρηση Μπουτάρη σε υποκατασκευή έργα


Περιοδεία στο χώρο εργασιών σε τέσσερα έργα του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε φάση ολοκλήρωσης θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, το πρωί ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.
Συγκεκριμένα, στις 9.30 θα επισκεφτούν την παιδική χαρά στην πλατεία Ναυαρίνου όπου πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο της χορήγησης πιστοποιητικού ποιότητας σε συνολικά 22 παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης.
Έπειτα, στις 10.30 το Νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως με Καζαντζάκη (περιοχή δικαστηρίων), όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εντός του κτιρίου και πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.
Στη συνέχεια, στις 11.30 θα επισκεφθούν την παιδική χαρά στην πλατεία Αλεξάνδρου Γαλοπούλου (περιοχή Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Κολωνιάρη με Αλεξάνδρου Γαλοπούλου) που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και, τέλος, στις 12.30 το πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή των Σφαγείων (26ης Οκτωβρίου 21) όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εντός του παλαιού νεοκλασικού κτιρίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε έργο για την αναβάθμιση διαδρόμου του αεροδρομίου



Στην ανάθεση του έργου «αναβάθμισης της αντοχής του διαδρόμου 10 - 28» του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.
Το έργο αποτελεί μέρος της ενταγμένης πράξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότας», η οποία περιλαμβάνει και το υπό εκτέλεση έργο «Επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου μετά παραλλήλου τροχοδρόμου που θα παράσχει τη δυνατότητα στο αεροδρόμιο να εξυπηρετεί και υπερατλαντικές πτήσεις.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 38.745.000 ευρώ και στον διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο, μετείχαν επτά τεχνικές εταιρείες. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΤΕΘ ΑΕ με μέση έκπτωση 40,18% και συνολική οικονομική προσφορά (με ΦΠΑ) 25.188.398 ευρώ.
Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε η ένσταση που είχε υποβάλει η κοινοπραξία «Ξανθάκης ΑΤΕ - Σιδηροδρομικά έργα ΑΤΕ», κατόπιν ομόφωνης απόφασης της επιτροπής διαγωνισμού.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μείζονος σημασίας για τη λειτουργία και την ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Δυτική Θεσσαλονίκη: Προβληματισμός για τις υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος


Τον προβληματισμό τους για τις συχνές υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος με βάση τις μετρήσεις της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζουν τα μέλη του Συντονιστικού Δικτύου Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία και ζητούν τη λήψη μέτρων.
Σε ανακοίνωση του δικτύου τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι τους τελευταίους μήνες (από 27 Απριλίου έως και 5 Αυγούστου) από το σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Ελευθερίου-Κορδελιού καταγράφηκαν για 51 ημέρες ανεβασμένες τιμές όζοντος την περιοχή του δήμου Παύλου Μελά. Ο συγκεκριμένος ρύπος υπερέβη τα 180 μικρογραμμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα για συνολικά 220 ώρες.
Οι φορείς απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο, να εφαρμοστούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Από την πλευρά της, η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των τιμών ρύπανσης και σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου συναγερμού που είναι τα 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο θα προβεί σε ενημέρωση του κοινού και στις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν δύο υπάλληλοι του ΕΟΤ για «φακελάκι»

Ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών χωρίς αναστολή επέβαλε το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος της διευθύντριας και της υπαλλήλου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Κεντρικής Μακεδονίας που κατηγορούνταν ότι έλαβαν «φακελάκι» 2.500 ευρώ από ξενοδόχο της Πιερίας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο κατηγορούμενες έλαβαν «μίζα» προκειμένου να επιτρέψουν σε 35χρονο επιχειρηματία να λειτουργήσει το εστιατόριο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου του στον Πλαταμώνα Πιερίας μετά από ανάκληση της σχετικής άδειας.
Η 54χρονη διευθύντρια του ΕΟΤ στην περιφερειακή διεύθυνση του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη κρίθηκε ένοχη για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, ενώ η 50χρονη υπάλληλος για τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της εκβίασης.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στις δύο κατηγορούμενες, ενώ αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας που ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, οι δύο γυναίκες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθερες.
Κατά την απολογία της η 50χρονη ομολόγησε τις πράξεις της, τονίζοντας ότι λειτουργούσε ως «μεσάζουσα» για λογαριασμό της συγκατηγορούμενής της. Δεν δίστασε δε να ομολογήσει ότι το ίδιο είχε συμβεί κι άλλες φορές κατά το παρελθόν. Όσον αφορά τη δική της «αμοιβή» ανέφερε ότι «ανάλογα με τα κέφια της διευθύντριας έπαιρνα μικροποσά». Από την πλευρά της, η 54χρονη αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για σε βάρος της σκευωρία που έστησε η υφιστάμενή της.
Νωρίτερα, καταθέτοντας στο δικαστήριο ο επιχειρηματίας επισήμανε ότι αρχικά η υπάλληλος τού ζήτησε 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει άμεσα την άρση της άδειας ανάκλησης. «Θέλουμε τρία» μου είπε και της απάντησα ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι», ήταν ο διάλογος, όπως τον μετέφερε στο δικαστήριο ο ξενοδόχος. Μετά από διαπραγμάτευση κι αφού κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η υπάλληλός συμφώνησε να ρίξει τις απατήσεις της στα 2.500 ευρώ.
Την υπόθεση ανέλαβε στη συνέχεια η υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος και αφού προσημειώθηκαν τα χρήματα, παραδόθηκαν σε φάκελο στην υπάλληλο. Τότε επενέβησαν και οι «αδιάφθοροι» που συνέλαβαν την 50χρονη. Λίγο αργότερα συνελήφθη και η διευθύντρια του ΕΟΤ την οποία υπέδειξε η υφιστάμενή της ως συνεργό της.
Όπως έγινε γνωστό, οι διωκτικές αρχές ερευνούν κι άλλες υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί κατά το παρελθόν για την περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του εν λόγω οργανισμού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

«Καμίνι» αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη



Θάλαμο αερίων θα θυμίζει τις επόμενες μέρες το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπου θα επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες. Τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο καύσωνα, που θα επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, θα έρθει να επιτείνει το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας», το οποίο παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, όταν μέσα στην πόλη η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από αυτή στα προάστια, τότε έχουμε το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας».
«Η πόλη, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τσιμέντου από τα κτίρια, του τεράστιου όγκου της ασφάλτου από τους δρόμους, αλλά και των χιλιάδων ΙΧ με τις λαμαρίνες τους, μοιάζει με ένα μεγάλο θερμοσυσσωρευτή, ο οποίος όλη τη μέρα μαζεύει θερμότητα. Όταν έρχεται το βράδυ και περιμένουμε να δροσίσει, η πόλη αποβάλλει τη ζέστη που έχει μαζέψει όλη τη μέρα. Έτσι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές ακόμα και τη νύχτα», αναφέρει ο μετεωρολόγος.
Ο κ. Σιούτας σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στην πόλη μπορεί να είναι τρεις, ακόμα και τέσσερις βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από αυτή που επικρατεί στην ύπαιθρο του νομού.
Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαφορά που μπορεί να υπάρχει τις νύχτες, ιδίως αυτές που επικρατεί άπνοια. Έτσι, όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, η διαφορά φτάνει τους έξι, ακόμα και τους οκτώ βαθμούς Κελσίου!
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με βάση μετρήσεις που έχουν γίνει, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στους Αμπελόκηπους, τις Συκιές, τη Νεάπολη, καθώς και στην παραλιακή ζώνη, από το λιμάνι μέχρι την Καλαμαριά. Στον αντίποδα, δροσερότερες περιοχές είναι ο Εύοσμος, η Ευκαρπία, η Πυλαία και το Πανόραμα.
Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Σιούτας, για τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν, εκτός από τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, ευθύνονται και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες κατασκευές, όπως για παράδειγμα το τσιμέντο και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων, έχουν μερίδιο ευθύνης για τις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνονται μέσα στα αστικά κέντρα, αφού έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλα ποσά θερμότητας από τον ήλιο, τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν», καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Καύσωνας παντού
Στο μεταξύ, καμίνι θυμίζει από χτες και πάλι όλη η χώρα, αφού ο υδράργυρος σκαρφάλωσε ακόμα και στους 42 βαθμούς Κελσίου. Τα νέα δεν είναι ευοίωνα, καθώς συνθήκες καύσωνα θα επικρατούν και σήμερα αλλά και αύριο, ενώ την Πέμπτη η Βόρεια Ελλάδα θα «ανασάνει», όχι όμως και η Νότια, η οποία δεν αναμένεται να αισθανθεί δροσιά πριν από την Παρασκευή.
Πιο καυτές μέρες της εβδομάδας αναμένεται να είναι η σημερινή και η αυριανή, οπότε το θερμόμετρο θα είναι στο... κόκκινο.
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς δυτικοί, με ένταση που δε θα ξεπερνά τα τρία μποφόρ. Παρόμοιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο, Τετάρτη, ωστόσο υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες στα βουνά της Μακεδονίας τις απογευματινές ώρες.
Από το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ κατά τόπους θα εκδηλωθούν μπουρίνια. Από την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και να φτάνει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Όσο για το Δεκαπενταύγουστο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο, με τον καιρό να είναι αίθριος, χωρίς βροχές.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com