Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί σε σχολεία σε δύο δήμους



Βανδαλισμούς υπέστησαν χθες, Τρίτη, δύο σχολικά συγκροτήματα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς και ένα του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση των εκπαιδευτικών κοινοτήτων καθώς πρόκειται για επανάληψη θλιβερών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, στη δημοτική κοινότητα Μενεμένης άγνωστοι προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως της περιοχής Αγίου Νεκταρίου (Δενδροποτάμου).
Ειδικότερα, αφαίρεσαν την εξωτερική μεταλλική πόρτα εισόδου, όλες τις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων εντός του αύλειου χώρου του σχολείου, δύο σειρές κάγκελα, 52 παράθυρα αλουμινίου, ενώ κατέστρεψαν και 13 παράθυρα αλουμινίου, καθώς και υλικά από αποθήκη και διάφορα άλλα που ερευνάται η εξακρίβωσή τους.
Όσον αφορά το δήμο Νεάπολη-Συκεών, το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις νέες εγκαταστάσεις-προσθήκη του 1ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης, δίπλα στο οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης. Άγνωστοι κατά τις νυκτερινές ώρες εισέβαλαν σε αυτό και προκάλεσαν ζημιές σε εξοπλισμό της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
Αντιμέτωπη με τις άθλιες εικόνες και τα σημάδια βανδαλισμού ήρθε πρώτη η καθαρίστρια του σχολείου το πρωί της Δευτέρας, η οποία ειδοποίησε αμέσως τη διευθύντρια για να ενημερώσει στη συνέχεια τις δημοτικές αρχές και την αστυνομία. Να σημειωθεί ότι η νέα πτέρυγα του σχολείου, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε πρόσφατα και είναι η πρώτη χρονιά που λειτούργησε.


Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού γυμνασίου και λυκείου του πανεπιστημίου Μακεδονίας που λειτουργούν στο σχολικό συγκρότημα Νεάπολης (Στρεμπενιώτη). Το πρωί καθηγήτριες προσερχόμενες στο σχολείο είδαν το σχεδόν το σύνολο των τοίχων να είναι γραμμένοι με συνθήματα, ενώ βρέθηκαν σπασμένα πέντε τζάμια σε πόρτες και παράθυρα. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση και οργή προκάλεσε η καταστροφή με μπογιές της πινακίδας που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη ενός προσφάτως εκλιπόντα καθηγητή, ενώ μουτζουρώθηκαν και οι πινακίδες που αναφέρονταν στην «Ελληνική Δημοκρατία».
Από τις διευθύντριες των σχολείων ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια που έσπευσε για την καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή αποτυπωμάτων, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κατερίνα Τσουκαλά. Να σημειωθεί ότι το σχολικό αυτό συγκρότημα στο οποίο φιλοξενούνται επτά σχολεία και περίπου 2.000 μαθητές διαφορετικών ηλικιών και βαθμίδων εκπαίδευσης, έχει πέσει θύμα βανδαλισμών άλλες τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ πρόσφατη είναι και η κοινή καταγγελία των διευθυντών των μονάδων για τη δράση εξωσχολικών στοιχείων που απειλούν ακόμη και την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών.
«Δυστυχώς κάποιοι δεν γνωρίζουν τι θα πει σεβασμός στους χώρους όπου παρέχεται γνώση, όπου καλλιεργείται η παιδεία και η μόρφωση», σημειώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του δήμου ώστε το σχολείο να επανακτήσει την εικόνα που είχε προ των βανδαλισμών πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Οι παραπάνω δήμοι σε ανακοίνωση για τα γεγονότα αναφέρθηκαν και στην απουσία αστυνόμευσης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου