Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Από 5-7 Οκτωβρίου η παράσταση «Ρόουζ» με τη Ζωή Λάσκαρη

Στο πλαίσιο των φετινών «Δημητρίων»


Την πολυτάραχη ζωή μιας Εβραίας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος «διηγείται» στην πολυσυζητημένη παράσταση –μονόλογο «Ρόουζ» η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη που φιλοξενείται στο θέατρο της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των φετινών «Δημητρίων».

Το έργο «Ρόουζ» γράφτηκε από τον Martin Sherman (πρόκειται για την ιστορία ζωής της γιαγιάς του που ξεκίνησε από την Ουκρανία, την Πολωνία, έζησε το ολοκαύτωμα των εβραίων και κατέληξε στην Αμερική) και το υποκριτικό εγχείρημα της ελληνίδας ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Ρώσος ο Άντολφ Σαπίρο. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2000 με ερμηνεύτρια την Ολυμπία Δουκάκη και την ίδια χρονιά ανέβηκε στο θέατρο «Ιλίσια» της Αθήνας από την Αντιγόνη Βαλάκου. Η παράσταση της κ. Λάσκαρη είναι η δεύτερη (ανέβηκε ολόκληρη την περσινή χειμερινή σεζόν στην Αθήνα) στην Ελλάδα. 

Όπως δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο δημαρχείο της πόλης, η Ζωή Λάσκαρη συνεπικουρούμενη από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Σπύρο Πέγκα, αμέσως μετά τις τρεις παραστάσεις που θα δοθούν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, στο πλαίσιο των «Δημητρίων», στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου, το έργο θα συνεχιστεί στο θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης για δεκαπέντε
ακόμη παραστάσεις. 

Η ένταξη των παραστάσεων της γνωστής Θεσσαλονικιάς πρωταγωνίστριας κ. Λάσκαρη, στο πλαίσιο των «Δημητρίων» είχε γίνει αφορμή για την παραίτηση της καλλιτεχνικής συμβούλου των «Δημητρίων» θεατρολόγου Ιφιγένειας Ταξοπούλου. Σε απάντηση στις αιτιάσεις της κ. Ταξοπούλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την κ. Λάσκαρη (με την οποία υπήρξε συμμαθητής) και όπως δήλωσε σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο δημαρχείο «δεν θα μπορούσε να είναι αντικειμενικός», καθώς έχουν πολύχρονη σχέση φιλίας και εκτίμησης.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας αφού καλωσόρισε την πρωταγωνίστρια στη γενέθλια… πόλη της αναφέρθηκε στον «κύκλο 100 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη» των φετινών «Δημητρίων» στον οποίο εντάσσεται η παράσταση «Ρόουζ». Το εισιτήριο στοιχίζει 15 ευρώ. Θα ακολουθήσει σειρά παραστάσεων στο θέατρο «Αριστοτέλειον».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου