Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Θ. Καράογλου - Κ. Τζαβάρα

Κ. Τζαβάρας: «Η κρίση μπορεί να είναι δυστυχία, μπορεί όμως να αποδειχθεί και ευκαιρία για τον πολιτισμό» 


Για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, συζήτησαν στη συνάντηση τους στο Διοικητήριο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι το ΥΜΑΘ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο σχεδιασμό κύκλου εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας στις οποίες θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Στις 26,27 και 28 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γιορτάζουν. Το ενδιαφέρον μας είναι δεδομένο και να είστε σίγουροι πως το υπουργείο Πολιτισμού θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των Θεσσαλονικέων να γιορτάσουν με λαμπρότητα αυτήν τη σπουδαία επέτειο» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας. 


«Εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε ο Κ. Τζαβάρας την απορρόφηση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ από τους πολιτιστικούς χώρους

«Εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε την απορρόφηση στη μεγαλύτερη δυνατή αναλογία των κονδυλίων των ΕΣΠΑ από τους πολιτιστικούς χώρους, εν όψει μάλιστα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

«Η κρίση μπορεί να είναι δυστυχία, μπορεί όμως να αποδειχθεί και ευκαιρία για τον πολιτισμό. Έχω δει ανθρώπους στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να εργάζονται με αυτοθυσία, συχνά και εκτός ωραρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε ερώτηση του για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα μουσεία της χώρας λόγω και της οικονομικής κρίσης, από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού που πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις σε πολιτιστικές μονάδες ανά τη χώρα, είναι να ενημερωθεί για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ καθώς –όπως δήλωσε- «θεωρώ ως βασική προτεραιότητα το να παρακολουθήσουμε αυτά τα έργα και εν όψει των συνθηκών που περνάμε να απορροφήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αναλογία τα προσφερόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα. Αυτό θεωρώ πως είναι εθνική προτεραιότητα». «Επιχειρώ να φέρω νέο πνεύμα. Τα πράγματα τα ποιοτικοποιώ δεν τα ποσοτικοποιώ. Εσείς θέτετε τους αριθμούς εγώ την ποιότητα. Τους αριθμούς θα τους βρούμε. Αυτό που δεν μπορούμε να βρούμε είναι τα ποιοτικά μεγέθη. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Ερχόταν ο υπουργός ως «Αι- Βασίλης» που έδινε λεφτά – γεγονός που δεν έχει οδηγήσει παρά στον εκθεσιακό πολιτισμό. Εκτός από τα έργα του ΕΣΠΑ και άλλα σημαντικά έργα που έχουν γίνει τι έχει προκύψει απ αυτό τον εκθεσιακό πολιτισμό; Έρχονταν κάποιοι, έδιναν λεφτά, έρχονταν στην πόλη κάποια συγκροτήματα , αλλά που είναι ι οι υποδομές μας;

Ο κ. Τζαβάρας συναντήθηκε με τη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Ανδρονίκη Τσιλιπάκου και ξεναγήθηκε στους χώρους του βραβευμένου μουσείου της πόλης ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο του Λευκού Πύργου. Αύριο νωρίς το πρωί ο κ. Τζαβάρας θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στις 11 π.μ. θα μετάσχει σε σύσκεψη που συγκαλεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα τον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

«Νοιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορώ με την ιδιότητα του υπουργού να ενισχύσω τον αγώνα για την ανάδειξη του πολιτισμικού προσώπου της Θεσσαλονίκης. Συνδυάζω την επίσκεψη με την υποχρέωση που έχω ως επικεφαλής του ΥΠΠΟ να συνεννοηθώ με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές της Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουμε στον εορτασμό της 100ετηρίδας από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη ελπίσω να μιλήσουμε για την ιστορική σημασία της ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό με αποτέλεσμα από τότε μέχρι σήμερα ακτινοβολεί τον πολιτισμό της».

Αύριο το απόγευμα ο κ. Τζαβάρας θα επισκεφθεί τους Αρχαιολογικούς Χώρους στη Βεργίνα και στην Πέλλα όπου θα συναντηθεί με την Προϊσταμένη της ΙΖ’ ΕΠΚΑ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ενώ την Παρασκευή – Τρίτη μέρα της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη- θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μουσικής και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου