Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ν. Ευκαρπία: Αναγκαία η συνέχιση της κατασκευής του ΣΜΑ


Την αναγκαιότητα της άμεσης επανέναρξης των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Νέα Ευκαρπία σημειώνει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών. Η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 4 χιλιάδες τόνους και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη στους δήμους της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήθηκε από την Πολιτεία και από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς να στηρίξουν αυτή τη σημαντική δημόσια επένδυση ώστε να προχωρήσει άμεσα η εξέλιξη των εργασιών και το σπουδαίο αυτό περιβαλλοντικό έργο να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν.
«Η μάχη οπισθοφυλακών και οι στείρες ιδεοληψίες πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα. Οι πεισματικές αντιδράσεις, που εξυπηρετούν συμφέροντα εργολαβικών εταιριών, οι οποίες θέλουν να κερδίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, έχουν αποδομηθεί από τον εξαντλητικό διάλογο πολλών ετών και τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Πρόκειται για κατασκευασμένους μύθους τα περί προσβολής του περιβάλλοντος, αφού οι πλέον αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές του έργου αποτελούν την εγγύηση μιας ασφαλούς επένδυσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ και δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του έργου το οποίο βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται «ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες», ενώ ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα του αποκλεισμού της «καύσης των απορριμμάτων», όπως επίσης και της «αξιοποίησής» τους από παρακείμενη βιομηχανία.
Αποκαλυπτικά, όμως, ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με τα οποία, εκτός των άλλων, με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων επέρχεται μείωση των εκπομπών ρύπων όπως διοξειδίου του άνθρακα κατά 4 χιλιάδες τόνους, ενώ το συνολικό όφελος για τους δήμους αγγίζει κατά έτος τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο για το δήμο Νεάπολης - Συκεών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θ. Κυζιρίδης, τα οφέλη που προκύπτουν από τον ανασχεδιασμό της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, ποσό που είτε μπορεί να διατεθεί σε άλλες δράσεις είτε να συμβάλλει στη μείωση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών.
Τέλος, υπέρ του έργου που διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του και δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας τάχθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κ. Ζέρβας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ιδιωτικοποιήσεων στην περίπτωση που αυτό ακυρωθεί λόγω των καταλήψεων.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος επιτροπής κατοίκων, Παναγιώτης Αβραμίδης, επέμενε στους κινδύνους από τη λειτουργία του σταθμού για το περιβάλλον και την περιοχή, θέση με την οποία συντάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ), Χ. Βέλλης, προτείνοντας αλλαγή χωροθέτησης. Κάτι τέτοιο όμως θα επέφερε κατάργηση και απένταξη του συγκεκριμένου έργου από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα την καταβολή μεγάλων κεφαλαίων λόγω της υποχρέωσης αποζημίωσης της αναδόχου εταιρίας, όπως τόνισε και ο κ. Γαλαμάτης, ποσό που θα μετακυλήσει στους δήμους και κατ’ επέκταση και στους δημότες.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου