Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΝΑ Ευρώπης στο κέντρο «Νόησις»

Από τα «σουβλάκια» πορτοκαλάδας και τις «ιπτάμενες» μπύρες μέχρι την δημιουργία του σύμπαντος, της Γης και το ξεκίνημα της ζωής «ταξίδεψαν» δεκάδες μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν και παρακολούθησαν τις δραστηριότητες και παρουσιάσεις του 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον τίτλο «Καινοτομία μέσω επιστήμης: Μάθε, ζήσε, δημιούργησε, γιόρτασε».

Το φεστιβάλ φιλοξενείται σήμερα από το πρωί μέχρι και το βράδυ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», με τη συμμετοχή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίοι εξηγούν στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες διάφορα φαινόμενα της φυσικής, της μουσικής, της ρομποτικής, αλλά επίσης τους μεταφέρουν γνώσεις της τεχνολογίας και των επιστημών, με ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό τρόπο, με συμμετοχή σε δραστηριότητες και εργαστήρια, σε θεατρικά δρώμενα και προβολές στο πλανητάριο και στο κοσμοθέατρο.

Πρόκειται για το πρώτο μίας σειράς φεστιβάλ Επιστήμης που θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα δύο ετών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία (Μπουργκάς), η Ουγγαρία (Ντέμπρετσεν) και η Ιταλία (Πρέντο), με στόχο την προώθηση της καινοτομίας μέσω της επιστήμης. Διοργανώνεται από το ερευνητικό κέντρο ιδιωτικού κολλεγίου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου, και από το «Νόησις».

Μαθητές όλων των ηλικιών, με τη βοήθεια επιστημόνων, μετέτρεψαν αναψυκτικά, χυμούς, τσάι και νερό σε στερεά μορφή (μέσα από χημικές ενώσεις) και χρησιμοποίησαν κομμάτια από αυτά για να φτιάξουν «πρωτότυπα» σουβλάκια. Είδαν επίσης άλλα υγρά ροφήματα, όπως η μπύρα, να ίπταται στο χώρο με την βοήθεια του γνωστού αερίου «ήλιο». Δοκίμασαν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομποτάκια που εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, δημιούργησαν σαπουνόφουσκες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, συμμετείχαν σε παιχνίδια για την μετακίνηση και τις μεταφορές, παρακολούθησαν παιχνίδι ρόλων για τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα, αλλά και προβολές ταινιών.

Προσκεκλημένος του φεστιβάλ, ο φυσικός και ειδικός στην ακουστική, Mark Lewney, ο οποίος μέσα από μία διασκεδαστική παρουσίαση, εξήγησε στο κοινό την φυσική των δονήσεων, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και την ηλεκτρική του κιθάρα, ενώ ο Nicholas Harrigan τον τρόπο που δημιουργούνται τα σύννεφα, το χιόνι και τα ουράνια τόξα.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου