Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Έκθεση με κουρδιστά μεταλλικά παιχνίδια στο Παιδικό Μουσείο


Μία πλούσια συλλογή αποτελούμενη από δεκάδες αυτοκινητάκια, αεροπλανάκια, καράβια, τρένα, καρουζέλ, -όλα χρωματιστά, κουρδιστά, μεταλλικά παιχνίδια σε άριστη κατάσταση- είχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 


Τη συλλογή αυτή αποφάσισε να τη δωρίσει στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε παιδιά και μεγάλους να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά παιχνίδια μιας άλλης εποχής. 

«Η κίνηση του κ.Μπουτάρη αποτελεί πρόσκληση και πρόκληση να φέρουν και άλλοι Θεσσαλονικείς τα παλιά τους παιχνίδια στο Μουσείο. Είναι όλα κουρδιστά, μεταλλικά παιχνίδια, με τα κλειδιά τους, περίπου 150 στον αριθμό, τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε αεροπλανάκια, τρακτέρ, λούνα παρκ, ακόμη και έναν ιππόδρομο», δήλωσε η πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ρένα Κουτσούδη – Μάνθου. 

Όλα τα μεταλλικά παιχνίδια θα στηθούν σε έκθεση με τίτλο «Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά παιχνίδια» και θα παρουσιαστούν ευρύτερα στο κοινό από την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Παιδικού Μουσείου, το οποίο μεταφέρεται σε νέο χώρο που παραχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού στη διασταύρωση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους. 

Εκτός όμως από τα κουρδιστά παιχνίδια του Δημάρχου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν σε έκθεση με τίτλο «Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα». Τα εκθέματα, ευγενική παραχώρηση του συλλέκτη και αντικέρ, Γιάννη Βαβάτση, αποτελούν το... "εισιτήριο" ενός ταξιδιού στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής εκπαίδευσης.
Μεταξύ άλλων θα μπορέσουν να δουν επίσημα έγγραφα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόρους, σάκες και σχολικές ποδιές και εκπαιδευτικά βιβλία. 

«Από τα πιο σπάνια εκθέματα είναι ένα βιβλίο από το 1836 και μία πένα με φτερό. Όλα τα αντικείμενα είναι σε γυάλινες προθήκες, τοποθετημένα με χρονολογική σειρά και με βάση της εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η έκθεση δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά αλλά και στους δασκάλους τους», προσθέτει η κ. Μάνθου. 

Σε μία προσπάθεια να γίνει ακόμη πιο ελκυστική η συγκεκριμένη έκθεση, στον προθάλαμο στήθηκαν δέκα παλιά πράσινα θρανία, μία έδρα και ένας μαυροπίνακας. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αναπαράσταση μιας τάξης του... χθες, ώστε τα παιδιά να μπορούν, έστω για λίγο, να ζήσουν σε μία παλαιότερη σχολική εποχή και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τα χρόνια που οι ίδιοι ήταν μαθητές.

Τέλος, το Παιδικό Μουσείο συμμετέχοντας στον επετειακό εορτασμό «Θεσσαλονίκη 2012- 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης» διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο «Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι» (23 Σεπτεμβρίου, 14 Οκτωβρίου, 4 και 18 Νοεμβρίου) που θα επιχειρήσουν μια αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. 

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την καθημερινότητα των προπαππούδων και των προγιαγιάδων τους, τις χαρές και τις ασχολίες τους, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου