Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Μια επιπλέον παράσταση για τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη



Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί χθες Δευτέρα 30 και σήμερα Τρίτη 31 Ιουλίου, προστίθεται μία ακόμη παράσταση για αύριο Τετάρτη 1η Αυγούστου στις 21:15 στο δημοτικό Θέατρο Κήπου.
Το έργο παρουσιάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» στο πλαίσιο των 30ων Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται κατά τις ώρες 11:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00 στο ταμείο του δημοτικού Θεάτρου Κήπου και τα εισιτήρια κατά την πρωινή προπώληση διατίθενται στην τιμή των 12 ευρώ.
Οι τιμές πώλησης κατά τις υπόλοιπες ώρες διαμορφώνονται στα 18 ευρώ για το κανονικό και στα 15 ευρώ για τους φοιτητές, τα άτομα κάτω των 26 και άνω των 65 ετών. Τα εισιτήρια των ανέργων ανέρχονται στην τιμή των 12 ευρώ.
Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την απόδοση του κειμένου ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης και τη χορογραφία η Αγγελική Στελλάτου.

Λίγα λόγια για το έργο:
Μία ακόμα πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη στην οποία για άλλη μια φορά – μετά τη «Λυσιστράτη» – τάσσεται υπέρ των γυναικών. Ενδεχομένως την έγραψε το 391 ή το 392 π.Χ.
Οι γυναίκες αξημέρωτα στην Εκκλησία του Δήμου, μεταμφιεσμένες σε άντρες, σύμφωνα με το σχέδιο της Πραξαγόρας πετυχαίνουν να δοθεί η εξουσία στις ίδιες, τελευταία ελπίδα για να σωθεί η πόλη από το ναυάγιο.
Πώς θα είναι η ζωή από δω κι εμπρός; Γλέντι, κοινοκτημοσύνη σε όλα, ακόμα και στον έρωτα αφού ο νόμος παρεμβαίνει για να διορθώσει τη φύση, δίνοντας δικαιώματα στους μη προνομιούχους ή καλύτερα στις μη προνομιούχες, τις γριές και τις άσχημες.
Κάπως έτσι τραβάει το σχοινί ο Αριστοφάνης σκορπίζοντας απλόχερα κωμικό υλικό μέσα στους αιώνες, χωρίς να ξέρουμε καλά-καλά αν αγαπάει τις γυναίκες κι αν αντιδρά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της εποχής του. Δεν έχει καμιά σημασία άλλωστε. Εκείνο που μετράει είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τα στραβά και τα ανάποδα του ανθρώπου και της κοινωνίας κι αυτό είναι που τον φέρνει τόσο φρέσκο ανάμεσά μας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου