Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Διεπιστημονικό συμπόσιο «Η Θεσσαλονίκη στις παραμονές του 1912»


Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο φορέας ‘Θεσσαλονίκη 2012’ στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ελευθέρωση της πόλης διοργανώνει σε συνεργασία με την Ισραηλιτική κοινότητα, μέσω του Εβραϊκού Μουσείου το διεπιστημονικό συμπόσιο «Η Θεσσαλονίκη στις παραμονές του 1912», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Το συμπόσιο είναι κομμάτι της συμβολής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας 1912-2012. Αναδεικνύει την νεότερη έρευνα για τη φυσιογνωμία της πόλης στην περίοδο 1870-1912, την οποία ζωντανεύει από πολλές σκοπιές.

Οι 23 πρωτότυπες ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο από 30 ερευνητές καλύπτουν ποικίλους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, της εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, καθώς και των ιδεολογικών τάσεων που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της οθωμανικής περιόδου της.

Συμμετέχουν οι ερευνητές: Dilek Akyalcin-Kaya, Αγγλική Γεωργίου , Στυλιάνα Γκαλινίκη , Αλέξανδρος Γρηγορίου, Αθηνά Δάρα, Σοφία Δ. Δημουλά, Στράτος Δορδανάς, Ιωάννης Δ. Δούκας , Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου, Δημήτριος Ζυγομαλάς, Δόμνα Ιορδανίδου, Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου, Γιάννης Καρατζόγλου, Βασίλης Κολώνας, Μαρία Κοτζάμπαση, Αγγελική Κότσιαρη, Σταυρούλα Μαυρογένη, Ανδρέας Μπουρούτης, Παρασκευάς Δ. Σαββαΐδης, Νικόλαος Σιώκης, Εσθήρ Σολομών, Κώστας Τζιάρας, Ευθυμία Τσαρούχα, Βασίλης Φούκας, Μαρία Φράγκου, Gila Hadar, Δημήτρης Χαριτάτος, Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Ευάγγελος Χεκίμογλου , Γιώργος Χρανιώτης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι περιλήψεις των εισηγήσεων έχουν αναρτηθεί στο thessaloniki1912.blogspot.gr. Για περισσότερες πληροφορίες: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310.250406, thessaloniki1912@gmail.com.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου